Dana usaha untuk konflik yang melanda Ethiopia kumpul $630 juta, hanya lebih dari setengah matlamat $1 bilion

(SeaPRwire) –   Satu perhimpunan mengumpulkan janji-janji hampir $630 juta untuk krisis kemanusiaan Ethiopia pada Selasa tetapi jatuh singkat daripada $1 bilion yang dicari untuk membantu menyembuh dan menyokong jutaan orang yang menghadapi konflik dan perubahan iklim di negara Afrika yang kedua paling ramai penduduknya.

Amerika Syarikat, pemberi sumbangan kemanusiaan terkemuka Ethiopia, memberi amaran bahawa sumbernya “semakin meregang.” , pemberi sumbangan kedua terbesar, berkata Ethiopia berisiko “terlupakan oleh krisis kemanusiaan global yang lain.”

Penderma juga menyeru kerajaan Ethiopia untuk memastikan bantuan disampaikan tanpa gangguan dan sampai kepada mereka yang memerlukannya. Pada tahun lepas, Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat untuk berbulan-bulan menangguhkan semua bantuan makanan ke Ethiopia selepas siasatan dalaman mendapati makanan bantuan yang disumbangkan untuk jutaan orang lapar sedang dialihkan secara “meluas”.

Ethiopia menghadapi beberapa konflik. Konflik selama dua tahun di wilayah Tigray utara, yang berakhir dengan perjanjian damai pada November 2022, meninggalkan kebanyakan penduduknya berjumlah 6 juta bergantung pada bantuan kemanusiaan.

Penderma mendesak Ethiopia untuk memastikan pelaksanaan penuh perjanjian damai dan menyelesaikan secara aman konflik yang berterusan di rantau Amhara dan Oromia.

Amerika Syarikat menyatakan pembunuhan sembilan pekerja bantuan di rantau Amhara sejak April tahun lepas dan mendesak agar melakukan lebih untuk melindungi mereka.

“Janji-janji yang telah anda buat di sini hari ini akan membuktikan penting untuk menyokong sistem bantuan kemanusiaan yang kronik kekurangan dana,” kata Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.