Adakah Saham Canopy Growth Terlebih Naik 100% Setakat Tahun Ini?

Canopy Growth Inc.

(SeaPRwire) –   Saham-saham kanabis telah menjadi sangat tidak menentu dalam sesi perdagangan terkini. Beberapa saham ganja, seperti Canopy Growth (NASDAQ: CGC), memperoleh momentum yang signifikan minggu lepas berita bahawa Agensi Pengawal Dadah dan Makanan Amerika Syarikat (DEA) mungkin akan mengklasifikasikan semula ganja sebagai dadah yang kurang berbahaya, yang mungkin akan membawa kepada pengharamannya di peringkat persekutuan.

Berkapital pasaran sebanyak $1.03 bilion, saham Canopy Growth telah meningkat lebih daripada dua kali ganda pada tahun 2024, naik 100.2% secara YTD. Walau bagaimanapun, raksasa kanabis Kanada ini masih ditawarkan 46% di bawah paras tertingginya selama 52 minggu, dan 98% di bawah paras tertinggi sepanjang masa. Mari kita lihat sama ada perkembangan terkini mampu membantu saham CGC untuk memulihkan semula pada tahun 2024 dan seterusnya, atau jika rally saham ganja telah menjadi terlalu panas.

Kemungkinan Pengklasifikasian Semula Ganja di Amerika Syarikat pada 2024?

Menurut laporan terperinci dari Associated Press, cadangan pengklasifikasian semula ganja masih perlu disemak dan diluluskan oleh Pejabat Pengurusan dan Bajet Putih (OMB), yang menunjukkan jalan ke arah pengharaman masih sangat panjang dan berliku dari sini.

Selepas cadangan itu diluluskan oleh OMB, DEA akan menerima komen awam mengenai rancangan untuk mengeluarkan ganja dari klasifikasinya sekarang sebagai dadah Jadual I – kategori yang termasuk bahan seperti heroin dan LSD. Berikutan kajian oleh hakim pentadbiran, ganja kemudiannya boleh diklasifikasikan semula sebagai dadah Jadual III, bersama-sama dengan ketamin dan steroid anabolik.

Menurut Ed Groshans, penganalisis polisi dan penyelidikan kanan di Compass Point, hanya ada peluang 20% proses pengklasifikasian semula yang panjang ini akan diselesaikan sebelum pilihan raya akan datang – menambah faktor risiko utama.

Groshans menjelaskan, “Jika Biden memenangi pilihan raya semula, peraturan akan diselesaikan dan ganja akan ditempatkan di Jadual III tertakluk kepada hasilnya kemungkinan guaman. Jika Trump menang, kami tidak menjangka peraturan pengklasifikasian semula ganja DEA akan dilihat.”

Saham Canopy Growth Lemah Secara Asas

Walaupun Canopy Growth merupakan salah satu pengeluar kanabis terbesar di Kanada, ia belum melaporkan keuntungan yang konsisten. Dalam tempoh lima tahun, Canopy Growth terus berjuang dengan angin buruk seperti kelebihan bekalan produk, pengambilalihan yang terlalu tinggi nilainya, tahap stok yang tinggi, persaingan daripada pemain baharu, dan jualan haram.

Pada suku ketiga tahun kewangan 2024, Canopy Growth melaporkan hasil bersih sebanyak CAD$78.5 juta, turun 7% berbanding setahun sebelumnya. Ia masih merugi dan melaporkan kerugian bersih sebanyak CAD$216.8 juta, lebih sempit berbanding kerugian setahun sebelumnya sebanyak CAD$264.4 juta.

Canopy Growth baru-baru ini mencipta kenderaan khas di Amerika Syarikat yang dipanggil Canopy U.S.A., membolehkannya memulakan operasi di pasaran kanabis terbesar di dunia. Perniagaan baharu ini akan mengambil alih jenama kanabis seperti Acreage (ACRHF), Jetty, dan Wana. Canopy Growth akan memiliki kepentingan ekuiti tidak menguasai dalam Canopy U.S.A.

Walaupun Amerika Syarikat mengharamkan ganja di peringkat persekutuan, Canopy Growth perlu bersaing dengan pemain yang telah ada seperti Green Thumb Industries (GTBIF) dan Cresco Labs (CRLBF). Berbanding rakan sejawat Kanada mereka, pengeluar ganja AS mempunyai lembaran neraca yang lebih kukuh dan menikmati kedudukan yang terbenam dalam beberapa pasaran bernilai berbilion dolar.

Adakah Saham Canopy Growth Sebagai Pembeli?

Daripada 10 orang penganalisis yang mengikuti saham CGC, satu mengesyorkan “beli kuat”, empat mengesyorkan “pegangan”, satu mengesyorkan “jual sederhana”, dan empat mengesyorkan “jual kuat”. Sasaran harga purata untuk CGC ialah $4.45 – diskaun 56% berbanding penutupan Jumaat.

Canopy Growth merupakan pilihan pelaburan berisiko tinggi, memandangkan kelemahan kewangannya dan margin keuntungan negatif. Pengeluar ganja ini belum melaporkan keuntungan konsisten dan pertumbuhan pendapatan yang stabil untuk memulihkan optimisme pelabur dan menjadi pilihan yang berdaya tahan untuk pemegang saham jangka panjang. Melihat kepada itu, penarafan konsensus “jual sederhana” kelihatan tepat untuk saham CGC.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.