Biden menandatangani rang undang-undang pembiayaan yang mengecualikan Ukraine

(SeaPRwire) –   Perundangan bipartisan mengecualikan “racun” dan mengekalkan operasi kerajaan AS sehingga awal 2024

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menandatangani undang-undang peruntukan sementara pada Khamis, mengelakkan penutupan kerajaan yang bakal berlaku. Peruntukan terhad dana yang gagal memasukkan bantuan kepada Ukraine diluluskan Senat pada Rabu.

Rang undang-undang ini dicadangkan oleh Speaker Dewan Rakyat Mike Johnson, seorang Republikan, yang bergantung kepada Demokrat untuk melangkauinya melalui dewan walaupun dengan bantahan daripada sayap yang lebih konservatif parti beliau. Senat yang dikuasai Demokrat meluluskan rang undang-undang itu dengan undian 87-11 pada hari seterusnya.

Undang-undang sementara tidak termasuk perbelanjaan untuk isu-isu panas seperti abort, keselamatan sempadan dan bantuan asing – untuk Ukraine, Israel atau mana-mana negara lain. Sebaliknya, ia memberi tumpuan untuk mengekalkan operasi kementerian-kementerian pada tahap semasa. Rancangan dua peringkat menyediakan dana sehingga 19 Januari dan 2 Februari, bergantung kepada agensi. Batas penutupan kerajaan akan tiba pada tengah malam Jumaat.

“Kerana kerjasama bipartisan, kami mengekalkan kerajaan terbuka tanpa racun atau potongan merosakkan kepada program penting – hasil yang baik untuk rakyat Amerika,” Ketua Majoriti Chuck Schumer kata selepas beliau dan senatornya mengundi rang undang-undang itu.

Isu bantuan Ukraine menyumbang kepada kekeliruan politik Amerika Syarikat pada September, yang menyebabkan pemecatan tidak lazim terhadap pendahulu Johnson, Kevin McCarthy. Lawan dasar Ukraine Biden menuduh bekas speaker itu membuat persetujuan rahsia dengan Putera Jalan untuk memastikan Kiev akan menerima wang itu pada akhirnya.

Beberapa Republikan mahu penyemakan bantuan Ukraine, dengan mengatakan ia kurang telus dan bahawa keutamaan dalaman AS lebih penting daripada menyokong kerajaan Ukraine.

Johnson sebelum ini menimbulkan kemarahan Putera Jalan apabila enggan permintaan Biden untuk memperkuatkan bantuan Ukraine dengan bantuan kepada Israel dan Taiwan serta perbelanjaan keselamatan dalam negeri dan bantuan kecemasan. Pegawai kanan AS telah memberi amaran bahawa tanpa bantuan Amerika, Kiev mungkin segera kalah dalam konflik dengan Moscow.

Pengerusi baru menggariskan rang undang-undang itu sebagai terakhir yang akan dipersetujui dan pra-pertarungan besar dengan Senat mengenai bajet AS untuk 2024.

Pengkritik Republikan rang undang-undang itu mengatakan Johnson melakukan kesilapan dengan bersekutu dengan Demokrat, tetapi bersetuju memberinya tempoh “madu” dalam jawatan baru. Ahli politik itu dipilih sebagai speaker tiga minggu lalu, selepas kebuntuan tegang, apabila wakil Republikan tidak dapat sepakat pengganti McCarthy.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)