7 maut disahkan, puluhan lagi masih hilang selepas runtuhan bangunan di Afrika Selatan

(SeaPRwire) –   Kira-kira 40 pekerja pembinaan masih hilang Rabu ini di dalam puing-puing bangunan lima tingkat yang runtuh Isnin lalu ketika pasukan penyelamat terus mencari mangsa selamat untuk hari ketiga di dalam puing-puing bangunan kompleks apartmen yang belum siap.

Tujuh pekerja disahkan mati, manakala pihak berkuasa di bandar George di pantai selatan Afrika Selatan melepaskan maklumat baru mengenai kecederaan, dengan menyatakan 16 daripada 29 orang yang diselamatkan daripada puing itu berada dalam keadaan kritikal di hospital manakala enam lagi menderita kecederaan yang membahayakan nyawa.

mereka masih hilang dan terperangkap di bawah puing konkrit dan besi keluli yang berkecai itu.

Lebih 200 anggota penyelamat terus mencari mangsa selamat menggunakan anjing pengesan dan kamera bawah tanah. Kren dan peralatan berat lain dibawa masuk untuk mengangkat sebahagian besar batu konkrit yang runtuh menimpa pekerja, manakala penyelamat membentuk barisan untuk mengeluarkan puing kecil dengan tangan.

Penyelamat menyatakan sesetengah mangsa selamat menggunakan telefon bimbit mereka ketika terperangkap di bawah puing untuk berhubung dengan ahli keluarga dan ini membantu pasukan penyelamat menemui mereka.

Terdapat jeritan dan tepukan apabila sesetengah mangsa selamat dikeluarkan Selasa malam.

Majlis George terus meminta sumbangan air, minuman tenaga dan makanan untuk anggota penyelamat, yang telah bekerja secara bergilir selama lebih 40 jam. Kerajaan Wilayah Cape Barat telah menghantar pasukan tindak balas kecemasan dari Cape Town dan bandar-bandar lain untuk membantu operasi penyelamat yang disifatkan oleh pihak berkuasa akan berterusan sehingga Jumaat.

George ialah bandar berpenduduk kira-kira 150,000 orang di Taman Pantai Garden Route Afrika Selatan yang terkenal dan lebih dikenali sebagai destinasi percutian dan golf.

Pihak berkuasa telah mengumumkan siasatan berbilang ke atas punca runtuhan bangunan, termasuk oleh polis, dan jabatan buruh kebangsaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.