UTUSAN PBB MENYERANG PARTI-PARTI BERPERANG DI LIBYA DAN PENYOKONG ASING MEREKA, KEMUDIAN BERKATA DIA TELAH MELETAK JAWATAN

(SeaPRwire) –   BANGSA BANGSA BERSERTA (AP) — , telah mengkritik kumpulan yang bertikai dan penyokong asing mereka dalam satu mesyuarat pada Selasa dan kemudian mengesahkan beliau telah memohon peletakan jawatan.

Mantan menteri dan diplomat PBB, yang memegang jawatan itu selama 18 bulan, berkata beliau telah berusaha sedaya upaya untuk mendapatkan lima pemain politik utama di Libya untuk menyelesaikan isu-isu dipertikaikan mengenai undang-undang pilihan raya dan membentuk kerajaan bersatu untuk memimpin negara ke pilihan raya yang tertangguh.

Tetapi Bathily berkata usahanya “telah dihadapi dengan penentangan keras kepala, harapan tidak munasabah dan ketidakpedulian terhadap kepentingan rakyat Libya.” Dan beliau memberi amaran bahawa kedudukan yang terbenam ini, diperkukuhkan oleh “landskap serantau dan global yang berpecah”, mungkin akan mendorong Libya dan rantau ini kepada ketidakstabilan dan ketidakselamatn yang lebih besar.

Penjawat PBB, jelas marah juga, memberi amaran bahawa Libya yang kaya minyak “telah menjadi medan permainan persaingan sengit di kalangan pemain serantau dan antarabangsa yang dimotivasikan oleh geopolitik, politik dan kepentingan ekonomi serta persaingan yang meluas daripada Libya dan berkaitan dengan jiranannya.” Dan beliau menuduh pemain-pemain ini menggagalkan usaha PBB.

Bathily tidak memaklumkan Majlis Keselamatan sama ada dalam mesyuarat terbuka atau sesi tertutup yang mengikutnya bahawa beliau telah memohon peletakan jawatan, diplomat majlis berkata. Tetapi selepas itu, berikutan soalan daripada seorang wartawan, beliau berkata, “Ya, saya telah mengemukakan peletakan jawatan saya kepada setiausaha agung,” katanya, tanpa memberi sebarang sebab.

Libya terjun ke dalam kekacauan selepas pemberontakan yang disokong NATO menjatuhkan dan membunuh pemimpin berzaman Moammar Gadhafi pada 2011. Dalam kekacauan yang menyusul, negara berpecah, dengan pentadbiran saingan di timur dan barat disokong oleh kumpulan bersenjata haram dan kerajaan asing.

Krisis politik semasa negara berpunca daripada kegagalan mengadakan pilihan raya pada 24 Disember 2021, dan penolakan Perdana Menteri Abdul Hamid Dbeibah — yang memimpin kerajaan peralihan di ibu negara Tripoli — untuk meletak jawatan.

Sebagai tindak balas, parlimen yang berpusat di timur Libya melantik perdana menteri saingan, Fathy Bashagha, tetapi menangguhkan beliau pada Mei 2023. Panglima tentera yang berkuasa Khalifa Hifter terus memegang pengaruh di timur.

Selama bertahun-tahun, Mesir, Emiriah Arab Bersatu dan Rusia menyokong Hifter manakala tentera yang berpusat di Tripoli menikmati sokongan Turki, Qatar dan Itali, terutamanya semasa serangan Hifter yang gagal untuk menawan ibu negara pada 2019.

Kedudukan strategik Libya di Laut Mediterranean, dan kekacauan politik, telah menjadikan negara laluan utama untuk pendatang Afrika yang cuba sampai ke Eropah dan penyeludup manusia. Kumpulan ekstrimis seperti Negara Islam juga mengambil kesempatan kepada kekacauan dan walaupun sesetengah berada dalam penjara di Libya mereka kekal ancaman, terutamanya dari sempadan barat dan selatannya yang tidak stabil di mana kumpulan-kumpulan ini telah mendapat sokongan.

Pada bulan lepas, Bathily berkata, situasi di Libya telah merosot akibat dua faktor utama.

Yang pertama ialah “kekurangan niat politik dan niat baik oleh pemain utama Libya yang selesa dengan kebuntuan semasa, yang telah berlangsung di Libya sejak 2011,” katanya.

Kedua ialah perebutan berterusan terhadap wilayah Libya yang telah menjadikannya medan pertempuran untuk pelbagai pemain asing dan kumpulan bersenjata Libya, katanya.

Bathily menunjuk kepada inisiatif-inisiatif dalam beberapa bulan kebelakangan ini, yang objektifnya, walaupun tidak diisytiharkan, adalah “untuk mengganggu proses PBB yang diketuai untuk membentuk kerajaan bersatu.”

Beliau menamakan mesyuarat di Kaherah pada 10 Mac di mana tiga pemain politik utama dilaporkan mencapai persetujuan yang PBB tidak mengambil bahagian, dan tidak disokong oleh pihak-pihak lain yang tidak dijemput.

“Inisiatif tunggal, selari dan tidak serasi menyumbang kepada komplikasi tidak perlu dan kepada pengukuhan status quo,” katanya, dan selama ini berterusan “tiada jalan kita boleh maju.”

Bathily menekankan bahawa “kesatuan komuniti antarabangsa adalah kunci untuk menyelesaikan krisis Libya.”

Beliau berkata Majlis Keselamatan, yang memberi kuasa campur tangan NATO 2011, mesti menunjukkan kesatuan dan “memaksa” “pemangku kepentingan” Libya dan serantau untuk menyokong usaha PBB untuk menyatukan Libya melalui dialog politik.

Majlis Keselamatan juga mempunyai “tanggungjawab moral” untuk mengakhir krisis dengan memberitahu semua orang – “pemimpin kebangsaan” yang berkuasa hari ini dan penyokong asing mereka – untuk membenarkan rakyat Libya mempunyai peluang untuk membentuk masa depan melalui pilihan raya dan membina semula negara, kata Bathily.

Libya adalah negara terkaya di rantau ini dan mempunyai sumber untuk menjadi makmur, stabil dan aman – tanpa campur tangan serantau atau antarabangsa, katanya.

Bathily juga menekankan bahawa keamanan dan kestabilan di Libya adalah penting untuk kestabilan negara jiran barat Sahel dan rantau yang lebih luas.

“Lebih daripada sebelumnya, komitmen dan koordinasi diperbaharui di kalangan pemain serantau dan antarabangsa adalah penting,” katanya kepada majlis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.