Pentadbiran Biden perlu semak statistik kematian Jabatan Kesihatan Hamas, pakar amaran

(SeaPRwire) –   Kementerian Kesihatan Hamas yang mengurus Gaza telah memaparkan infografik pada 24 April melalui laman sosial Telegram menunjukkan ia kekurangan data pengenalpastian untuk lebih 10,000 daripada 34,183 yang dipanggil “syuhada” yang telah terbunuh dalam tempoh 200 hari berikutan serangan kejam Hamas pada 7 Oktober terhadap Israel.

Walaupun terdapat kebimbangan yang semakin meningkat terhadap angka-angka Kementerian Kesihatan, pentadbiran Biden terus mengutip data kementerian itu tanpa merujuk asalnya. Pada bulan Oktober, Presiden Biden mendakwa bahawa beliau mempunyai “” dalam angka-angka Kementerian Kesihatan. Dalam ucapannya pada Mac, Ucapan Kesatuan Negara, Biden berkongsi data kementerian itu dengan penonton global tanpa merujuk asalnya, dengan menyatakan bahawa “lebih 30,000 orang Palestin telah terbunuh, kebanyakannya bukan ahli Hamas.”

David Adesnik, felo kanan dan pengarah penyelidikan di Yayasan Pertahanan Demokrasi, memberitahu Digital bahawa ketidaklengkapan rekod pengenalpastian untuk 10,152 mangsa dalam set data April 21 sebelumnya harus menjadi “isyarat merah bersinar” bagi penonton yang sebelum ini mempercayai pengiraan kementerian terhadap jumlah kematian di Gaza.

Adesnik telah menyeru agar meminta komuniti perisikan untuk menilai sumber data dan ketepatan sebelum mengutip angka-angka Kementerian Kesihatan pada masa hadapan.

Adesnik menjelaskan bahawa sehingga akhir Mac, Kementerian Kesihatan mengelompokkan mangsa dakwaan “agresi Israel” ke dalam dua kategori. Dalam kategori pertama adalah mangsa-mangsa yang kematiannya telah dilaporkan oleh sistem hospital Gaza. Kategori ini juga termasuk beribu-ribu kematian yang didaftarkan oleh ahli keluarga yang percaya mayat sanak-saudara mereka masih terkubur di bawah puing-puing, atau tidak dapat diakses. Bagi mangsa-mangsa dalam kategori ini, kementerian menyatakan ia boleh memberikan nama, nombor pengenalan, umur dan jantina mangsa yang meninggal dunia.

Kategori kedua adalah mangsa-mangsa yang kematiannya dilaporkan melalui apa yang disebut kementerian sebagai “sumber media yang boleh dipercayai”. Adesnik menyatakan Kementerian Kesihatan tidak pernah menyatakan apa sumber-sumber itu, atau bagaimana mereka menentukan sama ada maklumat dalam sumber-sumber ini boleh dipercayai. Dan sememangnya, Gaza tidak mempunyai media bebas, tambahnya. Rekod-rekod ini kekurangan sekurang-kurangnya satu daripada lima kategori maklumat pengenalpastian: nombor pengenalan, nama penuh, jantina, tarikh lahir, atau tarikh kematian. Adesnik menyatakan tiada penjelasan tentang maklumat apa yang tidak lengkap yang menjadikan rekod-rekod tidak lengkap.

Beliau menegaskan bahawa perkadaran kematian yang dilaporkan melalui sumber media telah meningkat daripada kira-kira 30% pada Disember kepada hampir 80% dalam suku pertama 2024. Terdapat ketidakseragaman dalam jumlah kematian yang dilaporkan melalui sumber media, seperti pembahagian jantina mangsa, yang beliau kata hampir sukar dipercayai.

Jika menggabungkan kedua-dua kategori mangsa, katanya, ia kelihatan bahawa kira-kira 70% mangsa adalah wanita dan kanak-kanak, seperti yang dilaporkan. Menggunakan hanya kategori pertama individu-individu, yang rekod kesihatannya dilabel sebagai “lengkap”, kira-kira 60% mangsa adalah wanita dan kanak-kanak.

Adesnik merujuk kerja ekonom Michael Spagat, penyokong lama ketepatan data Kementerian Kesihatan. Spagat baru-baru ini mendapati 3,407 rekod dalam set data kategori pertama yang lengkap telah berlipat ganda, mempunyai nombor pengenalan yang hilang atau tidak sah, atau kekurangan umur mangsa yang meninggal dunia. Apabila rekod-rekod ini dikeluarkan daripada jumlah kategori pertama, Spagat mendapati bahawa 53.3% mangsa adalah wanita dan kanak-kanak.

Dalam kemaskini April 21-nya, Kementerian Kesihatan Hamas yang ditadbir telah menukar gelaran kategori kedua kematian, tidak lagi merujuk kepada mereka sebagai telah dikumpulkan melalui sumber media, tetapi sebaliknya sebagai sumber yang kekurangan data lengkap. “Ia hanyalah penamaan semula,” kata Adesnik.

Adesnik telah memberi amaran tentang beberapa ketidakseragaman lain dalam angka-angka. Sebelum ini beliau melaporkan untuk FDD bahawa jumlah kematian kementerian berubah-ubah kadang-kadang. Beliau memberitahu Digital bahawa aspek-aspek tambahan laporan kementerian belum disahkan, termasuk sama ada ia benar-benar membezakan antara kematian semula jadi di kalangan orang Palestin, dan kematian yang berlaku akibat keganasan.

Adesnik juga mempersoalkan sama ada kementerian mengira kematian akibat roket Palestin yang meledak, seperti roket yang meledak pada 16 Oktober, dalam jumlahnya. melaporkan pada November bahawa Tentera Pertahanan Israel menganggarkan 12% roket Palestin jatuh di Gaza.

Adesnik juga menggalakkan pemeriksaan yang lebih teliti terhadap kanak-kanak dalam angka kematian Hamas, dengan menjelaskan bahawa banyak pejuang Hamas berusia di bawah 18 tahun. “Jika anda melihat pembahagian jantina orang yang meninggal dunia di bawah umur 18 tahun, anda boleh melihat remaja lelaki mempunyai lebihan,” jelasnya.

Gabriel Epstein, pembantu penyelidikan di Projek Koret Institut Washington untuk Hubungan Arab-Israel, telah menekankan “banyak sebab untuk meragui angka-angka kematian Kementerian Kesihatan Gaza dan [Pejabat Media Kerajaan], termasuk laporan kematian lelaki yang kurang, menurut Epstein pada 26 Mac, “ketidakseragaman dalam jumlah Palestin rasmi dan ketergantungan mereka yang semakin meningkat pada data meragukan” telah memastikan “angka-angka kementerian itu sendiri telah kehilangan sebarang tuntutan kesahan.”

Berhubung soalan sama ada badan itu sedang menyiasat sumber-sumber data kematian Kementerian Kesihatan untuk lebih 10,000 mangsa yang kementerian itu kekurangan maklumat pengenalpastian penting, seorang jurucakap berkata jabatan itu tidak dapat menilai tindakan secara bebas di Gaza. Jurucakap itu menegaskan bahawa beribu-ribu orang awam, dan bilangan yang signifikan kanak-kanak, telah terbunuh di Gaza. “Setiap satu kehilangan itu merupakan tragedi, sama ada ia jumlah yang dikeluarkan dari Gaza atau sama ada ia jumlah lain, setiap satu daripadanya merupakan tragedi, dan kami berkabung atas kehilangan setiap satu daripada mangsa-mangsa awam tersebut.”

Stake dalam mendapatkan angka-angka yang betul adalah tinggi. Seperti yang diterangkan Epstein dalam laporannya pada Januari, “walaupun beribu-ribu orang awam Palestin yang tidak bersenjata, termasuk lelaki usia tentera, tidak diragui telah terbunuh dalam konflik yang dicetuskan Hamas, dunia perlu mengakui bahawa kumpulan itu telah memanipulasi dan mengeksploitasi tuntutan kematian awam untuk kepentingan strategiknya, dalam usaha untuk memendekkan operasi udara dan darat Israel dan menimbulkan kemarahan antarabangsa. Media antarabangsa dan NGO telah mengulangi tuntutan sedemikian tanpa pemeriksaan yang sewajarnya dan dengan itu mengesahkan dan memperkukuhkan usaha propaganda Hamas.”

Jurang lain dalam jumlah kematian Kementerian Kesihatan ialah kekurangan pembezaan antara mangsa tentera dan awam. Kadar kematian pengganas dipertikaikan. Pada bulan Februari, seorang pegawai Hamas memberitahu Reuters bahawa kumpulan itu telah kehilangan kira-kira 6,000 pejuangnya yang dianggarkan. Tentera Pertahanan Israel menganggarkan mereka telah membunuh ganda jumlah itu, atau 12,000. Menjelang akhir Mac, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mendakwa bahawa IDF telah membunuh.

Digital menghubungi Tentera Pertahanan Israel dan kepimpinan Hamas untuk komen mengenai rekod tidak lengkap Kementerian Kesihatan, dan untuk jumlah terkini kematian yang ditanggung Hamas di medan pertempuran. Tiada yang membalas.

Walaupun menggunakan data Kementerian Kesihatan, nisbah kematian awam kepada tentera menunjukkan usaha Israel yang signifikan untuk meminimumkan kematian, menurut maklumat yang John Spencer, pengerusi Kajian Perang Bandar di Institut Perang Moden West Point, kongsi baru-baru ini di platform media sosial X.

Berdasarkan anggaran kementerian bahawa 34,000 telah mati dalam perang dan dakwaan IDF bahawa ia telah membunuh 13,000 pejuang Hamas, Spencer menyatakan nisbah 1: 1.5 atau 1.6 kematian tentera berbanding awam di Gaza. Beliau membandingkannya dengan kadar 1: 2.5 tentera berbanding awam “apabila Pasukan Keselamatan Iraq yang diketuai Amerika Syarikat membunuh 10,000 orang awam untuk memusnahkan 4,000 pejuang ISIS” antara 2016 dan 2017 semasa Pertempuran Mosul, dan kadar 1: 6 tentera berbanding awam apabila “tentera Amerika Syarikat membunuh 100,000 orang awam untuk memusnahkan 17,000 pembela Jepun” pada Pertempuran Manila 1945.

Spencer juga menggambarkan pelbagai kaedah yang telah digunakan Israel untuk melindungi penduduk awam Gaza, termasuk tetapi tidak terhad kepada mengevakuasi orang awam sebelum memulakan serangan darat, menyediakan laluan dan zon kemanusiaan yang selamat untuk pengevakuasian, memberitahu orang awam kawasan pertempuran dengan risalah, panggilan telefon terus dan mesej teks, meletakkan sekatan penggunaan kuasa, dan menggunakan penasihat undang-undang dalam proses sasaran.

Secara ringkasnya, Spencer menjelaskan bahawa “semua bukti yang tersedia menunjukkan bahawa Israel telah mengikuti undang-undang perang, kewajipan undang-undang, amalan terbaik dalam mengurangkan kerosakan awam dan masih dapat mengurangkan kematian awam ke tahap sejarah yang paling rendah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.