Tumpuan Kewangan Meta Platforms Suku Pertama: Penjualan Iklan dan Pertumbuhan AI

Meta Platforms

(SeaPRwire) –   Bila Meta Platforms (NASDAQ: META) mengumumkan keputusan suku pertama mereka pada hari Rabu, pelabur akan meneliti dengan teliti pendapatan iklan syarikat media sosial gergasi dan kemaskini tentang usaha kecerdasan buatan mereka.

Analis meramalkan syarikat yang beribu pejabat di Menlo Park, California itu akan melaporkan EPS S1 2022 sebanyak $4.36, dengan hasil dijangka meningkat 26.4% kepada $36.22 bilion.

Prestasi yang kukuh daripada Meta pada bulan Februari, melepasi ramalan hasil hampir $1 bilion dan melancarkan dividen permulaan, telah meningkatkan sentimen pelabur, memacu sahamnya meningkat lebih 20% sejak pengumuman keputusan suku keempat.

Secara keseluruhannya, saham telah meningkat sebanyak 39% sepanjang tahun ini, melepasi peningkatan 5% dalam Indeks S&P 500 yang lebih luas.

Pemulihan dalam pertumbuhan pengguna dan jualan iklan semasa suku, disertai dengan semangat mengenai inisiatif KI, telah menyumbang kepada pemulihan Meta daripada kemerosotannya pada 2022.

Analis BofA menekankan landskap pengiklanan digital yang kukuh dalam suku pertama, meramalkan Meta akan melaporkan jumlah hasil pada penghujung panduan dan berpotensi melepasi anggaran Wall Street.

Analis Youssef Squali daripada Truist menekankan pelaburan besar Meta dalam inisiatif KI, dengan menyatakan hasil yang diperbaiki dalam penarafan dan pengesyoran untuk pengguna dan pengiklan, yang berpotensi menguatkan kedudukan saingan META untuk tahun-tahun akan datang.

Jefferies analyst Brent Thill menyarankan bahawa Meta mungkin menangkap 50% perbelanjaan iklan industri tambahan pada 2024, rekod tertinggi melepasi 33% pada 2023, dengan hasil iklan berpotensi berkembang sebanyak 20%, lebih daripada ganda purata industri 9%, dibantu oleh KI generatif.

Meta juga memasuki arena KI Generatif dengan pembantu cerdasnya, Meta AI, ditenagai oleh Llama 3, diintegrasikan merentasi pelbagai platform dan dilancarkan di pasaran global tambahan.

Analis BofA Justin Post mengulangi pandangan positif terhadap Meta, dengan menekankan potensi Reels, Pesanan, dan penambahbaikan iklan bantuan KI untuk menghasilkan hasil produk dan momentum pendapatan positif pada 2024.

Dalam tempoh tiga bulan lepas, anggaran EPS telah menyaksikan 21 penajaman ke atas, tanpa penurunan, manakala anggaran hasil telah menyaksikan 30 penajaman ke atas dan tiada pergerakan ke bawah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.