Israel Balas Balik Iran: 5 Persoalan Utama

(SeaPRwire) –   Israel melancarkan serangan terhad terhadap Iran awal Jumaat sebagai membalas dendam atas Tehran melepaskan rentetan roket ke arah Israel Sabtu lepas.

Ini adalah fakta-fakta penting yang perlu anda ketahui mengenai peningkatan terbaru ketegangan antara kedua-dua negara.

mengesahkan telah berlaku letupan di wilayah Isfahan, Iran, yang merupakan lokasi Natanz, salah satu loji nuklear Iran berada.

Sumber tentera yang berpengalaman telah memberitahu bahawa serangan itu “terhad.”

Media negara Iran menyatakan menyusul serangan bahawa tapak-tapak atomik negara itu “sepenuhnya selamat” dan tidak diserang peluru berpandu.

Agensi Tenaga Atom Antarabangsa, sebuah organisasi pengawasan PBB, kemudian mengesahkan “tiada kerosakan kepada tapak-tapak nuklear Iran.”

Tiada laporan kerosakan besar-besaran atau korban jiwa.

Seorang pegawai kanan Iran dilaporkan memberitahu Reuters pada Jumaat bahawa Iran bersedia untuk membalas serangan.

Pegawai itu menyatakan “sumber asing insiden belum disahkan” dan “perbincangan cenderung lebih ke arah penyusupan berbanding serangan.”

Media negara Iran dilaporkan mengecilkan serangan Jumaat.

“Letupan pagi tadi di langit Isfahan berkaitan dengan tembakan sistem pertahanan udara ke arah objek mencurigakan yang tidak menyebabkan sebarang kerosakan,” Jeneral Tentera Darat Iran Abdolrahim Mousavi dikutip oleh Associated Press sebagai berkata.

Israel dan kerajaannya telah sangat senyap membawa ke serangan membalas terhadap Iran.

“Israel akan lakukan apa sahaja yang perlu untuk mempertahankan diri,” Perdana Menteri Benjamin Netanyahu berkata dalam kenyataan sebelum serangan Israel. “[Pemimpin asing] mempunyai pelbagai cadangan dan nasihat. Saya hargai itu. Tetapi saya mahu jelas: Keputusan kami kami akan buat sendiri.”

Mantan jurucakap Pertahanan Israel Jonathan Conricus menulis di X menyusul serangan bahawa walaupun Iran kelihatan mengecilkan serangan, beliau “berfikir mereka telah mendapat mesej.”

Amerika Syarikat menafikan sebarang keterlibatan dalam serangan, telah merayu kepada Israel selama beberapa hari untuk bertindak balas dengan sederhana terhadap serangan Iran.

Ketika ditanya mengenai serangan Israel ke atas Iran Jumaat, berkata “Saya tidak akan bercakap mengenainya kecuali untuk menyatakan bahawa Amerika Syarikat tidak terlibat dalam sebarang operasi penyerangan.”

“Apa yang kami fokuskan, apa yang G7 fokuskan, dan sekali lagi, ini tercermin dalam kenyataan kami dan dalam perbualan kami, ialah kerja kami untuk menurunkan ketegangan, untuk menurunkan daripada sebarang konflik berpotensi. Anda lihat Israel di hujung penerimaan serangan tanpa praseden,” beliau menambah. “Tetapi fokus kami adalah, tentu sahaja, memastikan Israel boleh mempertahankan diri dengan berkesan, tetapi juga menurunkan ketegangan, mengelakkan konflik.”

Bradford Betz, Jennifer Griffin, Greg Norman, dan Elizabeth Pritchett menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.