Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menuntut siasatan selepas kubur besar ditemui di dua buah hospital Gaza yang diserbu oleh Israel

(SeaPRwire) –   Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) meminta supaya diadakan “siasatan jelas, telus dan boleh dipercayai” terhadap kubur besar yang ditemui di dua buah hospital besar di Gaza yang dilanda peperangan selepas diserbu oleh tentera Israel.

Penyiasat boleh dipercayai mesti diberi akses ke tapak, kata jurucakap PBB Stephane Dujarric kepada wartawan, dan tambah bahawa lebih ramai wartawan perlu dibenarkan bekerja dengan selamat di Gaza untuk melaporkan fakta.

Sebelum ini pada Selasa, Ketua Hak Asasi Manusia PBB Volker Türk berkata beliau “terkejut” dengan kemusnahan Pusat Perubatan Shifa di Bandar Gaza dan Hospital Nasser di bandar selatan Khan Younis serta laporan penemuan kubur besar di dalam dan sekitar kemudahan itu selepas tentera Israel meninggalkannya.

Beliau menyeru supaya diadakan siasatan bebas dan telus terhadap kematian itu, dengan berkata bahawa “memandangkan iklim ketidakbertanggungjawaban yang melanda, ini sepatutnya termasuk penyiasat antarabangsa.”

“Hospital berhak mendapat perlindungan khas yang sangat ketat di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa.” Dan pembunuhan berencana terhadap orang awam, tahanan dan orang lain yang ‘hors de combat’ (tidak berupaya terlibat dalam pertempuran) adalah jenayah perang.”

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat Vedant Patel pada Selasa memanggil laporan kubur besar di hospital itu “sangat membimbangkan” dan berkata pegawai Amerika Syarikat telah meminta maklumat.

Tentera Israel berkata pasukannya menggali semula mayat yang dikuburkan lebih awal oleh Palestin sebagai sebahagian daripada usaha mencari mayat tebusan yang ditawan Hamas semasa serangannya pada 7 Oktober yang memulakan peperangan. Tentera berkata mayat diperiksa dengan hormat dan yang tidak tergolong dalam tebusan Israel dikembalikan ke tempat asal.

Tentera Israel mendakwa mereka telah membunuh atau menangkap ratusan militan yang berlindung di dalam dua kompleks hospital itu, dakwaan yang tidak dapat disahkan secara bebas.

Pertahanan Awam Palestin di Jalur Gaza berkata pada Isnin bahawa mereka telah menemui 283 mayat dari kawasan pengkebumian sementara di dalam hospital utama di Khan Younis yang dibina ketika tentera Israel mengepung kemudahan itu bulan lepas. Ketika itu, orang tidak dapat mengebumikan mati di tanah perkuburan dan menggali kubur di halaman hospital, kata kumpulan itu.

Pertahanan Awam berkata sesetengah mayat adalah orang yang terbunuh semasa pengepungan hospital. Yang lain dibunuh apabila tentera Israel menyerbu hospital.

Pegawai kesihatan Palestin mengatakan serbuan hospital telah memusnahkan sektor kesihatan Gaza ketika cuba menangani bebanan yang semakin meningkat selama enam bulan peperangan.

Isu siapa yang boleh atau patut menjalankan siasatan masih dipertikaikan.

Untuk PBB menjalankan siasatan, salah satu badan utamanya perlu memberi kuasa, kata Dujarric.

“Saya fikir ia tidak wajar bagi sesiapa untuk meramalkan keputusan atau siapa yang akan melakukannya,” katanya. “Saya fikir perlu ada siasatan dengan akses dan kebolehpercayaan.”

Peguam Pendakwa Agung Mahkamah Jenayah Antarabangsa, Karim Khan, berkata selepas melawat Israel dan Tebing Barat pada Disember bahawa siasatan oleh mahkamah terhadap jenayah yang mungkin dilakukan oleh militan Hamas dan tentera Israel “merupakan keutamaan pejabat saya.”

Penemuan kubur “merupakan sebab lagi kenapa kita perlu gencatan senjata, kenapa kita perlu melihat pengakhiran konflik ini, kenapa kita perlu melihat akses kemanusiaan yang lebih besar, untuk barang bantuan kemanusiaan, perlindungan hospital yang lebih baik” dan pembebasan tahanan, kata Dujarric Isnin lepas.

Dalam serangan Hamas yang melancarkan peperangan, militan membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan menculik kira-kira 250 tebusan. Israel berkata militan masih menahan kira-kira 100 tebusan dan tinggalan lebih 30 orang lain.

Sebagai tindak balas, serangan udara dan darat Israel di Gaza, bertujuan menghapuskan Hamas, telah membunuh lebih 34,000 orang Palestin, menurut pegawai kesihatan tempatan, kira-kira dua pertiga kanak-kanak dan wanita. Ia telah memusnahkan dua bandar terbesar Gaza, mencipta krisis kemanusiaan dan menyebabkan kira-kira 80% penduduk wilayah itu melarikan diri ke bahagian lain Wilayah Pantai yang terkepung.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.