North Macedonia mengundi dalam pusingan kedua pemilihan presiden, pilihan raya parlimen

(SeaPRwire) –   Pengundi di Macedonia Utara sedang mengundi dalam pilihan raya presiden dan parlimen pada hari Rabu ini, yang didominasi isu-isu termasuk landasan negara itu ke arah keahlian Kesatuan Eropah, rasuah dan ekonomi.

Pusingan pertama pilihan raya untuk jawatan presiden, yang bersifat upacara, dianggap sebagai barometer untuk undian parlimen. Ia memberi keunggulan jelas kepada Gordana Siljanovska-Davkova, calon disokong oleh pembangkang pusat kanan, berbanding Stevo Pendarovski yang disokong oleh gabungan pusat kiri yang mentadbir.

Siljanovska-Davkova memperoleh 41.2%, dalam pusingan pertama pada 24 April, berbanding 20.5% untuk Pendarovski. Kedua-dua mereka juga telah bersaing dalam pilihan raya sebelumnya pada 2019, apabila Pendarovski memenangi dengan hampir 54% undian. Kadar keluar undi dalam pusingan kedua mestilah sekurang-kurangnya 40% bagi keputusan menjadi sah.

Dalam pilihan raya parlimen, lebih daripada 1,700 calon bertanding untuk 120 kerusi dalam dewan tunggal. Terdapat juga tiga kerusi yang dikecualikan untuk pelarian, tetapi dalam pilihan raya sebelumnya pada 2020, kadar keluar undi terlalu rendah bagi mereka untuk dipenuhi.

Kempen selama sebulan memberi tumpuan kepada kemajuan Macedonia Utara ke arah menyertai Kesatuan Eropah yang terdiri daripada 27 negara, kedaulatan undang-undang, rasuah, memerangi kemiskinan dan menangani ekonomi negara yang lambat.

Pengundi Skopje, Atanas Lovacev, menyatakan kecewa dengan kerajaan semasa, tetapi mempunyai harapan rendah terhadap siapa sahaja yang akan datang.

“Ya, (saya mengharapkan perubahan), kerana kerajaan semasa tidak berbuat apa-apa,” katanya. “Tetapi saya tidak mengharapkan apa-apa juga daripada kerajaan baharu. … Mereka semua membuat janji, tetapi hasilnya tiada.”

Angka tinjauan pendapat sebelum undian secara konsisten menunjukkan parti pembangkang pusat kanan VMRO-DPMNE, di kepala gabungan 22 parti bernama “Macedonia Anda”, dengan keunggulan dua digit berbanding gabungan “Untuk Masa Depan Eropah”, diketuai oleh Kesatuan Sosial Demokratik Macedonia, atau SDSM.

Terdapat juga dua gabungan mewakili orang Albania, yang menyumbang suku daripada penduduk Macedonia Utara. Mereka termasuk Barisan Eropah, diketuai oleh Kesatuan Integrasi Demokratik (DUI), yang menjadi rakan gabungan kepada semua kerajaan selama 20 tahun terakhir. Tetapi pemimpin VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski mahu bersekutu dengan gabungan empat parti VLEN (Berkuasa), yang meletakkan dirinya di kanan DUI.

Landasan Macedonia Utara ke arah Kesatuan Eropah disekat oleh jiran Bulgaria, yang menuntut perlembagaan dipinda untuk mengiktiraf minoriti Bulgaria. Dan walaupun pusat kiri bersetuju dengan tuntutan itu, VMRO-DPMNE mengutuk “penyerahan” kerajaan kepada “dikte Bulgaria”.

Hanya lebih kurang 3,500 orang daripada hampir 1.84 juta orang mengenal pasti diri mereka sebagai orang Bulgaria dalam banci Macedonia Utara terkini pada 2021.

Macedonia Utara telah menjadi calon untuk menyertai Kesatuan Eropah sejak 2005, tetapi disekat selama bertahun-tahun oleh jiran Greece berikutan pertikaian mengenai nama negara. Ia diselesaikan pada 2018, tetapi kini Bulgaria menjadi yang menyekat proses itu – ia berkata hanya akan menarik balik veto sebaik sahaja perlembagaan dipinda.

Pengundi Skopje, Gordana Gerasimovski, berkata dia kecewa negara itu telah menunggu begitu lama untuk menyertai Kesatuan Eropah, tetapi berharap kini akan ada kemajuan sebenar.

“Kami sepatutnya menjadi sebahagian daripada lama dahulu. Inilah yang kami kurang, tetapi kami berharap masa akan membawa kami ke mana yang kami mahu selama ini,” katanya.

Perbincangan keahlian Kesatuan Eropah dengan Macedonia Utara – dan calon Albania – bermula pada 2022 dan proses itu dijangka mengambil masa bertahun-tahun.

Rasuah adalah isu panas lain, dengan laporan Suruhanjaya Eropah tahun lepas menyatakan ia “masih meluas dalam banyak bidang” di Macedonia Utara. Pada Disember, Duta Amerika Syarikat, Angela Aggeler, berkata terdapat “wabak rasuah dalam negara ini yang telah menjejaskan setiap sektor, setiap organisasi, dan hanya dengan mendedahkan pelaku rasuah barulah kita boleh mula membantu negara ini menangani isu-isu ini.”

Mickoski menuduh SDSM yang mentadbir dan DUI “pandemik rasuah”. Perdana Menteri Dimitar Kovachevski berkata beliau “sedar rakyat tidak puas hati” dan berjanji langkah anti-rasuah.

Lebih daripada 2,300 pemerhati dalam negara dan antarabangsa dijadual mengawasi undian, menurut Suruhanjaya Pilihan Raya Negara. Keputusan awal dijangka awal Khamis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.