Houthi yang disokong Iran mengaku bertanggungjawab untuk kemalangan pesawat udara tanpa pemandu MQ-9 Reaper AS di lepas pantai Yemen

(SeaPRwire) –   Pembangkang Houthis yang disokong Iran telah mengaku bertanggungjawab atas kejadian MQ-9 Reaper drone Amerika Syarikat yang terhempas di luar pantai Yemen pada Khamis, disahkan pada Jumaat.

Kehempasan drone pada Khamis ini merupakan drone beroperasi jarak jauh keempat dibawa turun oleh pembangkang sejak November, menelan kos lebih $120 juta kepada kerajaan Amerika Syarikat.

Ini juga merupakan kali ketiga pemberontak Houthis membawa turun drone MQ-9 Amerika Syarikat.

Pada musim gugur lepas, Houthis telah melepaskan video drone reaper yang ditembak jatuh pada 8 November, sehari selepas serangan tidak diprovokasi Hamas di Gaza.

Pembangkang juga telah membawa turun MQ-9 kedua awal tahun ini, dan kumpulan proksi Iran lain telah membawa satu turun di Iraq pada Januari.

MQ-9 Reapers biasanya digunakan untuk mengumpul maklumat risikan, tetapi juga boleh dipasang dengan peluru berpandu Hellfire. Ia mempunyai keluasan sayap 66 kaki dan kos sekitar $30 juta.

Tidak seperti kumpulan proksi Iran lain, Houthis terus melancarkan serangan di Laut Merah dan Teluk Aden. Mereka telah melancarkan 131 serangan sehingga kini, menurut pegawai pertahanan Amerika Syarikat.

Pada Khamis, Houthis juga menyerang kapal yang melalui Teluk Aden, menurut pegawai.

Serangan itu datang selepas tentera Amerika Syarikat menyatakan awal Khamis bahawa kapal perang sekutu telah menembak jatuh peluru berpandu Houthi menyerang kapal pada hari sebelumnya berhampiran kawasan yang sama.

Houthis juga mengaku bertanggungjawab atas serangan Rabu, yang datang selepas tempoh serangan pemberontak terhadap kapal di rantau ini berkurangan selama beberapa bulan semasa konflik di Jalur Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.