Perdana Menteri dan pegawai tertinggi presiden Korea Selatan letak jawatan secara besar-besaran

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Korea Selatan dan pegawai kanan presiden telah menawarkan untuk meletak jawatan secara beramai-ramai berikutan pilihan raya parlimen Rabu lepas.

Perdana Menteri Han Duck-soo dan semua penasihat kanan presiden konservatif Yoon Suk Yeol telah mengemukakan pengunduran diri mereka, menurut pejabat Yoon, selepas pilihan raya Rabu lalu memberi tamparan hebat kepada parti Yeol. Pilihan raya itu telah menjamin kawalan parlimen sehingga selepas Yoon menamatkan penggal tunggal lima tahunnya pada 2027.

Keputusan itu dijangka akan menunda agenda dalam negeri Yoon dan melemahkan beliau. Beliau juga perlu menghadapi serangan politik pembangkang yang semakin meningkat semasa tiga tahun yang tinggal, menurut pakar.

Pejabat Yoon belum mengumumkan sama ada Yoon akan menerima pengunduran jawatan mereka.

Dengan kebanyakan undian telah dihitung, Parti Demokratik utama dan parti satelitnya kelihatan telah memenangi gabungan 175 kerusi daripada 300 kerusi Dewan Negara, menurut pengiraan media Korea Selatan.

Parti Kuasa Rakyat pemerintah Yoon diramalkan telah memperoleh 108 kerusi.

Keputusan rasmi akhir dijangka pada hari Khamis.

Kadar pengundian akhir bagi 44 juta pengundi layak Korea Selatan adalah yang tertinggi untuk pilihan raya parlimen sejak 1992, menurut Suruhanjaya Pilihan Raya Kebangsaan.

Dalam sidang akhbar, ketua Parti Kuasa Rakyat pemerintah Han Dong-hoon mengumumkan beliau meletak jawatan untuk menanggung tanggungjawab kekalahan pilihan raya.

“Saya memohon maaf kepada rakyat bagi pihak parti kami yang tidak cukup baik untuk memenangi pilihan rakyat,” katanya.

Yoon, bekas peguam kanan yang mengambil alih jawatan pada 2022, akan terus berkuasa dan dasar luar utamanya dijangka tidak berubah.

Ketua Parti Demokratik Lee Jae-myung, yang kalah dalam pilihan raya presiden 2022 kepada Yoon, memuji keputusan Rabu.

“Keputusan pilihan raya parlimen bukanlah kemenangan oleh Parti Demokratik, tetapi kemenangan besar oleh rakyat kita,” kata Lee Khamis. “Kini, pilihan raya sudah selesai. Kedua-dua parti politik pemerintah dan pembangkang mesti bersatu tenaga untuk menyelesaikan masalah ekonomi dan kebajikan awam.”

Di Korea Selatan, kuasa eksekutif kebanyakannya dipegang oleh presiden, tetapi perdana menteri adalah pegawai nombor dua negara itu dan akan mengambil alih kuasa jika presiden menjadi tidak sedarkan diri.

Parlimen akan mula bersidang pada 30 Mei untuk penggal empat tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.