Jerman menarik balik duta besar ke Rusia sebagai tindak balas kepada dakwaan serangan siber yang menyasarkan parti kanselor

(SeaPRwire) –   Senin lalu ia menarik balik dutanya ke Rusia untuk tempoh satu minggu bagi perundingan di Berlin berikutan serangan siber yang didakwa terhadap parti kanselor Olaf Scholz.

Jerman minggu lalu menuduh ejen tentera Rusia menyusup masuk ke aras tertinggi Parti Demokratik Sosial Scholz dan sasaran sensitif kerajaan dan industri yang lain. Berlin telah menyertai NATO dan negara Eropah yang lain dengan memberi amaran bahawa siberespionaj Rusia akan mengakibatkan akibat.

Pejabat Luar Negeri di Berlin berkata Senin lalu bahawa kerajaan mengambil insiden terbaru “serius” dan Menteri Luar Negeri Annalena Baerbock telah memutuskan untuk memanggil semula Duta Jerman Alexander Lambsdorff. Beliau akan kembali ke Moscow selepas satu minggu, katanya.

“Kerajaan Jerman mengambil insiden ini dengan serius sebagai tingkah laku terhadap demokrasi liberal kami dan institusi yang menyokongnya,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Kathrin Deschauer.

Baerbock berkata minggu lalu bahawa pengendali siber tentera Rusia berada di sebalik kecurian emel Parti Demokratik Sosial, parti terkemuka dalam gabungan pemerintah. Pegawai berkata penyerang siber telah mengeksploitasi Microsoft Outlook.

Kementerian Dalam Negeri Jerman berkata dalam kenyataan minggu lalu bahawa serangan siber bermula awal Mac 2022, sebulan selepas serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine, dengan emel di ibu pejabat parti Demokratik Sosial diakses bermula Disember tahun itu. Ia berkata syarikat Jerman, termasuk dalam sektor pertahanan dan angkasa, serta sasaran berkaitan dengan perang di Ukraine menjadi fokus serangan siber.

Pegawai berkata serangan itu berlarutan selama berbulan-bulan.

Hubungan Jerman dan Barat telah tegang sejak serangan Moscow ke atas Ukraine. Jerman telah memberikan sokongan tentera kepada Ukraine dalam perang yang sedang berlangsung.

Di Copenhagen, Perdana Menteri Finland Petteri Orpo berkata bahawa “sesetengah Eropah masih berfikir bahawa perang hanya berlaku di Ukraine, tetapi sekarang kita melihat lebih banyak agresiviti dari Rusia.”

“Kita mungkin akan melihat serangan hibrid di pelbagai bidang. Ia boleh menjejaskan infrastruktur kritikal,” tambahnya selepas mesyuarat dengan rakan sejawatnya Mette Frederiksen dari Denmark. “Apa yang dilakukan dan dirancang oleh Rusia tidak dapat diterima. Rusia bersedia menggunakan apa sahaja cara yang mungkin untuk memudaratkan masyarakat kita.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.