Libya menuntut peningkatan selepas gambar bocor menunjukkan sel kecil Hannibal Gadhafi di Lubnan

(SeaPRwire) –   Gambar bocor menunjukkan anak Moammar Gadhafi dan sel bawah tanah kecil di mana dia telah ditahan selama bertahun-tahun di Lubnan telah menimbulkan kekhawatiran di negara Afrika Utara itu kerana pihak berkuasa Libya menuntut peningkatan.

Foto itu menunjukkan bilik tanpa cahaya semula jadi yang penuh dengan barang milik Hannibal Gadhafi, katil dan tandas kecil. “Saya hidup dalam kesengsaraan,” Al-Jadeed TV tempatan dikutip sebagai mengatakan dalam siaran petang Sabtu, menambah bahawa dia adalah tahanan politik dalam kes yang dia tidak mempunyai maklumat.

Dua pegawai kehakiman Lubnan mengesahkan kepada Associated Press pada Isnin bahawa gambar-gambar yang disiarkan oleh Al-Jadeed adalah Gadhafi dan sel di mana dia telah ditahan selama bertahun-tahun di ibu pejabat polis di Beirut. Gadhafi kelihatan sihat, dengan janggut ringan dan kacamata.

Seorang yang biasanya berhubung dengan Gadhafi, warganegara Libya, berkata gambar-gambar itu diambil beberapa hari lalu. Semua berbual atas syarat anonimiti kerana mereka tidak dibenarkan bercakap dengan media.

Gadhafi telah ditahan di Lubnan sejak 2015 selepas dia diculik dari , di mana dia telah tinggal sebagai pelarian politik. Dia diculik oleh militan Lubnan yang menuntut maklumat tentang nasib ulama Syiah Lubnan yang terkemuka, Moussa al-Sadr, yang hilang semasa lawatan ke Libya pada tahun 1978.

Nasib al-Sadr telah menjadi titik sakit di Lubnan. Keluarganya percaya beliau mungkin masih hidup di penjara Libya, walaupun kebanyakan orang Lubnan menganggap bahawa al-Sadr, yang akan berusia 95 sekarang, telah mati.

Delegasi Libya melawat Beirut pada Januari untuk membuka semula rundingan dengan pegawai Lubnan mengenai nasib al-Sadr dan pelepasan Gadhafi. Perbincangan bertujuan untuk mengaktifkan semula perjanjian yang dorman antara Lubnan dan Libya, yang ditandatangani pada tahun 2014, untuk kerjasama dalam siasatan al-Sadr. Delegasi itu tidak kembali ke Beirut seperti yang dirancang.

Pendedahan oleh Al-Jadeed datang selepas laporan bahawa Gadhafi menerima rawatan khas di ibu pejabat polis dan bahawa beliau menjalani pembedahan kosmetik termasuk penanaman rambut dan peningkatan gigi. Al-Jadeed dikutip beliau berkata: “Biarkan mereka mengambil rambut dan gigi saya dan berikan saya kebebasan saya.”

Gadhafi melancarkan mogok lapar pada Jun tahun lalu dan dibawa ke hospital selepas kesihatannya merosot.

Kementerian Keadilan Libya dalam kenyataan Ahad menyatakan Gadhafi dinafikan hak-hak yang dijamin undang-undang. Ia menyeru pihak berkuasa Lubnan untuk memperbaiki keadaan hidupnya ke satu yang “mengekalkan maruahnya”, tambah pihak berkuasa Lubnan seharusnya memaklumkan kementerian secara rasmi mengenai peningkatan. Ia juga berkata Gadhafi layak dibebaskan.

Selepas dia diculik pada tahun 2015, melepaskannya tetapi kemudian menahan dia, menuduh dia menyembunyikan maklumat tentang kehilangan al-Sadr.

Al-Sadr adalah pengasas kumpulan Amal, militia Syiah yang berjuang dalam perang saudara Lubnan 1975-90 dan kemudian menjadi parti politik yang kini diketuai oleh Speaker Parlimen Lubnan Nabih Berri.

Ramai pengikut al-Sadr yakin bahawa Moammar Gadhafi mengarahkan al-Sadr dibunuh dalam pertikaian mengenai pembayaran Libya kepada militia Lubnan. Libya mengekalkan bahawa ulama, bersama-sama dengan dua rakan perjalanan, meninggalkan Tripoli pada tahun 1978 dalam penerbangan ke Rom.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.