Howard Schultz Menggesa Starbucks Membaharui Operasi Amerika Syarikat

starbucks

(SeaPRwire) –   Mantan CEO (NASDAQ: SBUX) Howard Schultz, walaupun meletak jawatan beberapa bulan lalu, terus memberikan pandangan tentang syarikat yang dipimpinnya selama kira-kira 25 tahun dalam tiga tempoh berasingan.

Berikutan laporan keuntungan Starbucks yang mengecewakan baru-baru ini, Schultz menulis di akaun LinkedIn-nya untuk menyatakan kebimbangan tentang prestasi rangkaian di Amerika Syarikat, yang dipandangnya sebagai faktor utama yang menyumbang kepada penurunannya. Beliau menasihati pegawai eksekutif untuk memberi keutamaan untuk menghabiskan masa dengan pekerja kedai kopi, dengan menekankan pentingnya pendekatan berpusatkan pelanggan.

Schultz mencadangkan pengubahsuaian sistem tempahan dan pembayaran mudah alih untuk memulihkan impak positif asalnya. Selain itu, beliau mencadangkan perubahan strategik ke arah inovasi berpusatkan kopi untuk menguatkan kedudukan premium Starbucks di pasaran.

Walaupun Schultz meletak jawatan daripada lembaga pengarah Starbucks pada September lalu, beliau kekal sebagai salah seorang pemegang saham terbesar syarikat itu. CEO semasa, Laxman Narasimhan, mengakui suku tahun yang mengecewakan dalam laporan keuntungan Starbucks baru-baru ini, ditandai dengan penurunan jualan kedai sama untuk kali pertama sejak 2020.

Penjualan di Amerika Syarikat merosot 3%, berbeza tajam dengan pertumbuhan 12% pada tahun sebelumnya. Di China, pasaran kedua terbesar Starbucks, penjualan merosot 11%. Akibatnya, saham Starbucks telah merosot lebih 20% tahun ini.

Narasimhan menggariskan rancangan untuk meremajakan perniagaan, dengan memberi tumpuan kepada kemaskini aplikasi, penambahbaikan perkhidmatan, dan peningkatan menu untuk menarik semula pelanggan.

Schultz mengakui mengalami kekecewaan kewangan semasa tempohnya, tetapi menyatakan keyakinan terhadap ketahanan Starbucks. Beliau menekankan perlunya penyesalan dan fokus semula kepada prinsip asas untuk memudahkan pemulihan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.