Pemimpin pertubuhan Yahudi berkata Israel akan dilindungi oleh Tuhan, meskipun diserang oleh Iran atau proksinya

(SeaPRwire) –   Beberapa hari selepas beratus-ratus peluru berpandu dan drone dilancarkan, ahli-ahli komuniti Yahudi menyuarakan pandangan mereka dengan mengatakan pemimpin-pemimpin Iran adalah pengecut yang bersembunyi di sebalik perantaraan, tambahan pula “Tuhan Mahakuasa” akan melindungi mereka yang tinggal di Tanah Suci.

Serangan Iran terhadap Israel pada hari Sabtu lepas melibatkan drone, peluru berpandu balistik, dan peluru berpandu krus dilancarkan dari Iran, Iraq, Syria dan Yemen.

Hanya tujuh peluru berpandu balistik mencapai wilayah Israel, menyebabkan kerosakan kecil kepada pangkalan udara. Tentera Israel dan menangani baki dengan bantuan dari tentera British, Perancis dan Jordan.

Ketua Aish Rabbi Steven Burg berbual dengan Digital mengenai serangan Iran.

“. Iran telah menyerang dunia Barat dan Israel selama begitu lama, dari banyak tempat,” kata bekas penduduk New York itu. “Mereka hanya menggunakan perantaraan, kerana sebenarnya, mereka pengecut. Dan saya fikir bagi mereka untuk keluar dari belakang batu dan melemparkan semua peluru berpandu itu ke Israel, saya fikir orang agak terkejut…tetapi saya fikir ia hanyalah harimau kertas. Saya fikir apa yang terjadi ialah mereka tidak begitu mempunyai keupayaan yang difikirkan semua orang.”

Aish HaTorah, mengikut laman web organisasi itu, ditubuhkan di Jerusalem pada tahun 1974, dengan matlamat memberikan usaha mencapai dan meremajakan orang Yahudi dengan memberikan mereka suasana hormat dan saling menghormati.

Burg bercakap dari ibu negara Israel, Jerusalem, pada hari Isnin. Sebagai satu-satunya demokrasi di rantau ini, katanya terdapat “banyak sekali” nilai-nilai bersama antara Israel dan Amerika Syarikat.

Di sebaliknya, Amerika Syarikat dan sekutu lain memberitahu Israel untuk tidak membalas serangan, yang Burg kata sukar, kerana jika mana-mana negara itu diserang, beliau tidak percaya mereka akan bertindak sama.

“Untuk mengatakan bahawa, ‘OK, anda tahu, anda menerima pukulan di dagu. Hanya bersyukurlah anda tidak jatuh ke lantai,’ saya fikir Israel mungkin akan perlu membalas serangan pada satu masa, dan kemudian saya fikir ada soalan sebenar tentang siapa sekutu kami yang sebenar akan menjadi dalam jangka masa panjang,” kata Burg. “Tidak ada keraguan bahawa Israel mesti bertindak balas, kerana itulah cara kerja di Timur Tengah. Anda tahu, apabila mereka menyerang anda, dan anda tidak membalas serangan, mereka hanya fikir mereka boleh terus menindas anda dan terus melakukan ini. Jadi harus ada akibat.”

Untuk membalas serangan, beliau menerangkan, Israel mungkin bijak tentang ia dan tidak dipaksa ke dalam apa-apa.

“Mereka akan melakukannya pada masa mereka sendiri,” katanya.

Orang Yahudi telah dibuli dan diserang sepanjang sejarah. Selain serangan Iran pada hujung minggu, Israel diserang oleh pengganas Hamas pada 7 Oktober 2023 yang menyebabkan kematian hampir 1,200 orang Israel dan warga asing, sambil juga memantik gerakan anti-Israel di universiti-universiti AS, .

Burg berkata beliau fikir salah satu perkara yang kecewa Israel dan komuniti Yahudi secara keseluruhannya adalah apa yang berlaku di kampus-kampus di AS.

Sebagai penduduk New York, Burg berkata beliau ingat ketika pengganas al-Qaeda menaiki kapal terbang ke bangunan Menara Berkembar World Trade pada 9/11, serangan yang diketuai oleh Osama bin Laden yang mengorbankan ribuan orang Amerika.

Kini, lebih 20 tahun kemudian, Burg berkata beliau melihat trend membimbangkan video di TikTok yang memuliakan bin Laden.

“Kita sedang , kita mengawasi kampus-kampus, mengatakan sudah tiba masanya bagi rakyat Amerika biasa yang mencintai kebebasan, yang mencintai negaranya, untuk berdiri tegak, kerana apabila mereka bercakap tentang, anda tahu, maut kepada Israel, mereka sebenarnya berkata maut kepada Amerika, maut kepada, sebenarnya, nilai-nilai barat,” kata Burg, menambah ia sudah tiba masanya untuk mula berkata Amerika dan Israel adalah negara-negara hebat, dan demokrasi adalah cara hidup yang hebat. “Kita perlu berdiri untuk kebebasan, dan saya fikir itu begitu penting, bagi kita semua untuk bersama-sama dan benar-benar memastikan masyarakat secara keseluruhannya, terus dalam cara yang bebas dan makmur.”

Orang-orang di Israel mudah hidup dalam ketakutan, terutamanya selepas serangan 7 Oktober menjadi pembunuhan beramai-ramai orang Yahudi terbesar sejak Holocaust.

Burg berkata serangan “besar”, tambahan pula lebih 1,000 orang awam terbunuh sementara banyak lagi diculik.

Situasi itu mencipta banyak kegelisahan di kalangan rakyatnya, serta banyak ketegangan.

Tetapi apa yang juga dilakukan serangan itu ialah menyatukan negara itu, katanya, mencipta rasa perlu mendapatkan semula orang-orang yang diculik ke Israel.

“Saya fikir pada masa ini, terdapat daya tahan untuk memahami ini adalah yang baik lawan yang jahat,” kata Burg. “Saya fikir terdapat pemahaman bahawa ini adalah perjuangan yang betul.”

Terdapat juga pemahaman bahawa Israel tidak akan terkejut lagi, katanya, dan rakyat Israel tahu bagaimana membalas serangan.

“Ini adalah Tanah Suci. Terdapat perasaan tertentu dan kepercayaan dalam yang mendalam, bahawa Tuhan ada di sini untuk melindungi kami dan membantu kami dalam perjalanan kami,” tambah Burg. “Kami telah dibuli dan dikacau. Inilah kisah kami.”

Walaupun serangan-serangan ini, orang-orang di Israel sedang mempersiapkan diri untuk untuk menghormati kisah orang-orang Israel melarikan diri dari perhambaan di Mesir.

“Kita bersatu untuk berbual tentang bagaimana, lebih 3,000 tahun yang lalu di Mesir, kita diperhambakan. Kita dipaksa membina piramid. Dan kemudian Tuhan menghantar Musa untuk menyelamatkan kita dan membawa kita keluar dari perhambaan,” kata Burg. “Jika apa-apa, cuti Pasukan adalah tentang kebaikan mengatasi kejahatan.

“Kita mempunyai pemahaman bahawa selama kita moral, adil, etika, selama kita maju dengan cara yang betul, maka kita akan makmur. Dan semua negara sepanjang tahun yang, anda tahu, menyiksa kita dan memukul kita, mereka semua hilang. Dan kita masih di sini di tanah air kita yang telah kita ada selama 3500 tahun,” tambahnya. “Jadi, saya fikir ada benar-benar pengangkatan semangat dan jiwa, dengan cuti ini dan, saya fikir jika apa-apa, kita hanya akan keluar lebih kuat.”

Pada akhirnya, mesej Burg adalah negara-negara boleh terus menyerang orang Yahudi, di mana sahaja mereka berada, Tuhan akan melindungi mereka.

Kerajaan Iran, katanya, bukan kerajaan yang mahu oleh rakyat Iran – mereka mahu kebebasan.

Burg terus berkata rakyat Iran mahu mengekspresikan diri mereka kerana mereka telah ditindas selama begitu lama.

“Kita perlu mengambil pendirian yang benar-benar kuat, dan berharap serta memberikan sedikit dorongan, dan menonton kerajaan ini jatuh, dan menonton rakyat Iran yang indah mengambil alih dan mencipta keamanan dengan selebihnya dunia,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.