Tentera Nigeria menyelamat wanita yang diculik selama sepuluh tahun dan tiga orang anaknya

(SeaPRwire) –   menyelamatkan seorang wanita yang diculik oleh ekstrimis sepuluh tahun lalu ketika dia masih pelajar di kampung Chibok, tentera berkata Khamis. Tiga anaknya juga diselamatkan.

Lydia Simon, yang lima bulan hamil, diselamatkan oleh tentera Nigeria di kawasan majlis Gwoza negeri Borno, di mana pemberontakan selama 15 tahun oleh ekstrimis Islam berpusat, mengikut kenyataan daripada tentera. Umurnya tidak didedahkan dengan serta merta oleh pihak berkuasa, tetapi beliau kemungkinan besar berusia 20-an.

Kenyataan itu disertai dengan gambar Simon dan anak-anaknya, yang kelihatan berusia antara 2 dan 4 tahun. Beliau belum bersatu semula dengan keluarganya.

Simon adalah antara 276 gadis yang diculik dari sekolah mereka di Chibok pada April 2014 ketika keganasan ekstrimis di rantau itu pada tahap tertinggi. Kira-kira 82 daripada mereka masih dalam tawanan.

Penculikan besar-besaran sekolah pertama dalam negara itu, penculikan Chibok mengejutkan dunia dan memicu kempen media sosial global bertajuk #BringBackOurGirls.

Tentera Nigeria tidak menyatakan bagaimana beliau dibebaskan selain daripada beliau diselamatkan di kawasan panas yang dikenali sebagai Ngoshe, 74 batu utara ibu negara negeri Borno Maiduguri.

Beberapa ibu bapa Chibok dan telah menyatakan terdapat sedikit bukti untuk menunjukkan terdapat operasi khas tentera untuk membebaskan wanita. Mereka yang kembali dalam tahun-tahun kebelakangan ini kebanyakannya ditemui ditinggalkan di hutan.

Sesetengah wanita yang baru-baru ini dibebaskan telah diperkosa oleh pengganas atau dipaksa ke dalam perkahwinan, mengikut Chioma Agwuegbo, seorang aktivis yang menjadi sebahagian daripada kempen #BringBackOurGirls.

“Kami telah mendengar kisah mereka tentang jumlah trauma dan keganasan yang telah mereka hadapi. Seseorang yang diculik 10 tahun lalu tidak kembali sebagai orang yang sama,” kata Agwuegbo.

Penduduk kampung Chibok menyertai keluarga Simon ketika mereka menunggu bila mereka akan dibenarkan melihatnya.

“Kerajaan tidak memberitahu kami apa-apa (dan) kami menunggu panggilan rasmi,” kata Yakubu Nkeki, pengerusi persatuan ibu bapa gadis-gadis Chibok.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.