Pusat Bursa Saham Lama di Denmark Musnah Dibakar Api

(SeaPRwire) –   Api membakar salah satu bangunan tertua di Copenhagen pada Selasa, menyebabkan runtuhnya tiang ikonik dari Bursa Saham Lama abad ke-17 ketika orang lalu lalang membantu layanan darurat menyelamatkan lukisan berharga dan barang-barang berharga lainnya.

Menteri Kebudayaan Denmark Jakob Engel-Schmidt berkata ia tersentuh melihat berapa banyak orang yang meminjamkan tangan “untuk menyelamatkan harta seni dan gambar ikonik dari bangunan yang terbakar.” Seorang lelaki melompat dari basikalnya dalam perjalanan ke pekerjaan untuk membantu usaha itu.

Brian Mikkelsen, ketua Kamar Dagang Denmark, yang berpusat di Bursa Saham Lama, dan stafnya dilihat menyusuri sebuah pengikat dengan foto lukisan untuk diselamatkan. Mereka dibawa ke Parlimen Denmark yang berdekatan dan Arkib Negara Denmark, di seberang jalan dari bangunan yang terbakar.

“Kami telah berjaya menyelamatkan banyak,” kata Mikkelsen yang kelihatan bergerak kepada wartawan. “Ini adalah bencana nasional.”

Dia juga mengambil bahagian dalam menyelamatkan lukisan dan barang-barang berharga lain dari api, dan berkata mereka perlu menggunakan alat termasuk parang untuk mengeluarkannya.

Api bermula pada pagi Selasa di bumbung tembaga Bursa Saham Lama, atau Boersen, dan merebak ke kebanyakan bangunan dan bumbung, sebahagian daripada yang juga runtuh, dan memusnahkan dalaman bangunan, kata jurombomba Jakob Vedsted Andersen.

“Api masih belum dibawah kawalan,” kata Vedsted Andersen, menambah bahawa separuh bangunan musnah dan runtuh. Dia berkata tiada risiko api merebak ke bangunan lain. Jurombomba berkata mereka mengharapkan berada di tapak itu selama 24 jam akan datang.

Tommy Laursen dari polis Copenhagen berkata terlalu awal untuk mengatakan apa yang menyebabkan dan bahawa mereka akan dapat memasuki bangunan “dalam beberapa hari.”

Jurombomba yang dilaporkan menyembur air dari terusan berhampiran dilihat menyembur air melalui pintu masuk dewan berkilat emas Bursa Saham Lama yang digunakan untuk jamuan, persidangan, parti dan acara lain dan di mana kebanyakan lukisan itu berkibar.

Bangunan itu, yang terletak bersebelahan dengan Istana Christiansborg di mana parlimen duduk, adalah tarikan pelancong popular dan telah difoto berjuta-juta kali. Tiang ikoniknya, dalam bentuk ekor empat naga yang saling bertaut, mencapai ketinggian 184 kaki.

Asap besar menyembul di atas pusat Copenhagen dan orang dilihat bergegas ke dalam bangunan untuk menyelamatkan lukisan. Awan asap itu boleh dilihat dari selatan Sweden, yang dipisahkan oleh terusan sempit.

Ambulans berada di tapak itu tetapi tiada laporan mangsa. Jurucakap syarikat yang bekerja untuk memperbaharui bangunan itu berkata tukang kayu yang bekerja pada bumbung semua keluar.

Sehingga 90 anggota unit tentera juga dikerahkan dari pangkalan berhampiran untuk mengawal kawasan dan “menyelamatkan harta,” tentera Denmark berkata.

menulis di Instagram bahawa “mereka terjaga kepada pemandangan sedih” daripada “sebahagian penting warisan seni bina” musnah oleh api.

Perdana Menteri Mette Frederiksen menulis bahawa “warisan budaya tidak boleh digantikan” dan “sekeping sejarah Denmark sedang terbakar.”

“Ia menyakitkan untuk melihat,” tulis Frederiksen di Instagram.

Bangunan dan tiang itu telah dikelilingi rangka, yang kemudian runtuh dalam api. Bumbung, batu-bata, batu pasir dan tiang Boersen – dibina pada 1615 dan dianggap contoh terkemuka gaya Renaissance Belanda di Denmark – sedang dibaiki, kata Kamar Dagang, yang berpindah ke bangunan itu selepas Bursa Saham Copenhagen berpindah pada 1974. kamar memiliki bangunan.

Istana Christiansborg yang bersebelahan telah terbakar beberapa kali, dan paling baru pada 1990 api meletus di aneka Parlimen Denmark, dikenali sebagai Proviantgaarden. Walau bagaimanapun, Bursa Saham Lama terselamat tanpa cela.

Anek itu, yang terletak di blok di belakang Bursa Saham Lama, dievakuasi sebagai langkah berjaga-jaga, seperti kementerian berbeza di jalan di belakang bangunan yang terbakar.

Polis berkata di platform X bahawa jalan raya utama di Copenhagen ditutup dan orang harus mengharapkan kawasan itu akan ditutup untuk sementara waktu. Beberapa laluan bas diubah dan media Denmark melaporkan kesesakan lalu lintas besar di kawasan sekitar.

Ratu Margrethe, yang menjadi 84 pada Selasa, mengurangkan sambutan kerana kebakaran, penyiar TV2 berkata. Sebuah kumpulan dengan Pengawal Kehidupan Diraja akan bermain untuk bekas raja di Istana Fredensborg, di mana beliau menetap untuk musim bunga dan musim panas, tetapi itu telah dibatalkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.