Vietnam melaksanakan teknik pertanian beras baru dalam usaha untuk meminimumkan pelepasan metana

(SeaPRwire) –   Terdapat satu perbezaan yang membezakan sawah berusia 60 tahun Vo Van Van daripada mozek pelbagai sawah hijau yang lain di seluruh wilayah Long An di Delta Sungai Mekong Vietnam Selatan: Ia tidak sepenuhnya banjir.

Itu dan, sayapnya serupa dengan sayap elang, menggeletar tinggi di atas apabila ia menaburkan baja organik kepada anak benih padi yang berkumuh di bawah.

Menggunakan air kurang dan menggunakan drone untuk menyuburkan adalah teknik baru yang Van cuba dan Vietnam berharap ia akan membantu menyelesaikan paradoks di pusat menanam padi: Tanaman yang sensitif ini tidak hanya terdedah kepada perubahan iklim tetapi juga menyumbang secara unik kepadanya.

Padi mesti ditanam secara berasingan daripada tanaman lain dan anak benih perlu ditanam secara individu di sawah yang banjir; kerja yang menyusahkan, kotor dan memerlukan banyak buruh serta air yang menghasilkan banyak metana, gas rumah hijau yang sangat berkuasa yang boleh menangkap lebih daripada 80 kali lebih panas di atmosfera dalam jangka masa pendek berbanding karbon dioksida.

Ia merupakan masalah unik untuk menanam padi, kerana sawah yang banjir menghalang oksigen daripada memasuki tanah, mencipta keadaan untuk bakteria yang menghasilkan metana. Sawah padi menyumbang 8% daripada semua metana buatan manusia di atmosfera, mengikut laporan Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB pada tahun 2023.

Vietnam merupakan pengeksport beras terbesar ketiga di dunia, dan kepentingan benih hidup kepada budaya Vietnam begitu kelihatan di Delta Sungai Mekong. Corak pelbagai sawah hijau yang disilangkan oleh saluran air perak telah membantu menangani kelaparan sejak Perang Vietnam berakhir pada tahun 1975. Beras bukan sahaja menjadi asas kebanyakan hidangan, ia dianggap hadiah dari dewa dan terus divenerasi.

Ia dibentuk menjadi mi dan kepingan dan difermentasikan menjadi wain. Di pasar sibuk, penunggang motosikal membawa beg 22 paun ke rumah mereka. Kapal tongkang mengangkut gunung-ganang biji padi ke atas dan ke bawah Sungai Mekong. Biji padi kemudiannya dikeringkan dan dikupas oleh mesin sebelum mereka dibungkus untuk dijual di kilang, berbaris dari lantai ke siling dengan beg-beg beras.

Van telah bekerja dengan salah satu pengeksport beras terbesar Vietnam, Kumpulan Loc Troi, selama dua tahun dan menggunakan kaedah pengairan alternatif yang dikenali sebagai pengairan basah dan kering, atau AWD. Ini memerlukan air kurang berbanding pertanian tradisional kerana sawah padinya tidak terendam secara berterusan. Mereka juga menghasilkan metana kurang.

Menggunakan drone untuk menyuburkan tanaman menjimatkan kos buruh. Dengan menolak migrasi ke bandar, Van berkata ia semakin sukar untuk mencari orang untuk bekerja di ladang. Ia juga memastikan jumlah baja yang tepat digunakan. Terlalu banyak baja menyebabkan tanah melepaskan gas nitrogen yang memanaskan bumi.

Sebaik sahaja hasil dituai, Van tidak lagi membakar saki-baki padi – penyebab utama pencemaran udara di Vietnam dan jirannya, serta Thailand dan India. Sebaliknya, ia dikumpulkan oleh Kumpulan Loc Troi untuk dijual kepada syarikat lain yang menggunakannya sebagai makanan haiwan dan untuk menanam cendawan jerami, tambahan popular kepada masakan goreng.

Van mendapat manfaat dalam pelbagai cara. Kosnya rendah manakala hasil ladangnya sama. Menggunakan baja organik membolehkannya menjual ke pasaran Eropah di mana pelanggan bersedia membayar premium untuk beras organik. Yang terbaik sekali, beliau mempunyai masa untuk menjaga kebun sendiri.

“Saya menanam nangka dan kelapa,” katanya.

CEO Kumpulan Loc Troi, Nguyen Duy Thuan berkata kaedah itu membolehkan petani menggunakan 40% biji benih padi dan 30% air kurang. Kos untuk racun perosak, baja dan buruh juga lebih rendah. Thuan berkata Loc Troi – yang mengeksport ke lebih 40 negara termasuk Eropah, Afrika, Amerika Syarikat dan Jepun – sedang bekerja dengan petani untuk meluaskan tanah menggunakan kaedahnya daripada 100 hektar semasa ke 300,000 hektar.

Ini jauh daripada sasaran Vietnam sendiri untuk menanam “padi berkualiti tinggi, emisi rendah” di atas 1 juta hektar tanah pertanian, kawasan lebih daripada enam kali saiz London, menjelang 2030. Pegawai Vietnam menganggarkan ini akan mengurangkan kos pengeluaran sebanyak satu perlima dan meningkatkan keuntungan petani lebih $600 juta, mengikut media negara Vietnam News.

Vietnam mengenal pasti awal bahawa ia perlu menyusun semula sektor berasnya. Ia merupakan pengeksport beras terbesar, di hadapan kedua-dua India dan Thailand, untuk menandatangani tahun 2021 untuk mengurangkan emisi metana di persidangan tahunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai iklim di Glasgow, Scotland.

Setiap tahun, industri itu menanggung kerugian melebihi $400 juta, mengikut kajian terkini oleh Institut Sains Sumber Air Vietnam. Ini membimbangkan, bukan sahaja untuk negara tetapi untuk dunia.

Delta Sungai Mekong, di mana 90% beras dieksport Vietnam ditanam, merupakan salah satu rantau di dunia paling terdedah kepada perubahan iklim. Laporan perubahan iklim PBB pada tahun 2022 memberi amaran banjir lebih berat pada musim hujan dan kemarau pada musim kering. Puluh-puluh empangan dibina di hulu di China dan Laos telah mengurangkan aliran sungai dan jumlah endapan yang ia bawa ke laut. Aras laut meningkat dan menukar bahagian bawah sungai menjadi masin. Dan tahap tanah bawah air dan penambakan pasir yang tidak mampan untuk pembinaan telah menambah masalah.

Mengubahsuai bentuk pertanian beras berabad-abad adalah mahal, dan walaupun metana lebih berkuasa menyebabkan pemanasan global berbanding karbon dioksida, ia hanya menerima 2% pembiayaan iklim, Ajay Banga, presiden Bank Dunia, berkata kepada persidangan iklim PBB di Dubai tahun lalu.

Mengambil tindakan terhadap emisi metana adalah “satu-satunya kawasan jarang, jelas di mana penyelesaian berkos rendah, berkesan dan boleh diulang kini wujud,” kata Banga.

Bank Dunia menyokong usaha Vietnam dan telah memulakan bantuan kepada kerajaan Indonesia untuk meluaskan pertanian tahan cuaca sebagai sebahagian daripada lebih daripada satu dozen projek untuk mengurangkan metana di seluruh dunia.

Harapannya lebih negara akan mengikut, walaupun tiada “penyelesaian semua”, kata Lewis H. Ziska, profesor sains kesihatan alam sekitar di Universiti Columbia. “Kesamaan tunggal ialah air diperlukan,” katanya, menambah kaedah penanaman dan pengairan yang berbeza boleh membantu lebih baik.

Menanam lebih banyak varieti beras yang lebih pelbagai genetik juga akan membantu kerana beberapa lebih tahan terhadap haba berlebihan atau memerlukan air kurang, manakala yang lain mungkin menghasilkan metana kurang, katanya.

Nguyen Van Nhut, pengarah syarikat eksport beras Hoang Minh Nhat, berkata pembekalnya menggunakan varieti padi yang boleh subur walaupun airnya masin dan haba melampau.

Kini, perniagaan itu sedang menyesuaikan diri dengan hujan musim tidak menentu yang menyukarkan proses pengeringan beras, menambah risiko daripada kulat atau kerosakan serangga. Biasanya, beras dikeringkan di bawah matahari sebaik sahaja dituai, tetapi Nhut berkata syarikatnya mempunyai kemudahan pengeringan di kilang pemprosesan dan juga akan memasang mesin untuk mengeringkan biji-bijian lebih dekat dengan ladang.

“Kami tidak tahu bulan mana musim hujan seperti dahulu,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.