Pasukan bola sepak amputee Israel menawarkan penyembuhan kepada askar yang kehilangan anggota badan di Gaza

(SeaPRwire) –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Apabila Ben Binyamin ditinggalkan mati, kakinya yang kanan tercabut ketika serangan Hamas ke atas festival muzik Tribe of Nova, pemain bola sepak profesional Israel itu fikir dia tidak akan pernah bermain lagi permainan yang disukainya.

“Apabila saya terjaga,” kata lelaki berusia 29 tahun itu, “saya rasa saya akan menghabiskan seumur hidup saya di kerusi roda.”

Kemudian Binyamin mengetahui peluang untuk menjadi “normal” semula: pasukan bola sepak amputee kebangsaan Israel.

Pasukan itu, yang merangkumi dua askar Israel yang kehilangan anggota badan berjuang dalam peperangan dengan Hamas, telah menawarkan ketiga-tiga peluang untuk sembuh daripada kecederaan yang mengubah hidup yang dialami semasa serangan 7 Oktober dan peperangan Israel di Gaza yang berikutnya. Ia akan bertolak pada Jun untuk Kejohanan Bola Sepak Amputee Eropah. Kira-kira 16 pasukan, kebanyakannya dari Eropah, akan bersaing.

“Ini adalah perkara terbaik dalam hidup saya,” kata Sarjan Pertama Omer Glikstal tentang latihan pasukan dua kali seminggu di stadium di pinggir bandar Ramat Gan, Tel Aviv. Askar berusia 20 tahun dari Haifa biasanya bermain bola sepak sehingga hidupnya terbalik apabila roket peledak grenad memecahkan kakinya kiri semasa pertempuran di Gaza pada November.

“Ini adalah permainan yang sangat berbeza daripada yang saya mainkan sebelum ini, tetapi pada akhirnya, ia sama,” katanya.

Berpuluh-puluh orang Israel kehilangan anggota badan semasa serangan Hamas yang mengorbankan kira-kira 1,200 nyawa di selatan Israel dan peperangan yang menyusul. Pusat Perubatan Sheba di Ramat Gan, rumah kepada pusat pemulihan utama, menyatakan ia seorang sahaja telah merawat kira-60 amputee.

Kementerian Pertahanan Israel menyatakan 1,573 askar cedera sejak Israel memulakan serangan darat pada akhir Oktober, di mana tentera terlibat dalam pertempuran jarak dekat dengan militan Hamas. Tentera tidak mempunyai statistik khusus mengenai amputee tetapi menyatakan kira-320 askar cedera teruk.

Atlet Israel dan yang lain yang kehilangan anggota badan telah mendapat manfaat daripada sistem perubatan kelas dunia yang mempunyai dekad pengalaman merawat orang muda cedera dalam peperangan dan konflik.

Di Gaza, bilangan tidak diketahui rakyat Palestin juga kehilangan anggota badan dalam peperangan yang mengorbankan hampir 34,000 nyawa, mengikut pegawai kesihatan Gaza. Hospital Gaza telah dilanda peperangan, dan doktor serta pesakit menyatakan mereka sering perlu memilih antara pembedahan amputasi atau maut. Sebelum peperangan, Gaza juga mempunyai pasukan bola sepak amputee yang sedang berkembang cedera dalam konflik terdahulu dengan Israel.

Shaked Bitton, seorang komander divisyen tentera Israel, kehilangan kakinya apabila ditembak oleh penembak pandu Hamas dengan peluru .50 kaliber – jenis yang boleh melontar melalui konkrit – berhampiran kem pelarian Jabaliya pada akhir Oktober. “Saya mendengar dua tembakan. Saya jatuh. Saya lihat ke belakang,” kata askar berusia 21 tahun itu, “dan saya nampak kakiku.”

Bitton fikir hidupnya telah tamat – dia tidak pernah bertemu amputee sebelum ini – sehingga dia dikunjungi di hospital oleh orang lain yang kehilangan anggota badan dan berjaya mengekalkan kehidupan mereka.

Antaranya ialah Zach Shichrur, pengasas pasukan bola sepak amputee kebangsaan Israel. Cedera teruk apabila bas menginjak kakinya pada usia 8 tahun, dia tahu apa lelaki-lelaki ini sedang hadapi, dan dia menawarkan harapan kepada mereka.

“Tiada apa yang lebih hebat daripada keluar dan bersaing pada peringkat antarabangsa apabila anda mempunyai bendera Israel di dada. Kebanyakan daripada kami, jika tidak semua, tidak mungkin pernah membayangkan sesuatu seperti ini,” kata Shichrur, 36, peguam dan kapten pasukan itu.

Sejak penubuhannya lima tahun lalu, pasukan Israel telah mencapai kejayaan yang semakin meningkat, menduduki tempat ketiga dalam Liga Negara di Belgium pada Oktober lalu. Ini membolehkannya bersaing dalam kejohanan Eropah pada Jun.

Pasukan bola sepak amputee mempunyai enam pemain medan yang kehilangan anggota badan bahagian bawah; mereka bermain pada kruk dan tanpa prostetik. Setiap pasukan mempunyai penjaga gol dengan kehilangan ekstremiti atas. Padang lebih kecil daripada piawai.

Dalam latihan pasukan, pemain Israel tidak teragak-agak dengan ketiadaan lengan atau kaki – sama ada akibat kemalangan, kecederaan peperangan atau kecacatan lahir.

“Kami semua mempunyai sesuatu yang sama. Kami telah melalui masa-masa sukar dan sulit. Ia menyatukan kami,” kata Aviran Ohana, pakar keselamatan siber yang kakinya kanan lebih pendek daripada kirinya disebabkan kecacatan lahir, dan yang telah bermain dengan pasukan selama dua tahun.

Pada satu malam April baru-baru ini, pasukan memulakan pemanasan dengan berlari mengelilingi padang, lelaki-lelaki itu bergerak maju dipacu oleh satu kaki, diselamatkan oleh kruk mereka.

Perlawanan menentang remaja berupaya diikuti. Binyamin, berkeringat, menendang bola dengan kakinya kiri semasa jurulatih berteriak dari pinggir padang: “Ke hadapan! Ke hadapan!” Setiap gol disambut.

Sir Ludwig Guttmann, seorang ahli neurologi Yahudi yang melarikan diri dari Jerman pada 1939 dan menetap di Britain, dikreditkan dengan memperkenalkan sukan persaingan sebagai bentuk pemulihan. Guttmann, yang menganjurkan pertandingan pertama untuk atlet kerusi roda pada hari pembukaan Sukan Olimpik 1948 di London, dianggap bapa Sukan Paralimpik, dan warisannya telah memperkayakan kehidupan ribuan atlet kurang upaya.

Hari ini, pasukan bola sepak amputee menawarkan kepada pemain kegembiraan persaingan – dan kuasa penyembuhan sukan, kata Michal Nechama, fisioterapist pasukan itu.

“Mereka memerlukannya untuk jiwa mereka,” katanya. “Ia memberi mereka kegembiraan, kebanggaan. Perkara tambahan yang tidak boleh diberikan di hospital.”