UK data breach terdedahkan ribuan anggota tentera, pegawai kata

(SeaPRwire) –   kata nama dan butiran bank ribuan askar British, tentera laut dan anggota tentera udara aktif telah terdedah dalam pelanggaran data sistem pembayaran gaji.

Kementerian Pertahanan berkata Setiausaha Pertahanan Grant Shapps akan membuat kenyataan di Dewan Rakyat pada petang Selasa “menetapkan rancangan pelbagai peringkat untuk menyokong dan melindungi anggota.”

kementerian tidak akan mengulas laporan Sky News bahawa penackwa China disyaki melakukan .

Menteri Kabinet Mel Stride berkata kepada Sky bahawa “kami tidak mengatakan pada masa ini.”

Media British melaporkan bahawa kerajaan akan menyalahkan “pelaku bermusuhan dan jahat” tetapi tidak akan menamakan negara yang dipercayai bertanggungjawab.

Pelanggaran itu berlaku di sistem pembayaran pihak ketiga yang menyimpan butiran bank semua anggota tentera bersenjata aktif dan beberapa veteran. Dalam beberapa kes, alamat juga mungkin telah terdedah.

Setakat ini, penyiasat tidak mendapati bukti bahawa data telah dikeluarkan.

Pada bulan Mac, Britain dan mendakwa bahawa penyerang siber berkaitan kerajaan China telah menargetkan pegawai Amerika, wartawan, korporat, aktivis pro-demokrasi dan pengawal pilihan raya UK dalam kempen “jahat” serangan siber.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.