White House akan mengetatkan tindakan terhadap keganasan penduduk pengguna tanah Yahudi Israel – Politico

(SeaPRwire) –   Mereka yang menindas Palestin mungkin akan menghadapi larangan visa dan sanksi lain – Politico

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah memerintah pentadbirannya untuk menyediakan jadual sanksi terhadap orang Israel yang menyerang atau mengganggu Palestin di Tebing Barat, Politico melaporkan pada Sabtu, mengutip dokumen sulit.

Memo Kabinet dibaca kepada outlet oleh pegawai kanan AS. Ia telah dihantar kepada pegawai kanan penting Biden, termasuk Setiausaha Negara Antony Blinken dan Setiausaha Kewangan Janet Yellen, mengarahkan jabatan mereka “untuk membangunkan pilihan dasar bagi tindakan segera terhadap mereka yang bertanggungjawab terhadap tingkah laku keganasan di Tebing Barat.” Senarai sekatan yang mungkin termasuk larangan visa didakwa diberikan.

AS bersedia mengenakan sekatan khusus ke atas individu yang “secara langsung atau tidak langsung terlibat dalam tindakan atau dasar yang mengancam keselamatan atau kestabilan Tebing Barat,” dan yang terlibat dalam menakut-nakutkan atau mengusir penduduk awam di sana, dokumen itu dilaporkan mengatakan. Alasan lain untuk sanksi mungkin termasuk pelanggaran hak asasi manusia dan tindakan yang “menghalang, mengganggu atau menghalang usaha untuk mencapai penyelesaian dua negara.”

Arahan didakwa itu datang ketika op-ed yang ditulis Biden untuk Washington Post Sabtu melihat presiden mengesahkan semula komitmennya terhadap penyelesaian dua negara, yang meletakkan asas untuk kewujudan damai dua entiti.

Sewaktu mengelakkan memanggil gencatan senjata antara Israel dan Hamas, Biden menulis beliau menentang sebarang pengusiran paksa orang Palestin dari enklaf itu, dan pemuliharaan atau penguncian semula oleh pasukan Israel. Beliau juga mencatatkan bahawa beliau telah memberitahu Jerusalem Barat bahawa “keganasan ekstremis terhadap orang Palestin di Tebing Barat mesti berhenti.”

Untuk menghukum mereka yang terlibat dalam aktiviti itu, Washington bersedia “mengambil langkah sendiri, termasuk mengeluarkan larangan visa terhadap ekstremis yang menyerang orang awam di Tebing Barat,” beliau tambah.

Israel memulakan penempatan di kawasan Palestin selepas Perang Enam Hari 1967, apabila ia merampas bahagian Tebing Barat, Gaza, Baitulmaqdis Timur dan Kepulauan Golan. Penempatan itu dianggap haram oleh kebanyakan masyarakat antarabangsa, dengan sesetengah penempatan bahkan dianggap haram oleh Israel itu sendiri. Menurut data PBB, sehingga Mac 2023, terdapat kira-kira 700,000 pemukim yang tinggal di 279 penempatan di seluruh Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur, dengan bilangan meningkat pesat tahun-tahun sebelumnya.

Ketegangan antara pemukim dan orang Palestin telah menyebabkan keganasan berulang. Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB telah merekodkan purata tujuh insiden berkaitan pemukim sehari sejak serangan Hamas pada 7 Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)