Zelenskyy mengatakan serangan peluru berpandu Rusia ke atas menara TV Kharkiv adalah sebahagian daripada kempen menakut-nakutkan

(SeaPRwire) –   berkata serangan peluru berpandu Rusia yang memecahkan menara televisyen langit-langit yang terkenal di Kharkiv adalah sebahagian daripada usaha Kremlin untuk menakutkan bandar terbesar kedua Ukraine, yang dalam minggu-minggu kebelakangan ini datang di bawah serangan yang semakin kerap.

Serangan itu cuba untuk “membuat keganasan kelihatan kepada seluruh bandar dan cuba untuk menghadkan akses dan capaian Kharkiv kepada maklumat,” kata Zelenskyy dalam ucapan petang Isnin.

Wilayah Kharkiv timur laut menyeberangi garis hadapan kira-kira 600 batu di mana tentera Ukraine dan Rusia telah terkunci dalam pertempuran selama lebih dua tahun sejak . Garis hadapan telah berubah sedikit semasa peperangan penghabisan, tertumpu kebanyakannya pada artileri, drone dan parit.

Sejak akhir Mac, Rusia telah meningkatkan tekanan pada Kharkiv, secara jelas bertujuan untuk memanfaatkan kekurangan sistem pertahanan udara Ukraine. Ia telah menghantam grid kuasa tempatan dan mengenai blok-blok apartmen.

Pada Isnin, peluru berpandu Kh-59 Rusia menyerang menara TV Kharkiv setinggi 820 kaki, memecahkannya kira-kira separuh dan menghentikan penghantaran.

Satu pemikir tempat di Washington berkata Rusia mungkin sedang meninjau serangan darat ke atas Kharkiv.

“Kremlin sedang menjalankan operasi udara dan maklumat yang dirancang untuk memusnahkan Bandar Kharkiv, meyakinkan orang Ukraine untuk melarikan diri, dan mengasingkan penduduk Ukraine dalaman berjuta-juta sebelum operasi penyerangan Rusia yang mungkin akan datang terhadap bandar itu atau di tempat lain di Ukraine,” kata Institut untuk Kajian Perang dalam penilaian.

Kedatangan yang dijangka dalam minggu-minggu akan datang bantuan tentera baru dari rakan-rakan Barat Ukraine mungkin telah mencetuskan Rusia untuk meningkatkan serangannya sebelum bantuan itu tiba, kata ISW, menambah bahawa cubaan untuk menawan Kharkiv akan menjadi “cabaran besar” bagi pasukan Kremlin.

Sebaliknya, pemerintah tentera Rusia “mungkin cuba untuk memusnahkan Bandar Kharkiv dengan serangan udara, peluru berpandu dan drone dan memaksa pengasingan penduduk awam Ukraine dalaman besar-besaran,” katanya.

Berita kurang menggembira datang dari Kesatuan Eropah, bagaimanapun. Negara-negara EU yang mempunyai sistem pertahanan udara Patriot tidak memberi isyarat jelas Isnin bahawa mereka mungkin bersedia untuk menghantar mereka ke Ukraine, yang sangat mengharapkan sekurang-kurangnya tujuh daripada bateri peluru berpandu itu.

Tentera Ukraine juga jauh kurang dalam pertempuran, dan mengembangkan pengerahan negara itu telah menjadi isu yang halus.

Menteri Luar Ukraine Dmytro Kuleba pada Selasa memberi isyarat bahawa pihak berkuasa merancang untuk mengetatkan kawalan lelaki muda dalam umur pengerahan yang telah berpindah ke luar negara, dengan butir-butir langkah khusus akan dibuat umum tidak lama lagi.

“Berada di luar negara tidak membebaskan warganegara daripada tanggungjawabnya kepada tanah air,” kata Kuleba di platform media sosial X.

Sementara itu, Rusia melancarkan 16 drone Shahed dan dua peluru berpandu balistik Iskander-M di atas wilayah selatan dan tengah Ukraine, tentera udara Ukraine berkata pada Selasa pagi. Ia berkata semua tetapi satu daripada drone itu dihalang.

Di Odesa, serangan tengah malam mencederakan sembilan orang, Gabenor Wilayah Oleh Kiper berkata. Di kalangan mereka yang cedera adalah dua bayi dan dua kanak-kanak berusia sembilan dan 12 tahun, kata Kiper. Datuk Bandar Hennadii Trukhanov berkata 58 apartmen dalam 22 bangunan telah rosak.

Dalam pembangunan lain:

Serangan peluru berpandu Rusia berhampiran Dnipro, bandar terbesar keempat Ukraine, mencederakan empat orang yang diterima ke hospital, Gabenor Wilayah Serhii Lysak berkata.

Pasukan Rusia menjatuhkan bom udara dipandu di Kostiantynivka, bandar di kawasan Donetsk timur, mencederakan lima orang yang menaiki kereta, polis berkata. Dua daripada mereka dalam keadaan kritikal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.