Rusia mengancam serangan ke atas kemudahan tentera Britain, merancang latihan nuklear selepas kenyataan Cameron

(SeaPRwire) –   Rusia telah mengancam serangan terhadap di “Ukraine dan seterusnya” dan merancang latihan nuklear sebagai tindak balas kepada komen Setiausaha Luar Negeri UK David Cameron dan pegawai Barat lain.

Moskow memanggil duta besar British ke Persekutuan Rusia Nigel Casey dalam “bantahan kuat” kepada temu bicara Cameron baru-baru ini dengan Reuters “tentang hak Ukraine untuk menyerang wilayah Rusia menggunakan senjata British,” kata Kementerian Luar Negeri Rusia dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Isnin.

“Casey dengan tegas menunjukkan bahawa D. Cameron menyerang bermusuhan secara terus bertentangan dengan jaminan sebelum ini daripada pihak British ketika memindahkan peluru berpandu jauh jarak ke rejim Kyiv, bahawa dalam tiada keadaan mereka akan digunakan di wilayah Rusia,” kenyataan itu terus. “Jadi, ketua Pejabat Luar menafikan kedudukan ini, secara tak langsung mengakui negaranya sebagai pihak dalam konflik.”

Kementerian itu menyatakan bahawa pihak Rusia “melihat perkataan D. Cameron sebagai bukti eskalasi serius dan pengesahan London semakin terlibat dalam operasi tentera di pihak Kyiv.”

“N. Casey telah diberi amaran bahawa tindak balas kepada serangan Ukraine menggunakan senjata British di wilayah Rusia boleh menjadi mana-mana kemudahan dan peralatan tentera British di wilayah Ukraine dan seterusnya,” kata kementerian itu. “Duta Besar telah dipanggil untuk memikirkan akibat ngeri yang tidak terelakkan tindakan bermusuhan sebegini dari London dan dengan serta merta menafikan dengan cara paling tegas dan tanpa syak lagi pernyataan permusuhan provokatif ketua Pejabat Luar.”

Komen itu datang pada malam sebelum Presiden Rusia Vladimir Putin dilantik semula untuk penggal kelima dalam jawatan dan dalam minggu apabila Moscow pada Khamis akan menyambut Hari Kemenangan, cuti awam terpentingnya, menandakan kemenangannya menentang Jerman Nazi dalam Perang Dunia II.

Latihan menggunakan senjata nuklear medan tempur datang sebagai tindak balas kepada “pernyataan dan ancaman provokatif beberapa pegawai Barat berhubung Persekutuan Rusia,” Kementerian Pertahanan Rusia juga mengatakan dalam kenyataan. Ia merupakan kali pertama Rusia secara awam mengumumkan latihan melibatkan senjata nuklear taktikal, walaupun angkatan nuklearnya secara rutin mengadakan latihan, menurut Associated Press.

Taktikal termasuk bom udara, kepala peledak untuk peluru berpandu jarak pendek dan peluru meriam dan bertujuan untuk digunakan di medan pertempuran. Ia kurang kuat daripada senjata strategik – senjata besar yang menyokong peluru berpandu antara benua balistik dan bertujuan untuk memusnahkan keseluruhan bandar.

Jurucakap PBB Stephane Dujarric menyatakan kebimbangan bahawa pelbagai pihak telah bercakap tentang isu-isu berkaitan senjata nuklear lebih dan lebih baru-baru ini.

“Risiko nuklear semasa berada pada tahap yang amat tinggi,” kata Dujarric. “Semua tindakan yang boleh menyebabkan salah perhitungan, eskalasi dengan akibat malang, mesti dielakkan.”

Pengumuman Rusia merupakan amaran kepada sekutu Barat Ukraine tentang terlibat lebih dalam perang 2 tahun itu, di mana pasukan Kremlin telah mendapat kelebihan tenaga dan senjata disebabkan kekurangan tenaga manusia dan senjata Ukraine. Beberapa rakan Ukraine Barat sebelum ini menyatakan kebimbangan bahawa konflik itu boleh melimpah keluar Ukraine ke perang antara NATO dan Rusia.

Presiden Perancis Emmanuel Macron mengulangi minggu lepas bahawa beliau tidak menolak menghantar tentera ke Ukraine, dan Cameron mengatakan pasukan Ukraine akan dapat menggunakan senjata jauh jarak British untuk menyerang sasaran di dalam Rusia. Beberapa negara NATO lain menyediakan senjata kepada Kyiv telah enggan kemungkinan itu.

“Ukraine mempunyai hak itu. Sama seperti Rusia menyerang di dalam Ukraine, anda boleh memahami mengapa Ukraine berasa perlu memastikan ia mempertahankan dirinya,” kata Cameron kepada Reuters minggu lepas.

Kremlin menabalkan komen itu sebagai berbahaya, meningkatkan ketegangan antara . Perang itu sudah meletakkan beban yang besar kepada hubungan antara Moscow dan Barat.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata Isnin bahawa kenyataan Macron baru-baru ini dan komen lain oleh pegawai British dan AS telah mendorong latihan nuklear.

“Ini pusingan baru eskalasi,” kata Peskov, merujuk kepada apa yang Kremlin anggap sebagai kenyataan provokatif.

“Ia luar biasa dan memerlukan perhatian khas dan langkah khas.”

Kementerian Luar Rusia juga memanggil duta besar Perancis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.