Ahli Parlimen Ukraine, 34, berjuang untuk Kharkiv di gelanggang awam

(SeaPRwire) –   Mariia Mentseva ialah wajah .

Pada usia hanya 34 tahun dan ahli parlimen Ukraine, tugas rasminya termasuk melihat cara Ukraine boleh disatukan ke dalam institusi-institusi Eropah yang lain.

Tetapi, apa yang benar-benar mendapat perhatiannya ialah pos-pos mengenai kampung halamannya, Kharkiv. Ia mempunyai populasi 1.3 juta orang, hanya 20 batu dari sempadan timur laut .

Dari awal, mahu mengambil alihnya. Pada 2022, Ukrainians menolak mereka kembali.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa bulan kebelakangan ini, serangan Rusia telah bertambah gila, menumbangkan kawasan perumahan, infrastruktur kuasa, bahkan menara TV yang besar bandar itu.

Moscow, sebenarnya, membuat jelas ia mahu menukarkan Kharkiv ke zon demilitarisasi supaya ia tidak mengancam Rusia.

Pengkritik berkata Moscow cuba menukarkan Kharkiv ke Aleppo, kubu pemberontak Syria yang Rusia ratakan dalam sokongannya kepada Assad di Damascus.

Mentseva secara kerap memaparkan gambar kerosakan, usaha menyelamat dan bantuan di Kharkiv, menjenamakan tindakan Rusia “tindakan genosid”.

Secara umumnya dia mengeluarkan harapan, terutamanya untuk pakej terkini bantuan AS untuk Ukraine yang akan memberi manfaat kawasan rumahnya.

Pakej itu, kata Mentseva, “akan berfungsi untuk pasti.”

Pada dasarnya, untuk sementara waktu sekurang-kurangnya, ia akan mengekalkan bandar itu hidup.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.