Sepanyol meluluskan rancangan untuk mangsa penyalahgunaan seksual Gereja Katolik dibayar pampasan kewangan

(SeaPRwire) –   Sepanyol pada Selasa meluluskan rancangan yang bertujuan untuk membuat pampasan dan pampasan ekonomi kepada mangsa serangan seksual oleh orang yang berkaitan dengan .

Ia juga mengumumkan perayaan awam masa hadapan untuk mengiktiraf mereka yang terlibat dan keluarga mereka.

Menteri Presiden dan Keadilan, Félix Bolaños, berkata rancangan itu berdasarkan cadangan dalam laporan oleh Ombudsman Sepanyol tahun lepas. Dari laporan itu beliau berkata ia disimpulkan bahawa kira-kira 440,000 orang dewasa mungkin mengalami serangan seksual di Sepanyol oleh orang yang berkaitan dengan gereja dan kira-kira separuh kes itu dilakukan oleh rohaniwan.

Bolaños berkata pampasan akan dibiayai oleh .

Tetapi dalam kenyataan Selasa, Persatuan Bisop Sepanyol menolak rancangan itu, dengan mengatakan ia membezakan mangsa di luar lingkungan gereja.

Tiada butiran berapa banyak atau bila pampasan kewangan akan dibayar dikeluarkan. Tiada tarikh juga ditetapkan untuk sebarang tindakan pengiktirafan awam.

Bolaños berkata rancangan itu bertujuan untuk “menyelesaikan hutang dengan mangsa-mangsa itu yang selama dekad dilupakan oleh semua dan kini demokrasi kita bertujuan untuk memperbaiki” itu, dan membuatnya sebahagian daripada dasar kerajaan.

Selepas hampir mengabaikan isu itu selama bertahun-tahun, uskup-uskup Sepanyol meminta maaf atas serangan yang dilakukan oleh ahli-ahli gereja berikutan laporan Ombudsman tetapi mempertikaikan bilangan mangsa yang melibatkan gereja sebagai berlebihan. Laporan itu menuduh gereja kerap lalai.

Bolaños berkata kerajaan berharap melaksanakan rancangan itu dalam tempoh empat tahun akan datang bekerjasama dengan gereja.

Projek itu akan termasuk bantuan guaman percuma untuk semua mangsa serangan seksual dan ia akan memperkukuh penyeliaan pencegahan di sekolah-sekolah.

Hanya beberapa negara yang telah menjalankan siasatan kerajaan atau parlimen mengenai , walaupun beberapa kumpulan bebas telah menjalankan siasatan mereka sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.