Parlimen Jerman membuat undi untuk menubuhkan ‘hari veteran’ tahunan untuk mengiktiraf perkhidmatan tentera

(SeaPRwire) –   mengundi pada hari Khamis untuk memperkenalkan hari “veteran” kebangsaan tahunan untuk menghormati mereka yang telah berkhidmat dalam tentera, yang sering kali telah berjuang untuk mendapat pengiktirafan di negara itu.

Cadangan itu dibentangkan oleh parti-parti dalam gabungan tiga parti kanselor Olaf Scholz bersama-sama dengan blok pembangkang konservatif utama, dan diluluskan oleh hampir semua parti di Bundestag, dewan rendah parlimen.

Ia menyatakan bahawa “hari veteran” seharusnya diraikan “secara awam dan kelihatan” setiap 15 Jun. Ia juga menyeru supaya penjagaan lanjutan yang diperbaiki untuk mereka yang cedera ketika berkhidmat dalam Bundeswehr.

Pergerakan “adalah isyarat pengiktirafan dan penghargaan yang kuat, penting dan, ya, terlewat,” kata Menteri Pertahanan Boris Pistorius kepada ahli-ahli parlimen.

Jerman pasca-Perang Dunia Kedua secara umumnya tidak selesa dengan militarisme dan perang, dan negara itu bangkit secara perlahan-lahan dari cangkang tentera pasca perangnya selepas penyatuan semula pada tahun 1990. Kemudian Kanselor Helmut Kohl memecah tabu terhadap tentera Jerman berkhidmat di luar negara dengan menghantar perubatan tentera untuk menyokong misi PBB di Kemboja pada tahun 1992.

Penempatan tentera lebih berdaya maju di luar negara, misalnya di Kosovo, Afghanistan dan Mali, kemudian menjadi ciri utama aktiviti Bundeswehr.

Pada tahun 2008, Jerman memperkenalkan pingat ketenteraan baru untuk keberanian, memberi pasukan tentera peluang untuk mendapat penghormatan sedemikian buat kali pertama sejak Perang Dunia Kedua. Sebuah tugu untuk askar yang terbunuh ketika berkhidmat dalam Bundeswehr telah dibina di Kementerian Pertahanan di Berlin dan dirasmikan pada tahun 2009.

Tetapi bahkan sekarang, “perkataan ‘veteran’ jarang digunakan dalam masyarakat kita, dan ini perlu berakhir,” kata Johannes Arlt, seorang ahli parlimen dengan Parti Sosial Demokratik Scholz yang telah berkhidmat sebagai pegawai tentera udara. “Kita perlu lebih keterlihatan dan kita perlu lebih pengiktirafan untuk askar kita, dan itulah sebabnya kita perlu hari veteran di Jerman.”

Bundeswehr ditubuhkan pada tahun 1955, berkhidmat terlebih dahulu sebagai tentera Jerman Barat dan, sejak tahun 1990, sebagai tentera Jerman bersatu. Lebih daripada 10 juta orang telah berkhidmat di dalamnya selama dekad-dekad.

Jerman melancarkan usaha untuk memodenkan Bundeswehr dan meningkatkan perbelanjaan tentera sejurus selepas Rusia memulakan serangan penuh skala terhadap Ukraine pada awal tahun 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.