Wartawan Algeria mendakwa negara itu menghalau beliau tanpa sebarang penjelasan

(SeaPRwire) –   Seorang wartawan Algeria telah diusir dari negara itu selepas tiba dan tidak dibenarkan meninggalkan lapangan terbang kerana wartawan terus menghadapi cabaran melaporkan di Algeria.

Farid Alilat, seorang penulis untuk majalah berbahasa Perancis Jeune Afrique, menulis di Facebook bahawa beliau menghabiskan 11 jam dalam tahanan polis pada Sabtu di lapangan terbang sebelum dinaikkan ke atas pesawat dan dihantar ke Perancis, di mana beliau mempunyai permit tinggal.

Alilat berkata beliau secara kerap menaiki penerbangan dari Paris ke Algiers untuk melaporkan, di mana beliau selama bertahun-tahun menjadi wartawan yang dikenali kerana kerja beliau untuk akhbar harian berbahasa Perancis termasuk Liberté, yang ditutup pada 2022 akibat masalah kewangan dan pergaduhan dengan kerajaan dan syarikat minyak milik negara Algeria, kedua-duanya merupakan pengiklan utama untuk akhbar-akhbar negara itu.

Dalam satu tulisan panjang di mana beliau menulis tentang pengusirannya seolah-olah beliau sedang melaporkannya, Alilat mendakwa bahawa pegawai polis di landasan lapangan terbang di Algiers memberitahu beliau bahawa mereka bertindak atas arahan “dari atas.”

Beliau berkata beliau disoal siasat tentang perjalanannya, siapa yang beliau telah bertemu dan tentang Jeune Afrique, yang pihak berkuasa Algeria percaya menyokong jiran dan pesaing serantau mereka, Maghribi.

“Saya sepenuhnya memahami bahawa artikel saya adalah sumber kegelisahan. Saya adalah wartawan bebas. Saya melaporkan berita negara saya sebagai wartawan bebas dan bebas,” tulis Alilat, menegaskan bahawa beliau tidak diberikan sebarang penjelasan lisan atau bertulis tentang pengusirannya.

Beliau menulis bahawa beliau sebelum ini tidak pernah mendengar sebarang isu daripada pihak penguatkuasaan undang-undang atau mahkamah di Algeria berkaitan artikel-artikel beliau, termasuk semasa lawatan melaporkan pada Disember 2023.

Dalam kenyataan yang dimuatnaik, Reporters Without Borders memanggil pengusiran Alilat “halangan tidak dapat diterima kepada kebebasan akhbar.”

Beberapa media Algeria tidak melaporkan pengusiran Alilat dan beberapa politikus tidak mengulasinya. Menteri Komunikasi terdahulu Abdelaziz Rahabi memanggilnya “langkah dari zaman lain yang tidak bermanfaat kepada rakyat mahupun kerajaan.”

“Tiada seorang pun boleh sewenang-wenangnya dihalang daripada memasuki negara sendiri,” tulis beliau di Facebook.

Episod ini merupakan contoh terbaru kerajaan Algeria menyekat wartawan daripada melaporkan di Algeria dan berlaku ketika wartawan berprofil tinggi termasuk pengarang Ihsane El Kadi dan Mustapha Benjama masih berada dalam penjara atas tuduhan berkaitan penggunaan dana asing untuk membiayai kewartawanan dan mengganggu ketenteraman awam.

Walau bagaimanapun, kerajaan juga telah memulakan pemberian kebenaran kepada wartawan memulakan media baru atau rancangan televisyen dan tahun lalu meluluskan undang-undang yang mengabadikan perlindungan baru untuk wartawan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.