Masa Berkembang Agate Merah Ceri di Bandar Bijie, Kampung Taoying

(SeaPRwire) –   BIJIE, China, Nov. 20, 2023A news report by Guizhou Daily:

Oktober dalam musim luruh emas, dengan lapisan daunnya yang berwarna-warni, menukar kampung Taoying di gunung yang dalam menjadi pemandangan yang indah.

Terletak di China, Guizhou Province, Bijie City, Nayong County, Taoying Village terkenal sebagai kampung halaman ceri merah Agate. Apabila kita memandu masuk ke kampung, patung-patung ceri merah muncul ke penglihatan.

During the cherry season, the busy villagers of Taoying are bustling with activity.
During the cherry season, the busy villagers of Taoying are bustling with activity.

Sebiji ceri kecil telah mengubah nasib seluruh kampung. “Kini, jumlah keseluruhan pengeluaran ceri kami adalah sekitar 28 juta yuan, dengan purata pendapatan setiap individu mencapai 22,660 yuan. Kolektif kampung juga berkembang daripada tiada kepada 8 juta yuan,” dengan bangganya menyatakan Xiao Jun, Setiausaha Cabang Parti dan Pengarah Jawatankuasa Kampung Taoying.

Penubuhan industri ceri di Kampung Taoying berasal daripada “penemuan kebetulan” dan “inisiatif terobosan”. Pada masa lalu, disebabkan tanah yang buruk dan cerun curam, pembangunan Kampung Taoying terhalang. Pada musim bunga 1996, Xu Fujun, ahli Jawatankuasa Revolusi Parti Kuomintang dari Pejabat Pertanian Daerah Nayong, secara tidak sengaja menemui sebatang ceri besar dan manis ketika bekerja. Selepas beberapa peningkatan, akhirnya beliau membiakbaka ceri Agate Merah. Secara ajaib, sifat ceri Agate Merah sangat sesuai dengan tanah Taoying.

Mengenal pasti industri hanyalah langkah pertama; ia perlu dilaksanakan. Walau bagaimanapun, pada masa itu, kebanyakan penduduk di Kampung Taoying terutamanya mencari rezeki dengan membuat batu bata dan tembikar. “Pada masa dahulu, langit Kampung Taoying diliputi abu kelabu, dengan kilang tembikar berserakan di seluruh bukit,” mengingat Xiao Jun kesukaran pada peringkat awal pembangunan industri. “Penduduk kampung tidak mempunyai idea untuk membangunkan industri ceri. Kami pergi dari pintu ke pintu, berkomunikasi dengan mereka, dan mempromosikan penanaman ceri melalui pelbagai saluran, seperti pengedaran percuma pokok bibit dan baja sokongan, dan subsidi dasar.”

Kini, keseluruhan kawasan penanaman ceri di Kampung Taoying hampir 5,000 ekar. Setiap isi rumah mempunyai pokok ceri, dan semua orang tahu bagaimana untuk menanam pokok ceri. Petani Yang Huhu dan isterinya juga penanam ceri. Beliau menyertai kooperatif ekonomi kolektif dan memindahkan lebih daripada 40 ekar tanah untuk membangunkan industri ceri. Tanpa meninggalkan kampung, pendapatan tahunan mereka melebihi ratusan ribu yuan.

Pertumbuhan industri ceri telah mewujudkan lebih peluang pembangunan untuk Kampung Taoying. Baru-baru ini, kampung telah menganjurkan pesta ceri, menarik pelancong untuk mengutip dan aktiviti rekreasi. Xiao Jun memberitahu wartawan, “Semasa musim bunga ceri, bilangan pelancong yang datang ke Kampung Taoying melebihi 500,000 orang setahun, memberikan pertumbuhan pendapatan yang stabil kepada penduduk kampung.” Peningkatan bilangan pelancong juga telah menggerakkan pembangunan bandar sekitar. Kini, Kampung Taoying telah menubuhkan tempat berpusat untuk jualan dan perdagangan ceri Agate Merah, menjadi pasaran jualan yang mengintegrasikan makanan, penginapan, dan pengangkutan.

Berbeza dengan musim bunga sibuk, Kampung Taoying pada musim luruh telah kembali ke ketenangan. Walau bagaimanapun, Xiao Jun dan pegawai kampung tidak melambatkan langkah sama sekali. Beliau percaya bahawa Kampung Taoying juga boleh menjadi destinasi rekreasi untuk penduduk bandar dan daerah sekitar. “Kami akan memberi tumpuan kepada penciptaan tarikan popular untuk pelancongan pertanian, membangunkan ekonomi akhir minggu, dan menarik lalu lintas luar musim.”

Di tepi sungai Zongxi, penduduk kampung sekali lagi menjaga dan mengubahsuai pokok ceri dengan teliti. Apabila musim bunga tiba tahun hadapan, ia akan menghasilkan buah-buahan yang melimpah dan manis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)