Porton Advanced dan Ascle Therapeutics Telah Mencapai Perkongsian Strategik untuk Menggalakkan Aplikasi Sel NK dalam Pencegahan Kanser, Kecantikan, dan Anti-penuaan

(SeaPRwire) –   SUZHOU, China, Nov. 20, 2023 — Pada 20 November 2023, Porton Advanced mengumumkan perkongsian strategik dengan Ascle Therapeutics untuk bersama-sama membangunkan dan menghasilkan sel NK, membantu pembangunan dan inovasi dalam terapi gen dan sel, dan mempercepat aplikasi sel NK dalam pencegahan kanser, kecantikan, dan anti-penuaan.


Porton Advanced komited untuk menyediakan perkhidmatan CDMO end-to-end terapi gen dan sel, meliputi bidang seperti plasmid, terapi sel, terapi gen dan terapi mRNA. Kini, Porton Advanced berjaya membantu pelanggan menyiapkan perkhidmatan CMC dan pengisytiharan global untuk beberapa ubat terapi gen dan sel. Ascle Therapeutics pakar dalam penyelidikan dan pengeluaran produk imunoterapi sel patah terbit, terutamanya memfokuskan pada bidang terapi sel NK/CAR-NK anti-tumor. Ascle Therapeutics juga telah menubuhkan sistem penyelidikan dan pengeluaran terapi sel imun yang menyeluruh dan mempunyai tiga platform teknologi utama: CAR-NK universal, NK/CAR-NK alogeik dan mRNA-LNP. Menurut persetujuan ini, Porton Advanced akan menyediakan perkhidmatan pembangunan, pengeluaran dan pengisytiharan di China untuk projek sel NK Ascle Therapeutics, menyokong aplikasi sel NK dalam pencegahan kanser, anti-penuaan dan kecantikan.

Dr. Li Huashun, pengasas dan pengerusi Ascle Therapeutics, berkata: “Terapi sel CAR-NK mempunyai kesan yang besar terhadap rawatan kanser. Terapi ini mengubahsuai sel NK dengan menggunakan kejuruteraan genetik untuk meningkatkan keupayaannya untuk mengenal pasti dan membunuh sel tumor sambil mengurangkan kerosakan kepada sel normal. Dalam bidang rawatan tumor solid, terapi sel CAR-NK mempunyai kelebihan yang besar. Selain itu, sel NK telah menunjukkan keberkesanan cemerlang dalam anti-penuaan. Satu dos tunggal dua bilion sel muda dan sihat boleh mengurangkan sel-sel tua beredar sehingga 80-100%[1], dan keberkesanan boleh bertahan selama 3 hingga 18 bulan. Ascle Therapeutics mempunyai penumpukan dan kelebihan teknologi yang mendalam dalam bidang sel NK. Kami telah membangunkan platform Ascle-NK, yang mengkultivasi sel NK luar biasa dan kuat. Sementara itu, Porton Advanced telah mencapai pencapaian menakjubkan dalam penyelidikan, pembangunan, pengeluaran dan pengisytiharan projek ubat terapi gen dan sel. Saya yakin dengan pengalaman kaya dan teknologi profesionalnya, Porton Advanced boleh memberikan sokongan penting kepada Ascle Therapeutics untuk mempromosikan aplikasi sel NK dalam anti-penuaan, kecantikan dan pencegahan kanser.”

Dr. Wang Yangzhou, CEO Porton Advanced berkata: “Kami sangat gembira untuk mencapai perkongsian strategik dengan Ascle Therapeutics. Saluran R & D Ascle Therapeutics mempunyai penumpukan dan kelebihan mendalam, terutamanya dalam bidang sel NK. Porton Advanced telah menubuhkan platform CDMO end-to-end terapi gen dan sel, dengan keupayaan pembangunan proses yang cemerlang dan bengkel pengeluaran ubat steril, serta keupayaan pengeluaran dan pengalaman dalam produk sel GMP berkualiti tinggi, dan boleh mencapai pengeluaran terkustom mengikut keperluan pelanggan. Selain itu, Porton Advanced juga mempunyai teknologi dan platform penganalisisan pembangunan termaju di peringkat antarabangsa untuk memastikan kualiti dan keselamatan produk masa depan, memberdayakan dan menyokong projek R & D dan pengeluaran Ascle Therapeutics dengan piawaian pengeluaran, pemeriksaan dan pelepasan antarabangsa. Kami berharap untuk bekerjasama rapat dengan Ascle Therapeutics untuk bersama-sama mempromosikan CMC dan pengisytiharan di China projek sel NK.”

Rujukan

[1] Yousefzadeh, M. J., Flores, R. R., Zhu, Y., Schmiechen, Z. C., Brooks, R. W., Trussoni, C. E., Cui, Y., Angelini, L., Lee, K. A., McGowan, S. J., Burrack, A. L., Wang, D., Dong, Q., Lu, A., Sano, T., O’Kelly, R. D., McGuckian, C. A., Kato, J. I., Bank, M. P., Wade, E. A., … Niedernhofer, L. J. (2021). An aged immune system drives senescence and ageing of solid organs. Nature, 594(7861), 100–105.

Mengenai Ascle Therapeutics

Ascle Therapeutics ialah syarikat biofarmaseutikal inovatif yang terlibat dalam R & D dan pengeluaran produk imunoterapi sel patah terbit, terutamanya memfokuskan pada bidang imunoterapi anti-tumor NK/CAR-NK. Ascle Therapeutics telah membangunkan sistem R & D dan pengeluaran komprehensif untuk terapi sel imun, dengan tiga platform teknologi utama: CAR-NK universal, NK/CAR-NK alogeik dan mRNA-LNP. Ia meliputi teknologi inti seperti penyaringan antibodi dan pengenalpastian ekspresi, reka bentuk struktur CAR, penyuntingan gen CRISPR/Cas, penghantaran vektor gen tanpa virus, pengeluaran sel berskala besar, dan pemeriksaan kualiti dan pelepasan, dengan tujuan untuk membangunkan produk selamat, berkesan dan berkos terkawal untuk imunoterapi sel, anti-kanser, anti-penuaan dan kecantikan, memberi manfaat kepada lebih banyak pesakit dan pelanggan.

Mengenai Porton Advanced

Porton Advanced ialah anak syarikat Porton Pharma Solutions Ltd. (Kod Saham SZSE 300363) yang diiktiraf secara global, ditubuhkan pada tahun 2018. Terletak di Suzhou, China, Porton Advanced menawarkan platform pengeluaran cGMP untuk plasmid, terapi sel, terapi gen dan terapi mRNA, membolehkan pelbagai peringkat pembangunan untuk syarikat-syarikat global.

Porton Advanced beroperasi dengan pendekatan “Pelanggan Pertama” untuk pengeluaran Terapeutik Gen dan Sel (GCT), disokong oleh prinsip inti “Kepatuhan, Keahlian dan Kerjasama Terbuka”. Syarikat itu beroperasi mengikut piawaian Pengurusan Kualiti dan perlindungan HKI yang selaras dan diharmonikan secara antarabangsa, membawa penyelesaian pengeluaran inovatif ke cabaran kompleks dalam ruang GCT. Untuk maklumat lanjut mengenai Porton Advanced, sila lawati: .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)