Sedia Untuk Mengembara Dengan Saham Kereta Ini

Ford Stock

(SeaPRwire) –   Pada tahun 2008, sebuah buku bertajuk “Ford Model T: The Car That Put the World on Wheels” diterbitkan. Ia menceritakan bagaimana Model T Henry Ford, yang diperkenalkan pada tahun 1908, memulakan industri automobil AS dan cinta rakyat Amerika untuk jalan raya terbuka. Walaupun penampilannya yang sederhana, Model T menjadi kereta yang paling penting abad ke-20, terjangkau bagi rakyat Amerika biasa dari tahun 1908 hingga 1927.

Satu fakta menarik ialah bagaimana Model T mendapat nama samaran “Tin Lizzie”. Pada tahun 1922, satu perlumbaan telah diadakan di Pikes Peak, Colorado, di mana sebuah Model T bernama “Old Liz” mengejutkan semua orang dengan memenangi perlumbaan itu. Walaupun penampilannya yang kotor, ia mengalahkan kereta-kereta yang lebih canggih. Kemenangan ini melayakkannya gelaran “Tin Lizzie”.

Hari ini, Ford Motor (NYSE: F) bertujuan untuk mencipta semula “sihir Tin Lizzie” dengan “Model e”-nya, menyelam ke dalam dunia kenderaan elektrik (EV) selepas penurunan pertumbuhan jualan EV. Tetapi Ford tidak sepenuhnya menumpukan perhatian kepada EV, masih memberi tumpuan kepada trak, kenderaan 4×4 dan hibrid bahan api.

Walaupun begitu, Ford telah membuat kejutan di pasaran EV dengan Mustang Mach-E, SUV jenis EV yang paling popular di negara ini. Selain itu, bahagian komersialnya, Ford Pro, mencapai kejayaan di ruang EV, terutamanya dengan pengendali fleet kenderaan.

Bahagian komersial Ford, , dijangka menjadi bahagian paling menguntungkannya menjelang 2024, kerana lebih banyak perniagaan menggunakan EV untuk armadanya. Walaupun tidak menjangka untuk mendapat untung daripada EV komersial sehingga 2026, Ford mengimbangi kerugian dengan perangkaian perisian dan langganan perkhidmatan, dijangka ia akan membentuk 20% keuntungan Ford Pro menjelang ketika itu.

Trak siri F kekal sebagai batu asas kejayaan Ford, mendominasi jualan kenderaan AS selama hampir 50 tahun. Trak-trak ini menyaksikan peningkatan permintaan dan keuntungan sejak wabak, dengan model hibrid dijangka akan terus memajukan pertumbuhan pada 2024.

Secara keseluruhannya, Ford menawarkan peluang pelaburan menarik, dengan jangkaan keuntungan rekod dan pandangan cerah untuk masa depan, terutamanya dengan pengembangan ke EV dan hibrid.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.