Pelajar di universiti berprestij di Paris menduduki bangunan kampus dalam protes pro-Palestin

(SeaPRwire) –   Pelajar di Paris terinspirasi oleh kem-kem solidariti Gaza di kampus-kampus di Amerika Syarikat menghalang akses ke sebuah bangunan kampus di sebuah universiti Perancis yang terkemuka Jumaat, menyebabkan pentadbiran memindahkan semua kelas dalam talian.

Protes pro-Palestin menggempur hari drama di Institut Sains Politik Paris, dikenali sebagai Sciences Po, yang menghitung dan Perdana Menteri Gabriel Attal antara alumni terkenalnya.

Penunjuk perasaan pertama menduduki sebuah bangunan kampus pusat dan menghalang masukannya dengan tong sampah, platform kayu dan basikal. Mereka juga berkumpul di tingkap bangunan, menjerit slogan pro-Palestin, dan menggantung bendera Palestin dan papan iklan.

Lebih awal Jumaat, penunjuk perasaan pro-Palestin dan pro-Israel berhadapan dalam ketegangan di luar sekolah. Polis bergerak untuk memisahkan kumpulan yang bertentangan.

Apabila malam tiba, kumpulan yang semakin mengecil enggan bergerak, mengabaikan perintah polis untuk mengosongkan jalan dan amaran penangkapan mungkin. Akhirnya, penunjuk perasaan keluar dari bangunan, membawa bendera Palestin besar, ke sorakan penunjuk perasaan yang telah menyokong mereka di luar. Mereka kemudian mula mengalir dengan aman dari kawasan itu, diperhatikan oleh polis.

Antara tuntutan penunjuk perasaan adalah agar Sciences Po memutuskan hubungan dengan sekolah-sekolah Israel. Dalam emel kepada pelajar, pentadbir Sciences Po Jean Bassères berjanji untuk mengadakan mesyuarat bandar dalam minggu akan datang dan menangguhkan sesetengah prosiding disiplin terhadap pelajar. Sebagai balasan, pelajar “berkomitmen untuk tidak lagi mengganggu kursus, peperiksaan dan semua aktiviti lain institusi itu,” kata emel itu.

Perang Gaza sangat berpecah belah di Perancis, yang mempunyai populasi Muslim dan Yahudi terbesar di Eropah Barat. Perancis pada asalnya cuba mengharamkan demonstrasi pro-Palestin selepas serangan kejutan 7 Oktober Hamas terhadap Israel yang memicu perang.

Pada Rabu malam, lebih 100 penunjuk perasaan pro-Palestin juga menduduki amfiteater Sciences Po. Kebanyakan bersetuju untuk meninggalkan selepas perbincangan dengan pengurusan tetapi kumpulan kecil pelajar kekal. Mereka dikeluarkan oleh polis lebih awal malam itu, menurut laporan media Perancis.

Pentadbiran universiti menutup semua bangunan universiti dan memindahkan kelas dalam talian Jumaat. Ia berkata dalam kenyataan ia “sangat mengutuk tindakan pelajar ini yang menghalang fungsi yang sepatutnya institusi dan memberi kesan buruk kepada pelajar, guru dan pekerja Sciences Po.”

Louise, seorang penunjuk perasaan, berkata tindakan pelajar diilhamkan oleh demonstrasi serupa di Columbia dan kampus-kampus AS yang lain.

“Tetapi solidariti kami kekal terutamanya dengan rakyat Palestin,” katanya. Dia bercakap dengan syarat hanya nama pertamanya digunakan kerana kebimbangan akibat.

Pelajar menunjuk perasaan terhadap perang Israel-Hamas telah menggali di Universiti Columbia, salah satu daripada beberapa demonstrasi yang menggoncang kampus dari California hingga Connecticut.

Ratusan pelajar dan sesetengah profesor telah ditangkap di seluruh AS, kadang-kadang di tengah-tengah pergaduhan dengan polis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.