Ukraine melaksanakan sekatan pembaharuan pasport bagi lelaki berusia tentera di luar negara

(SeaPRwire) –   Ukraina bekerja keras pada hari Khamis untuk mendapatkan bekalan senjata dan peluru baru yang sangat diperlukan dari sumbangan besar ke garis hadapan timur negara itu, di mana Rusia terus menekan untuk merebut lebih banyak tanah dari tentera yang kurang jumlah dan senjata.

Ukraina juga cuba untuk mengubah aliran potensi askar dari negara itu, mengumumkan bahawa lelaki dalam usia pengerahan tidak akan dapat memperbaharui pasport mereka dari luar negara.

Kabinet Menteri mengatakan pada hari Rabu bahawa lelaki antara 18 dan 60 tahun yang layak untuk perkhidmatan tentera hanya akan dapat memperbaharui pasport mereka.

Jutaan rakyat Ukraine telah melarikan diri dari negara itu sejak pencerobohan penuh Rusia pada tahun 2022, kebanyakannya ke negara-negara Eropah yang berjiran. Agensi statistik Kesatuan Eropah, Eurostat, mengatakan 4.3 juta rakyat Ukraine tinggal di negara-negara EU, 860,000 daripadanya lelaki berusia 18 tahun ke atas.

Menteri Pertahanan Poland, rumah kepada salah satu diaspora Ukraine terbesar, mengatakan negara itu bersedia untuk membantu “dalam memastikan bahawa mereka yang tertakluk kepada perkhidmatan tentera wajib pergi ke Ukraine,” walaupun beliau tidak menyatakan cara.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz berkata “warganegara Ukraine mempunyai kewajipan terhadap negara.”

Tetapi ahli parlimen pembangkang Ukraine Ivanna Klympush-Tsyntsadze, yang memimpin Jawatankuasa Parlimen untuk Integrasi Ukraine ke Eropah, berkata menafikan akses kepada perkhidmatan konsular kepada lelaki dalam usia tentera boleh membawa kepada cabaran undang-undang “berasas” di Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah.

“Saya fikir tindakan ini hanya akan mendorong bilangan rakyat Ukraine yang besar untuk mencari cara yang berbeza untuk memperoleh kewarganegaraan dari negara-negara lain,” katanya.

Populasi Rusia hampir 150 juta orang mengatasi 38 juta rakyat Ukraine, dan Moscow boleh mengambil tentera yang lebih besar. Awal bulan ini, Ukraine menurunkan usia pengerahan dari 27 ke 25 tahun dalam usaha untuk meningkatkan saiz tentera.

Amerika Syarikat menghantar bantuan tentera baru AS sebanyak $61 bilion, sumber kehidupan untuk angkatan bersenjata Ukraine dalam perang lebih dua tahun dengan Rusia. Presiden Joe Biden menandatangani undang-undang bantuan itu pada hari Rabu.

Presiden Volodymyr Zelenskyy telah berkata “kuncinya kini adalah kelajuan” dalam meletakkan bekalan itu. Pasukan Ukraine telah kekurangan peluru meriam dan peluru pertahanan udara secara mendesak selama enam bulan di mana bantuan AS ditangguhkan oleh pergaduhan di Kongres. Ini membolehkan pasukan Kremlin untuk mengambil langkah ke hadapan di bahagian timur Ukraine dalam apa yang sebahagian besarnya menjadi perang kesabaran.

Staf Am Ukraine berkata pada hari Khamis bahawa situasi di garis hadapan kekal “sukar.”

Enam orang cedera di rantau Cherkasy di tengah Ukraine pada hari Khamis selepas “sasaran berkelajuan tinggi” menyerang objek infrastruktur kritikal. Gabenor Wilayah Ihor Taburets berkata operasi menyelamat sedang berjalan.

memperingatkan tentang “objek udara berkelajuan tinggi” terbang ke arah rantau Cherkasy sekitar pukul 6:30 pagi waktu tempatan. Ia tidak mengenal pasti jenis objek atau sama ada ia dihalang.

Menteri Kewangan Britain, dalam lawatan ke Kyiv, mendesak semua negara NATO untuk meningkatkan perbelanjaan pertahanan ke 2.5% KDNK untuk membantu Ukraine dan “menambah tekanan” kepada presiden Vladimir Putin.

Menteri Kewangan Jeremy Hunt berkata beliau memberitahu Zelenskyy semasa lawatan Rabu bahawa UK akan mengekalkan sekurang-kurangnya tahap sokongan tentera semasa, kira-kira 3 bilion paun ($3.8 bilion) pada tahun 2024, “selama yang diperlukan.”

Perdana Menteri UK Rishi Sunak berkata minggu ini bahawa belanjawan pertahanan negaranya akan meningkat ke 2.5% KDNK daripada tahap semasa sedikit di atas 2% menjelang tahun 2030. Sunak juga mengumumkan 500 juta paun ($625 juta) bantuan baru untuk Ukraine – termasuk peluru, kenderaan, bot dan 1,600 peluru dan peluru pertahanan udara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.