Kumpulan hacktivis mendakwa mereka menyusup masuk agensi keselamatan Belarus

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan Belarus mendakwa telah menyusup masuk ke dalam rangkaian agensi keselamatan utama negara itu, KGB dan mengakses fail peribadi lebih 8,600 pekerja organisasi itu, yang masih menggunakan nama Sovietnya.

Pihak berkuasa tidak memberi komen mengenai dakwaan itu, tetapi laman web KGB Belarus dilaporkan kosong pada Jumaat dengan menyatakan ia sedang “dalam proses pembangunan”.

Dalam usaha menyokong dakwaannya, kumpulan Belarusian Cyber-Partisans menerbitkan senarai pentadbir laman web, pangkalan data dan log servernya di halaman aplikasi mesej Telegramnya.

Koordinator kumpulan Yuliana Shametavets memberitahu dari New York bahawa serangan terhadap KGB “adalah tindak balas” kepada ketua agensi itu Ivan Tertel, yang menuduh kumpulan itu secara terbuka minggu ini merancang serangan terhadap infrastruktur kritikal negara, termasuk loji kuasa nuklear.

“KGB sedang menjalankan penindasan politik terbesar dalam sejarah negara dan mesti menjawabnya,” kata Shametavets. “Kami bekerja untuk menyelamatkan nyawa rakyat Belarus, dan bukan untuk memusnahkannya, seperti perkhidmatan keselamatan merendahkan Belarus lakukan.”

Shametavets berkata kumpulan itu mampu mengakses rangkaian KGB “beberapa tahun lalu” dan telah cuba menyusup masuk laman web dan pangkalan datanya sejak itu. Setelah berjaya, beliau berkata Cyber-Partisans mampu memuat turun fail peribadi lebih 8,600 pekerja KGB. да нет

Berdasarkan data itu, Cyber-Partisans melancarkan bot obrolan di Telegram yang akan membolehkan rakyat Belarus mengenal pasti anggota KGB dengan memuat naik gambar mereka.

“Kami mahu menunjukkan bahawa dalam dunia digital adalah mustahil untuk menyembunyikan maklumat, dan kebenaran mengenai penindasan politik akan muncul, dan mereka yang melakukannya akan dihukum,” kata Shametavets.

Minggu lepas, Cyber-Partisans mendakwa menyusup masuk komputer loji baja terbesar negara itu, Grodno Azot untuk menekan kerajaan melepaskan tahanan politik. Tiada komen daripada syarikat milik negara itu tetapi laman webnya tidak dapat diakses sejak 17 April.

Grodno Azot, dengan kira-kira 7,500 pekerja, merupakan pengeluar utama di negara yang bergantung kepada industri kimia.

Belarus, sekutu rapat , dilanda protes besar-besaran selepas pilihan raya 2020 memberikan presiden otokratik Alexander Lukashenko penggal keenam dalam pejabat – undi yang ditolak Barat dan pembangkang sebagai palsu.

Kumpulan hak asasi manusia tertua dan terkemuka negara itu, Viasna menyatakan hampir 1,400 orang adalah tahanan politik di Belarus, termasuk pengasasnya dan pemenang Hadiah Keamanan Nobel 2022 Ales Bialiatski.

Cyber-Partisans telah melancarkan beberapa serangan berskala besar terhadap media negara Belarus dalam empat tahun kebelakangan ini, dan pada 2022 menyusup masuk Talih Belarus tiga kali, mengambil alih kawalan lampu lalu lintas dan sistem kawalannya dan memerangkap trafik peralatan tentera Rusia ke Ukraine melalui Belarus.

“Kami memberitahu pihak berkuasa Belarus bahawa jika mereka tidak menghentikan penindasan politik, ia akan menjadi lebih teruk,” kata Shametavets. “Kami akan teruskan serangan untuk menimbulkan kerosakan maksimum kepada rejim Lukashenko.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.