LIHAT: Pengganas Colombia didakwa merancang dan melarikan diri dalam serangan penjara besar-besaran

(SeaPRwire) –   Salah seorang penjenayah Colombia yang paling dikehendaki telah dilaporkan melarikan diri dari penjara semasa serangan penjara besar-besaran, mungkin melarikan diri dari negara tersebut dalam proses itu.

“Ini adalah situasi yang sangat pelik, semuanya boleh menunjuk kepada tindakan rasuah, ia tidak difahami mengapa beliau masih ditahan di stesen dengan profil jenayahnya,” kata seorang sumber polis.

Mejar Tentera Darat Juan Carlos Rodriguez, juga dikenali sebagai “Zeus”, berada di penjara selama dua minggu sebelum melarikan diri dengan berani pada 21 April. Polis tempatan mendakwa bahawa 21 banduan lain juga melarikan diri dalam serangan penjara besar-besaran itu, yang bermula apabila seorang banduan membuat penyakit palsu untuk menarik pengawal ke selnya dan kemudian menyerang mereka.

Banduan menggunakan liputan ribut tropika untuk menyembunyikan pelarian mereka dari kemudahan itu, dan video menunjukkan bahawa Rodriguez menutup mukanya dengan handuk ketika dia tergesa-gesa keluar dari sel dan ke jalanan. Sekurang-kurangnya 10 pegawai hadir ketika pengawal pertama membuka sel untuk memeriksa banduan, menurut Jam Press.

“Sebagai pengarah umum Polis, saya meminta maaf kerana: Terdapat siri kesilapan yang merupakan sebahagian daripada siasatan yang dijalankan oleh Inspektor Polis,” kata William Salamanca, jeneral Polis Kebangsaan berikutan pelarian itu.

Hadiah 50 juta peso Colombia (kira-kira $12,000) telah ditawarkan untuk menangkap Rodriguez.

Presiden Colombia Gustavo Petro mengecam Rodriguez sebagai “sindiket yang perlu dirobohkan secepat mungkin.”

Polis telah memulakan operasi berskala besar, termasuk menutup semua laluan keluar dari bandar Cucuta, untuk menangkap semula pelbagai banduan yang melarikan diri. Laporan mendakwa sebanyak 50 banduan kini berada di luar penjara berikutan pelarian itu.

Beberapa banduan kembali selepas mengalami kecederaan dalam serangan penjara, termasuk seorang banduan yang terperangkap di bawah pagar yang mengelilingi tempat letak kereta selepas ia runtuh di bawah berat banduan yang cuba memanjatnya.

Seorang individu mendakwa Rodriguez sebenarnya merancang keseluruhan pelarian itu.

Tiga pegawai polis telah ditahan kerana peranan mereka dalam pelarian itu, walaupun butiran masih kabur mengenai bagaimana mereka mungkin telah membantu banduan.

Rodriguez ditangkap dan didapati bersalah atas pengedaran senjata dan berkhidmat dalam kumpulan paramiliter untuk kartel Norte del Valle, dianggap sebagai sekutu utama pengedar dadah Diego Montoya, juga dikenali sebagai Don Diego, yang mengedar kokain. Polis menangkap empat individu lain bersama Rodriguez ketika itu.

Dia cuba memperkenalkan dirinya dan sekutunya sebagai anggota Unit Perlindungan Kebangsaan dan menawarkan “jumlah wang berjuta-juta” kepada pegawai untuk membebaskannya. Polis merampas kumpulan senjata unit tentera kecil, termasuk pistol 9 mm, Glocks, grenad, mortar dan dua batang bahan letupan C4.

Polis juga mengesyaki Rodriguez melakukan pembunuhan di luar mahkamah atas nama rakan jenayahnya, termasuk pembunuhan dakwaan terhadap seorang wartawan. Dia pernah menjalani hukuman penjara sebelum ini dan mempunyai “pelbagai pengakuan”, dengan penangkapan pertamanya berlaku pada tahun 2005.

Penangkapan terbarunya berakhir dengan pembebasan bersyarat pada tahun 2021, selepas bersetuju bekerjasama dengan pihak berkuasa dan memberikan maklumat mengenai kaitan antara tentera kebangsaan, kumpulan paramiliter dan pengedar dadah di seluruh negara.

Rodriguez telah memberikan maklumat mengenai bagaimana Tentera Kebangsaan menyokong ahli kumpulan kartel saingan untuk memaksa perang saudara di Norte del Valle.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.