Rancangan pembaharuan penyiaran awam Slovakia membenarkan kerajaan mengawal media, kata pengkritik

(SeaPRwire) –   Pemerintah Slovakia pada hari Rabu lalu meluluskan pembaharuan kontroversi perkhidmatan radio dan televisyen awam negara itu, satu langkah yang dikritik oleh pemerhati akan menyebabkan kerajaan mengambil alih kawalan penuh media.

Ribuan berhimpun di ibu negara bulan lalu untuk mengecam rancangan itu, yang dikecam secara meluas oleh wartawan tempatan, pembangkang, pertubuhan media antarabangsa dan .

Perdana Menteri populis Robert Fico berkata perubahan diperlukan kerana penyiar awam, dikenali sebagai RTVS, bersikap berat sebelah secara politik dan “berkonflik dengan kerajaan Slovakia.” Perubahan yang dicadangkan akan menggantikan organisasi itu dengan badan baharu.

Parlimen, di mana kerajaan gabungan Fico mempunyai majoriti, dijangka akan meluluskan perubahan itu pada bulan Jun.

Rancangan mengambil alih itu dirangka oleh Menteri Kebudayaan Martina Šimkovičová, yang mewakili Parti Kebangsaan Slovakia, sebuah parti nasionalis ultra yang menyertai kerajaan gabungan. Beliau pernah bekerja untuk stesen televisyen internet yang terkenal kerana menyebarkan dismaklumatkan.

Šimkovičová berkata penyiar semasa hanya memberi ruang kepada pandangan arus perdana dan menapis yang lain. Penyiar itu menafikan dakwaan tersebut.

Di bawah rancangannya, penyiar baharu – Televisyen dan Radio Slovakia, atau STVR – akan mempunyai pengarah yang dipilih oleh majlis yang ahlinya sembilan orang akan dicadangkan oleh Kementerian Kebudayaan dan Parlimen. Pengarah semasa mempunyai mandat parlimen sehingga 2027.

Terkenal dengan tirai marahnya terhadap wartawan, Fico baru-baru ini melabelkan stesen televisyen utama, dua akhbar kebangsaan dan laman berita dalam talian sebagai musuhnya.

Parti kiri Fico, Smer (Arahan) memenangi pilihan raya 30 September dengan platform pro-Russia dan anti-Amerika Syarikat.

Pemerhati bimbang Slovakia di bawah Fico akan meninggalkan laluannya yang pro-Barat dan mengikut arah Hungary di bawah Perdana Menteri populis Viktor Orbán.

Kerajaan baharu serta-merta menghentikan sebarang penghantaran senjata ke Ukraine. Ribu-ribu orang telah berhimpun berulang kali baru-baru ini untuk menentang dasar pro-Russia Fico dan lain-lain, termasuk rancangan untuk mengubah suai kod jenayah dan membatalkan penyiasatan tertinggi mengenai rasuah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.