Britain akan mengusir diplomat Rusia sebagai tindak balas terhadap “aktiviti yang gegabah dan berbahaya” Moscow

(SeaPRwire) –   Britain akan mengusir pegawai pertahanan Rusia kerana tuduhan mengintip sebagai sebahagian daripada beberapa langkah kerajaan yang diumumkan Rabu untuk menargetkan operasi perisikan Moscow di UK.

Setiausaha Dalam Negeri James Cleverly berkata langkah itu bertujuan untuk apa yang dipanggilnya “aktiviti yang gegabah dan berbahaya kerajaan Rusia.”

Langkah terbaru akan mengusir atase itu, Maxim Elovik, seorang kolonel Rusia yang kerajaan istilah sebagai “pegawai perisikan tentera tidak diisytiharkan.” Ia juga akan menarik balik status diplomatik beberapa harta milik Rusia kerana dipercayai telah digunakan untuk tujuan perisikan, dan memperkenalkan sekatan baru terhadap visa dan lawatan diplomatik Rusia.

“Dalam beberapa hari akan datang, kita harus mengharapkan tuduhan rusofobia, teori konspirasi dan kehisteriaan dari kerajaan Rusia,” kata Cleverly di Parlimen. “Ini bukan sesuatu yang baru dan rakyat Britain dan kerajaan Britain tidak akan terpedaya dan tidak akan dianggap bodoh oleh bot, troll dan pengikut Putin.”

Maria Zakharova, jurucakap kementerian luar negara, memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa “Rusia akan membalas dengan cara yang sama.”

UK mempunyai hubungan yang tidak selesa dengan Rusia selama bertahun-tahun, menuduh agen-agen mereka membunuh sasaran dan mengintip, termasuk serangan siber yang bertujuan kepada ahli parlimen Britain dan mengalirkan dan memperkuat maklumat sensitif untuk menyokong kepentingan Rusia. Berikutan pencerobohan Rusia ke Ukraine, Britain juga telah mengenakan sanksi ke atas ratusan orang kaya Rusia dan bergerak untuk mengetatkan pengawalan pencucian wang melalui pasaran hartanah dan kewangan London.

Kerajaan menyatakan tindakan Rabu ini mengikuti kes jenayah di London yang mendakwa pengintipan dan sabotaj oleh orang yang bertindak bagi pihak Rusia.

Ia juga merujuk tuduhan bahawa kerajaan Rusia merancang sabotaj bantuan tentera untuk Ukraine di Jerman dan Poland dan melakukan pengintipan di Bulgaria dan Itali, bersama-sama dengan aktiviti siber dan penyebaran maklumat palsu, pelanggaran ruang udara dan gangguan isyarat GPS untuk menghalang lalu lintas udara awam.

“Sejak pencerobohan haram, cubaan Rusia untuk mengancam keselamatan UK dan Eropah semakin berani,” kata Setiausaha Luar Negeri David Cameron. “Langkah-langkah ini merupakan mesej yang jelas kepada negara Rusia – tindakan mereka tidak akan dibiarkan tanpa balasan.”

Elovik telah berpangkalan di Britain sejak sekurang-kurangnya 2020. Agensi berita negara Rusia Tass menyatakan bahawa beliau dipanggil ke Kementerian Pertahanan UK pada hari Rusia menyerang Ukraine pada Februari 2022.

Beliau kemudian digambarkan meletakkan bunga untuk askar Soviet yang mati semasa Perang Dunia Kedua di London dan Manchester.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.