Elon Musk dibakar selepas menyokong kenyataan ‘anti-Semitik’

(SeaPRwire) –   Pemilik X (dahulunya Twitter) bersetuju dengan pengguna yang menulis bahawa Yahudi telah membantu “hordes minoriti” untuk melimpah ke AS

Satu pengiklan utama telah menangguhkan kerjasama dengan X (dahulunya Twitter) sementara, kerana pemilik platform Elon Musk menghadapi desakan untuk meletak jawatan atas dakwaan anti-Semitisme. Billionair ini menerima kecaman selepas dia bersetuju dengan pengguna yang ramai kata mempromosikan ‘Teori Penggantian Besar’ – salah satu bahan utama ideologi kanan jauh di AS.

Walaupun Musk sebelum ini dituduh menoleransi mesej anti-Semitik di X, pengusaha teknologi itu menegaskan bahawa dia tidak menganuti kebencian terhadap Yahudi. Dia juga mengkritik taktik berat tangan Israel di Gaza awal bulan ini, dengan mengatakan ia pasti akan mencipta lebih ramai pengganas dalam jangka panjang.

Pada Rabu, Musk menulis bahawa pengguna X telah “mengatakan kebenaran sebenar” apabila menuduh komuniti Yahudi “kebencian terhadap orang putih.” Kiriman itu, yang disokong oleh bilionair itu, kemudiannya mencadangkan bahawa orang Yahudi kini “sedang menyedari dengan menakutkan bahawa hordes minoriti yang menyokong penenggelaman negara mereka tidak begitu menyukai mereka juga.”

Tidak lama kemudian, IBM mengeluarkan kenyataan menyatakan ia “segera menangguhkan semua pengiklanan di X sementara kami menyiasat situasi yang sama sekali tidak dapat diterima ini.” Syarikat teknologi itu menambah bahawa ia “tiada toleransi terhadap ucapan kebencian.”

The New York Times, dengan mengutip mesej dalaman, melaporkan pada Khamis bahawa pekerja X juga menerima panggilan daripada pengiklan lain berkaitan komen terbaru Musk.

Berusaha untuk mengawal kerosakan, Ketua Eksekutif X, Linda Yaccarino, dilaporkan menghantar kenyataan kepada ahli-ahli kakitangan, menekankan bahawa “X adalah platform untuk semua” dan bahawa “diskriminasi oleh semua harus BERHENTI di seluruh papan.”

Sementara itu, Jawatankuasa Yahudi Amerika menggambarkan dakwaan yang disokong oleh Musk sebagai sebahagian daripada ‘Teori Penggantian Besar’, di mana minoriti etnik menggantikan populasi Eropah putih.

Pengasas Facebook dan Ketua Eksekutif Asana Dustin Moskovitz menyeru Musk meletak jawatan dari semua jawatannya, dengan pelabur Tesla Ross Gerber menulis bahawa beliau menerima “limpahan mesej daripada pelanggan yang mahu keluar daripada Tesla dan apa-apa yang berkaitan dengan Elon Musk.

Beberapa tokoh lain dalam dunia teknologi dan wartawan juga cepat menuduh Ketua Eksekutif Tesla itu mempromosikan anti-Semitisme.

Menangkis dakwaan serupa pada September lalu, Musk mendakwa bahawa sebenarnya dia “aspirationally Yahudi.”

Minggu lalu, bilionair itu bagaimanapun mempersoalkan strategi Israel di Gaza.

“Jika anda membunuh anak seseorang di Gaza, anda telah mencipta sekurang-kurangnya beberapa ahli Hamas yang akan mati hanya untuk membunuh orang Israel,” dibahaskan Musk dalam podcast Lex Fridman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)