Cosa Menerima Permit Penjelajahan untuk Projek Uranium Ursa di Lembangan Athabasca, Saskatchewan

dump truck pit mine 1 Cosa Receives Exploration Permits for the Ursa Uranium Project in the Athabasca Basin, Saskatchewan

(SeaPRwire) –   Vancouver, British Columbia–(November 21, 2023) – (TSXV:COSA) (OTCQB:COSAF) (FSE:SSKU) (“Cosa” atau “Syarikat“) dengan sukacitanya mengumumkan bahawa ia telah menerima kebenaran yang diperlukan daripada Kerajaan Saskatchewan untuk menjalankan kerja geofizik berpandukan tanah dan pengeboran berlian untuk menjalankan kerja eksplorasi di projek uranium milik sepenuhnya Cosa di Ursa di Lembangan Athabasca, Saskatchewan (“Ursa“, atau “Hartanah“).

Titik Penting

  • Aktiviti yang dibenarkan termasuk pembinaan laluan akses, penubuhan kem, pengeboran berlian dan pengimejan geofizik
  • Kebenaran sah sehingga Jun 2025, membolehkan beberapa musim pengujian pengeboran
  • Pembinaan laluan dijangka bermula pada suku ke-4/2023 diikuti geofizik berpandukan tanah dan pengeboran berlian pada suku pertama 2024

Keith Bodnarchuk, Presiden & CEO, berkata: “Status Saskatchewan sebagai kawasan eksplorasi uranium yang diminati dibina atas sejarah panjang Lembangan Athabasca untuk penemuan, pembangunan dan pengeluaran deposit uranium Tier 1 dan reputasi wilayah itu sebagai persekitaran politik yang stabil dan berisiko rendah. Kami gembira telah menjadikan Ursa mencapai tonggak penting ini jauh sebelum musim eksplorasi musim sejuk akan datang. Dengan kebenaran telah diperoleh dan banyak kawasan sasaran berkeutamaan yang dikenal pasti melalui kajian MobileMTTM terkini, kami bersemangat untuk menyiapkan geofizik berpandukan tanah dan menyusul pengeboran berlian pada musim sejuk 2024.”

Langkah Seterusnya

Dengan penerimaan kebenaran, Cosa terus mengurus pembelian untuk menyokong program eksplorasi pada musim sejuk 2024. Pemilihan kontraktor untuk menyiapkan pembinaan laluan, pengimejan geofizik, pengeboran berlian, dan kem sementara sedang dijalankan. Dijangka pembinaan laluan akan bermula pada Disember 2023 diikuti pengimejan geofizik bermula awal 2024. Penggerakan peralatan dan kakitangan pengeboran berlian akan dimulakan apabila sasaran pengeboran disemak semula di kawasan berkeutamaan (Rajah 2 dan 3). Untuk melicinkan eksplorasi 2024, Cosa bercadang menggunakan laluan akses musim sejuk untuk menghantar bekalan dan peralatan untuk kempen pengeboran musim panas yang diperluaskan di Ursa.

Mengenai Ursa

Ursa merangkumi 65 kilometer panjang tindak balas Cable Bay Shear Zone, analog geologi yang sangat menjanjikan dan kurang dieksplorasi untuk setting di belakang lombong utama uranium di timur Lembangan Athabasca. Pengimejan udara terkini di Ursa memetakan lebih 100 kilometer panjang tindak balas dasar dalam kawasan hartanah. Model ketakkonduksian 3-D mengandungi beberapa zon ketakkonduksian berskala kilometer di atas dasar konduktif, setting yang selari dengan beberapa deposit besar di Lembangan Athabasca. Cosa telah mengenal pasti 10 kawasan sasaran awal di Ursa untuk diikuti dengan geofizik berpandukan tanah dan pengeboran pada 2024 dan seterusnya. Tiada daripada 15 lubang pengeboran sejarah di dalam hartanah, termasuk tiga lubang pengeboran yang menemui pengumpulan uranium lemah, terletak di dalam 10 kawasan sasaran awal.

Cannot view this image? Visit: https://www.pressmalaysia.com/wp-content/uploads/2023/11/3f89caff-18975_3.jpg

Rajah 1 – Model Ketakkonduksian Dasar 100 m Di Bawah Ketaksesuaian dengan Pilihan Kontur Ketakkonduksian Batu Pasir dan Kawasan Sasaran

Untuk melihat versi dipertingkatkan grafik ini, sila lawati:

Cannot view this image? Visit: https://www.pressmalaysia.com/wp-content/uploads/2023/11/3f89caff-18975_4.jpg

Rajah 2 – Model Ketakkonduksian Batu Pasir 200 m Di Atas Ketaksesuaian dengan Pilihan Kontur Ketakkonduksian Dasar dan Kawasan Sasaran

Untuk melihat versi dipertingkatkan grafik ini, sila lawati:

Mengenai Cosa Resources Corp.

Cosa Resources Corp. ialah syarikat penerokaan mineral Kanada berpusat di Vancouver, BC dan memberi tumpuan kepada penerokaan hartanah uranium di utara Saskatchewan. Portfolio itu merangkumi sepuluh hartanah penerokaan uranium bernilai lebih 165,000 ha merentasi kawasan Lembangan Athabasca.

Pasukan di sebalik Cosa Resources mempunyai rekod kejayaan di Saskatchewan, dengan beberapa dekad pengalaman gabungan dalam penerokaan, penemuan dan pembangunan uranium di wilayah itu.

Orang Berkelayakan

Pendedahan Syarikat terhadap maklumat atau maklumat saintifik dalam kenyataan akhbar ini telah disemak dan diluluskan oleh Andy Carmichael, P.Geo., Timbalan Presiden, Penerokaan untuk Sumber Daya Cosa. Encik Carmichael ialah Orang Berkelayakan seperti yang ditakrifkan di bawah terma Instrumen Kebangsaan 43-101.

Hubungan

Keith Bodnarchuk, Presiden dan CEO

+1 888-899-2672 (COSA)

Kenyataan Berjaga-jaga

Sama ada Bursa Saham Venture TSX atau Pembekal Perkhidmatan Pengawalannya (seperti yang ditakrifkan dalam dasar Bursa Saham Venture TSX) menerima tanggungjawab untuk kecukupan atau ketepatan pelepasan ini.

Maklumat yang terkandung di sini mengandungi “kenyataan prospektif” dalam makna Akta Pembaikan Liabiliti Sekuriti Persendirian Amerika Syarikat 1995 dan “maklumat prospektif” dalam makna perundangan syarikat berkaitan Kanada. “Maklumat prospektif” termasuk, tetapi tidak terhad kepada, kenyataan berhubung aktiviti, peristiwa atau pembangunan yang Syarikat jangka atau meramalkan akan atau mungkin berlaku pada masa hadapan, termasuk tanpa had, aktiviti penerokaan yang dirancang.

Secara amnya tetapi bukan selalunya, maklumat prospektif dan kenyataan boleh dikenal pasti melalui penggunaan perkataan seperti “merancang”, “menjangka”, “dijangka”, “anggaran”, “ramalan”, “berniat”, “menganggap”, atau variasi perkataan dan ungkapan serupa atau menyatakan bahawa tindakan, peristiwa atau keputusan tertentu “mungkin”, “boleh”, “akan” diambil, berlaku atau dicapai atau variasi negatif yang sama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)