Ada warga asing cuba balik ke negara asal secara senyap – KPN

ABDUL HAMID: Kami juga akan melakukan pemantauan di jeti berhampiran sempadan bagi mengelak kemasukan warga asing yang boleh mengundang penularan wabak COVID-19. – Gambar fail

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) mendedahkan terdapat warga asing yang cuba kembali ke negara asal secara senyap-senyap melalui jeti yang terdapat di sempadan negara semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata ia berikutan polis telah menahan lima lelaki serta seorang wanita warga Bangladesh dan Myanmar antara 19 hingga 23 Mac lepas yang cuba kembali ke negara asal melalui Padang Besar, Perlis.

"Berdasarkan trend ini, kami juga akan melakukan pemantauan di jeti berhampiran sempadan bagi mengelak kemasukan warga asing yang boleh mengundang penularan wabak COVID-19,” katanya dalam sidang media khas di Bukit Aman, di sini.

BACA: PKP: PDRM tambah 100 peratus anggota pantau sempadan, perairan negara

BACA: PKP: Kegiatan judi dalam talian, seludup rokok berleluasa – KPN

Dalam perkembangan lain, Abdul Hamid berkata petugas media dibenarkan membuat liputan secara langsung di lokasi sekatan jalan raya dengan mematuhi prosedur operasi standard dan ia tidak menjadi isu kepada PDRM.

“Perkara itu bergantung kepada budi bicara petugas media sama ada mereka hendak buat (liputan) atau tidak, namun perlu mematuhi prosedur operasi standard yang ditetapkan,” katanya.

— BERNAMA