Saham Tripadvisor Inc. Merosot 38% Berikutan Penolakan Jualan dan Kekurangan Pendapatan

Tripadvisor

(SeaPRwire) –   Saham Tripadvisor Inc. (NASDAQ: TRIP) mengalami penurunan yang ketara, merosot 38% pada hari Rabu, menandakan apa yang mungkin menjadi penurunan tunggal hari terbesar mereka hingga kini. Jatuhnya mendadak ini terjadi setelah syarikat perjalanan dalam talian itu mengumumkan bahawa mereka tidak akan mempertimbangkan jualan pada masa ini, walaupun ada minat terdahulu daripada pembelian berpotensi.

Pada bulan Februari, Tripadvisor mendedahkan bahawa pemegang saham majoritinya, Liberty TripAdvisor Holdings Inc, telah menerima pertanyaan daripada sekurang-kurangnya satu pihak yang berminat untuk membeli pegangan majoriti mereka dalam syarikat. Walaupun ada minat, jawatankuasa khas yang ditubuhkan untuk menilai pilihan ini telah menyimpulkan bahawa jualan tidak selari dengan kepentingan terbaik Tripadvisor pada masa sekarang.

Semasa panggilan keuntungan selepas, Ketua Pegawai Eksekutif Matthew Goldberg menekankan bahawa walaupun jawatankuasa khas terus terbuka untuk menilai cadangan masa depan, tiada kepastian bahawa transaksi mana-mana akan bermaterialisasi.

Selanjutnya, Tripadvisor melaporkan kemerosotan kewangan yang ketara dalam suku tahun pertamanya, mencatat kerugian 43 sen setiap saham. Keputusan ini tidak dijangka, terutamanya kerana penganalisis, dengan mengutip data LSEG, meramalkan keuntungan ringan 2 sen setiap saham.

Liberty TripAdvisor Holdings Inc., sebahagian daripada portfolio media tycoon John Malone, memegang 56% saham dalam Tripadvisor. Ketua Eksekutif Liberty Media, Greg Maffei, yang juga berkhidmat sebagai pengerusi Tripadvisor, mengawal syarikat pegangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.