Kekacauan Lapangan Terbang Birmingham Membawa Panggilan untuk Penyelesaian Keselamatan yang Lebih Baik

26312 Birmingham Airport Chaos Calls for Better Security Solutions

(SeaPRwire) –   Lapangan Terbang Birmingham kekeliruan minggu lepas disebabkan ‘masalah teknikal’ pada keselamatan, menyebabkan kelewatan dan penerbangan terlepas ketika waktu puncak. Laporan menggambarkan situasi sebagai “bencana”, dengan seorang jatuh sakit di tengah kekeliruan. Lapangan terbang mengakui masalah keselamatan itu memperburuk jadual yang sudah sibuk, menjejaskan operasi. Penumpang menyuarakan kemarahan di media sosial, menerangkan antrian panjang dan penerbangan terlepas. Kekecohan di Birmingham bertepatan dengan usaha Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan Amerika Syarikat untuk memperkukuh keselamatan, termasuk kontrak $3.8 juta dengan syarikat keselamatan AI untuk penyelesaian keselamatan maju yang boleh mengesan senjata tersembunyi di kawasan berkeramaian seperti lapangan terbang, stadium, dan sekolah. L3Harris Technologies (NYSE:LHX), Leidos Holdings (NYSE:LDOS), Evolv Technology (NASDAQ:EVLV), dan Xtract One Technologies (TSX:XTRA) (OTCQX:XTRAF) juga menyumbang kepada peningkatan keselamatan dengan melaksanakan penyelesaian keselamatan tanpa sentuhan di pelbagai persekitaran swasta dan awam.

Sistem HEXWAVE, dibangunkan dengan teknologi dari MIT, menggunakan gelombang milimeter, pencitraan 3D dan AI untuk mengenal pasti senjata logam dan bukan logam serta barang larangan. Teknologi ini secara eksklusif dilesenkan dan dibangunkan secara dalaman. Selain itu, Liberty sedang mempelbagaikan pemeriksaan penumpang penerbangan dengan Teknologi Pencitraan Lanjut Maju berdasarkan Gelombang Milimeter (HD-AIT) untuk pengimejan badan dan kasut.

Pada 6 Mei, Liberty Defense mengumumkan penghantaran beberapa unit HEXWAVE ke lapangan terbang utama di Kanada.

HEXWAVE, dipilih kerana keupayaan pengesanan ancaman maju, akan meningkatkan keselamatan dengan mengenal pasti pelbagai barang termasuk logam, ancaman bukan logam, cecair, bahan letupan plastik dan lain-lain.

“Kami gembira kerana kami menghantar teknologi generasi seterusnya untuk pendekatan keselamatan berlapis di lapangan terbang,” kata Bill Frain, CEO Liberty Defense. “Kelincahan HEXWAVE membolehkan pemasangan dan pergerakan pantas HEXWAVE ke kawasan dalam dan luar lapangan terbang. Kami berharap bekerjasama dengan lapangan terbang untuk inovasi berterusan dalam industri penerbangan.”

Selain itu, Liberty Defense sedang menghantar unit HEXWAVE antarabangsa ke Amsterdam dan Lapangan Terbang Subic Bay. Liberty bekerjasama dengan syarikat asing untuk memastikan integrasi licin dengan sistem keselamatan sedia ada untuk skrining menyeluruh.

Perkembangan Utama dalam Sektor Keselamatan Awam, Tentera dan Sukan

L3Harris Technologies (NYSE:LHX) telah memperoleh tahun opsyen kelima program Maintenance Of Space Situational Awareness Integrated Capabilities (MOSSAIC), kontrak bernilai sehingga $187 juta dari Angkatan Laut Angkasa Amerika Syarikat. Program MOSSAIC menyokong pusat pengawasan dan arahan tentera laut angkasa Amerika Syarikat di Colorado, California, dan Virginia dengan menyediakan data pengawasan penting kepada pengguna tentera, awam dan komersial. Di bawah kontrak ini, L3Harris akan melaksanakan penambahbaikan sistem, termasuk pembangunan metadata sensor maju penting untuk kesedaran domain angkasa taktikal. Program MOSSAIC dianggarkan bernilai kontrak sehingga $1.2 bilion selama 10 tahun.

Leidos Holdings (NYSE:LDOS) telah dianugerahkan kontrak utama susulan untuk menyokong perkhidmatan teknologi Tentera Darat Amerika Syarikat dengan nilai potensi $267 juta, jika semua opsyen dilaksanakan. Perintah tugas ini untuk Responsive Strategic Sourcing for Services (RS3) termasuk pengekalan, pemodenan, latihan dan logistik perkakasan. Leidos akan meningkatkan sistem C5ISR Tentera Darat, menangani penilaian, pemodenan, gudang dan penghantaran. Dianugerahkan oleh Army Contracting Command-Aberdeen Proving Ground, kerja ini menyokong pelbagai bahagian Tentera Darat dan meneruskan sokongan Leidos selama satu dekad, dengan menghantar hampir 9,000 sistem C5ISR dan melatih lebih 167,000 askar.

Xtract One Technologies (TSX:XTRA) (OTCQX:XTRAF) mengumumkan portfolio Multi-Sensor-Gateway, termasuk SmartGateway dan SafeGateway, telah diiktiraf sebagai Teknologi Anti-Keganasan Berkelayakan (QATT) di bawah Penetapan Kategori Keselamatan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (DHS) Amerika Syarikat. Akibatnya, Xtract One kini memenuhi piawaian keselamatan wajib yang diperlukan oleh beberapa liga sukan utama dan tempat di Amerika Syarikat, termasuk NHL dan ML). Penetapan berdasarkan penilaian mendalam termasuk keupayaan pengesanan senjata, penggunaan operasi, konsistensi pengeluaran, dan maklumbalas pelanggan.

Evolv Technology (NASDAQ:EVLV) telah bekerjasama dengan Footprint Center untuk melaksanakan penyelesaian skrining Evolv Express®. Perkongsian ini bertujuan untuk meningkatkan keselamatan dan meningkatkan pengalaman peminat di arena. Dengan menggunakan teknologi sensor maju dan AI, Evolv Express boleh mengesan ancaman dengan lebih tepat dan cekap, membolehkan peminat memasuki arena dengan cepat dan lancar. Berbeza dengan kaedah tradisional, peminat tidak perlu semakan individu dengan tongkat atau pengesan logam, mengurangkan barisan dan kesesakan. Footprint Center, rumah kepada Phoenix Suns dan Phoenix Mercury, antara arena NBA pertama menggunakan Teknologi Evolv. Banyak kemudahan sukan lain, termasuk yang menganjurkan Piala Dunia 2026 juga menggunakan Evolv untuk pengesanan senjata, menunjukkan penggunaannya yang meluas dalam industri sukan.

Pada 18 April 2024, bayaran sebanyak $1 juta untuk 15 sistem HEXWAVETM dari Viken Detection. Viken, pemimpin dalam pengesanan ancaman, bekerjasama dengan Liberty untuk meluaskan skrining keselamatan di Amerika. Viken menyediakan teknologi boleh harap untuk organisasi keselamatan awam, termasuk agensi kastam dan penguatkuasa undang-undang. Berpangkalan di Burlington, Massachusetts, Viken beroperasi di Koridor Teknologi Boston.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.