Harga Restoran Melebihi Harga Runcit Amid Cabaran Perniagaan

(SeaPRwire) –   harga makanan di restoran mengatasi harga runcit selama beberapa bulan, menunjukkan cabaran berterusan bagi pemilik perniagaan, menurut Restaurants Canada.

Kelly Higginson, presiden dan ketua pegawai eksekutif Restaurants Canada, mencatatkan bahawa pemilik restoran pada mulanya enggan memindahkan kos yang meningkat kepada pelanggan. Walau bagaimanapun, apabila tekanan meningkat, banyak daripada mereka dibiarkan tanpa pilihan selain menyesuaikan harga mereka.

Manakala kadar inflasi runcit melambat kepada 1.9% pada bulan Mac berbanding setahun lalu, harga makanan di restoran meningkat sebanyak 5.1% semasa tempoh yang sama. Restoran makanan segera dan ambil keluar mengalami peningkatan harga yang paling tinggi, dengan lonjakan sebanyak 6.4% pada bulan Mac berbanding setahun sebelumnya.

Pemilik restoran menghadapi pelbagai tekanan inflasi, termasuk kenaikan kos insurans dan buruh, serta kadar faedah yang lebih tinggi. Ramai yang bangkit dari wabak dengan hutang yang besar, menjadikan ia mencabar untuk menguruskan perbelanjaan.

Walaupun perlu meningkatkan harga menu, pemilik restoran telah berhati-hati, terutamanya semasa tempoh pemulihan selepas wabak apabila fokus adalah membina semula industri dan menarik pelanggan kembali ke premis makan.

Corak inflasi telah berubah, dengan harga makanan di restoran konsisten lebih tinggi daripada inflasi runcit sejak separuh kedua 2023. Pembalikan ini berterusan, dengan inflasi restoran kekal di atas 5% manakala inflasi runcit telah sederhana.

Industri restoran telah terjejas teruk, dengan hampir dua pertiga premis beroperasi dengan kerugian atau hanya imbang. Muflis dalam sektor mencapai angka rekod dekad lalu, menggambarkan tekanan kewangan yang dihadapi oleh perniagaan.

Penjualan lemah, dipacu oleh keraguan pengguna untuk menghabiskan tengah kenaikan kos, telah menyumbang kepada cabaran industri. Walaupun musim teres akan datang mungkin meningkatkan penjualan, banyak perniagaan masih berjuang untuk memperbaiki margin di tengah tekanan inflasi berterusan.

Harga restoran adalah antara penyumbang teratas kepada inflasi keseluruhan pada bulan Mac, bersama-sama dengan faedah perumahan, sewa, petrol, dan premium insurans kereta.

Walaupun inflasi runcit telah merosot dalam beberapa bulan kebelakangan ini, ia mungkin tidak memberikan bantuan serta-merta kepada pengguna. Kenaikan harga makanan selama beberapa tahun yang lalu telah menjadi beban yang besar bagi isi rumah, membolehkan mereka mencari pilihan bernilai seperti kedai diskaun dan produk jenama sendiri.

Sebagai tindak balas kepada permintaan pengguna, rantaian runcit utama telah memperluaskan tawaran diskaun mereka, tetapi impak terhadap bajet isi rumah kekal signifikan. Pembeli dijangka terus mencari nilai dan strategi menghemat kos di tengah harga makanan yang terus tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.