Saham Uber Technologies Inc. Merudum 9% Selepas Kerugian Q1, Pandangan Q2 Lemah

Uber

(SeaPRwire) –   Saham . (NYSE:UBER) mengalami penurunan tajam, jatuh hampir 9% pada hari Rabu selepas syarikat itu melaporkan kerugian bersih yang tidak dijangka untuk suku pertama dan meramalkan pembayaran kasar suku kedua di bawah jangkaan analis.

Prestasi kecewa ini menandakan penurunan berikutan tahun 2023 yang kuat, di mana Uber mendominasi pasaran perkongsian teksi dan penghantaran di AS dan mencatat keuntungan tahunan pertamanya. Penurunan harga saham Uber, jatuhannya yang terbesar dalam sehari sejak Oktober 2022, boleh mengurangkan nilai pasaran syarikat itu lebih $10 bilion jika trend penurunan berterusan.

Uber mengumumkan kerugian bersih sebanyak $654 juta untuk suku itu, jauh melepasi jangkaan analis untuk keuntungan $503.1 juta. Kerugian terutamanya disebabkan oleh perbelanjaan undang-undang dan penyesuaian berkaitan dengan penilaian wajar beberapa pelaburan syarikat.

Tambahan pula, Uber gagal memenuhi ramalan pasaran untuk pembayaran kasar suku tahunan, penunjuk penting jumlah nilai transaksi di platformnya. Ketua Pegawai Kewangan Uber, Prashanth Mahendra-Rajah menyandarkan kekurangan itu kepada penurunan permintaan perkongsian teksi di Amerika Latin dan masa cuti yang menjejaskan suku pertama.

“Kami menjangkakan penurunan perbelanjaan di beberapa pasaran disebabkan aktiviti ekonomi yang merosot di AS pada suku pertama dan tekanan pengguna berterusan. Walau bagaimanapun, tahap penurunan itu tidak dijangka,” komen Thomas Monteiro, seorang penganalisis kanan di Investing.com.

Berbeza pula, Lyft Inc. (NASDAQ: LYFT), pesaing lebih kecil Uber, melaporkan hasil dan pandangan positif untuk suku kedua melebihi jangkaan, disokong peningkatan permintaan perkongsian teksi amnya. Sejak melantik David Risher sebagai CEO pada April tahun lalu, Lyft telah mengurangkan kos secara agresif dan merebut bahagian pasaran dari Uber dengan strategi seperti mengurangkan masa menunggu dan menawarkan harga bersaing.

Uber, yang beroperasi di kira-kira 70 negara dan memegang 72% bahagian pasaran perkongsian teksi AS pada suku pertama, meramalkan pembayaran kasar suku kedua antara $38.75 bilion dan $40.25 bilion, di bawah jangkaan $40.04 bilion.

Bagi suku berakhir 31 Mac, Uber melaporkan pembayaran kasar sebanyak $37.65 bilion, sedikit melepasi jangkaan $37.92 bilion. Pendapatannya pula meningkat 15% kepada $10.13 bilion, sedikit melebihi ramalan $10.11 bilion. Secara teratur, Uber melaporkan kerugian 32 sen sesaham, berbanding keuntungan jangkaan 23 sen sesaham

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.