Eropah perlu meningkatkan bantuan kepada Ukraine selepas AS meluluskan bantuan tentera baru, pemimpin Jerman kata

(SeaPRwire) –   Kanselor Jerman Olaf Scholz berkata pada Rabu bahawa Eropah perlu terus meningkatkan bantuan kepada Ukraine walaupun selepas kelulusan pakej bantuan tentera besar Amerika Syarikat, tetapi jelas bahawa beliau akan terus enggan menghantar peluru berpandu jauh Taurus ke Kyiv.

Scholz bercakap selepas bertemu Perdana Menteri British Rishi Sunak di Berlin. Kedua-dua negara merupakan pembekal bantuan tentera terbesar kepada Ukraine untuk menentang pencerobohan penuh skala Rusia, dan kedua-dua negara berjanji akan terus melakukannya “selama yang diperlukan.”

Sebab Ukraine mendapat sokongan minggu ini dengan kelulusan pakej bantuan tentera AS bernilai $61 bilion yang telah ditangguhkan selama berbulan-bulan. Scholz menggambarkannya sebagai “isyarat yang menggalakkan dan perlu”.

“Tetapi saya juga mahu menyatakan dengan jelas bahawa keputusan Amerika Syarikat tidak membebaskan kami di sini di Eropah daripada tugas untuk terus memperluas sokongan kami kepada Ukraine supaya negara itu dapat mempertahankan diri terhadap penyerang,” katanya.

Scholz, negaranya baru-baru ini menawarkan bateri Patriot ketiga kepada Ukraine, sekali lagi menyeru negara Eropah lain yang mempunyai sistem itu untuk mempertimbangkan sama ada mereka boleh menyumbang satu.

Walau bagaimanapun, apabila ditanya sama ada beliau akan mengubah keputusannya yang kerap dikritik untuk enggan menghantar peluru berpandu Taurus, Scholz menerangkan panjang lebar peralatan tentera yang telah dibekalkan Jerman dan tambah: “Berhubung sistem senjata yang anda sebutkan itu, keputusan saya tidak akan berubah.”

Scholz berhujah bahawa peluru berpandu Taurus hanya boleh digunakan dengan bertanggungjawab dengan keterlibatan askar Jerman, sama ada di dalam atau di luar Ukraine, dan beliau enggan melangkaui garis itu.

Sunak, yang pada Selasa menjanjikan bantuan tentera baru, memuji usaha Jerman terutamanya dalam pertahanan udara dan berkata “setiap negara mempunyai perkara yang berbeza yang boleh dibawa ke meja.”

Tentera Ukraine menghadapi kekurangan akut peluru dan sistem pertahanan udara, membenarkan tentera Rusia untuk maju di sesetengah bahagian timur Ukraine. Presiden Volodymyr Zelenskyy telah memohon lebih banyak bantuan antarabangsa, dengan memberi amaran bahawa negaranya akan kalah dalam peperangan tanpa bantuan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.