Perdana Menteri Armenia ke Rusia untuk perbincangan di tengah ketegangan hubungan

(SeaPRwire) –   melawat Moscow dan mengadakan perbincangan Rabu dengan Presiden Rusia Vladimir Putin di tengah-tengah ketegangan yang meningkat antara sekutu yang berpecah.

Putin menjemput Nikol Pashinyan untuk perbincangan berikutan persidangan Kesatuan Ekonomi Eurasia, sebuah pakatan ekonomi yang dikuasai Moscow yang kedua-duanya hadiri awal hari. Perbincangan itu berlangsung sehari selepas Putin memulakan penggal kelimanya di upacara kebesaran Kremlin.

Dalam ucapan ringkas pada permulaan perbincangan, Putin berkata bahawa perdagangan bilateral sedang berkembang, tetapi mengakui “beberapa isu berkaitan keselamatan di rantau ini.”

Pashinyan, yang terakhir melawat Moscow pada Disember, berkata bahawa “beberapa isu telah berkumpul sejak itu.”

Hubungan Armenia dengan penaungnya yang lama dan sekutu Rusia semakin tegang selepas Azerbaijan melancarkan kempen tentera kilat pada September untuk menuntut semula rantau Karabakh, menamatkan tiga dekad pemerintahan separatis etnik Armenia di sana.

Pihak berkuasa Armenia menuduh yang dikerahkan ke Nagorno-Karabakh selepas pusingan keganasan sebelumnya pada 2020 gagal menghentikan serangan Azerbaijan. Moscow, yang mempunyai pangkalan tentera di Armenia, menolak tuduhan itu, dengan mendakwa tentera mereka tidak mempunyai mandat untuk campur tangan.

Kremlin, sebaliknya, marah dengan usaha Pashinyan untuk memperkukuh hubungan dengan Barat dan menjauhkan negaranya dari pakatan keselamatan dan ekonomi yang dikuasai Moscow.

Ketika Pashinyan melawat Moscow pada Rabu, Kementerian Luar Armenia mengumumkan bahawa negara itu akan berhenti membayar yuran kepada Pertubuhan Perjanjian Keselamatan Bersama, pakatan keselamatan yang dikuasai Rusia. Armenia sebelum ini menangguhkan penyertaannya dalam kumpulan itu kerana Pashinyan telah mengukuhkan hubungan dengan EU dan NATO.

Rusia juga kesal dengan keputusan Armenia untuk menyertai Mahkamah Jenayah Antarabangsa, yang tahun lalu mengheret Putin atas dakwaan jenayah peperangan yang dikaitkan dengan tindakan Rusia di Ukraine.

Moscow, sibuk dengan konflik Ukraine yang telah berlarutan ke tahun ketiga, secara awam menyatakan kebimbangan tentang pergeseran Yerevan ke Barat tetapi cuba meredakan perbezaan.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mengakui Selasa bahawa “terdapat beberapa masalah dalam hubungan bilateral kami,” tetapi menambah bahawa “terdapat kehendak politik untuk meneruskan dialog.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.