Jutaan pekerja di China sukar bersara disebabkan ketidakselamat ekonomi

(SeaPRwire) –   Selepas tiga dekad menjual roti buatan tangan di jalan-jalan Xian, Hu Dexi berusia 67 tahun ingin bergerak perlahan.

Sebaliknya, Hu dan isterinya yang lebih tua telah berpindah ke pinggir Beijing, di mana mereka bangun pada pukul 4 pagi setiap hari untuk memasak makan tengah hari, kemudian berkomutasi selama lebih satu jam ke pusat membeli-belah di pusat bandar, di mana mereka masing-masing memperoleh $552 bulanan, bekerja selama 13 jam sebagai pembantu pembersih.

Alternatif bagi mereka dan kebanyakan 100 juta buruh pendatang luar bandar yang akan mencapai usia persaraan di China dalam 10 tahun akan datang adalah untuk kembali ke kampung halaman dan hidup dari ladang kecil dan pendapatan persaraan bulanan $17.

“Tiada seorang pun yang boleh menjaga kami,” kata Hu, masih menyapu lantai. “Saya tidak mahu menjadi beban kepada dua orang anak saya dan negara kami tidak memberi kami sesen pun.”

Generasi yang berbondong-bondong ke bandar-bandar China pada akhir abad lepas, membina infrastruktur dan mengendalikan kilang-kilang yang menjadikan negara itu pengeksport terbesar di dunia, kini berisiko mengalami penurunan tahap hidup yang tajam pada usia lanjut.

Reuters menemubual lebih daripada sedozen orang, termasuk buruh pendatang luar bandar, demografer, ekonom dan penasihat kerajaan, yang menggambarkan sistem keselamatan sosial tidak sesuai untuk situasi yang semakin merosot, yang Beijing sedang memperbaiki daripada mengubahsuai sepenuhnya ketika mengejar pertumbuhan melalui pemodenan perindustrian. Pada masa yang sama, permintaan untuk perkhidmatan sosial sedang meningkat dengan pesat kerana populasi menua.

“Warga tua di China akan hidup panjang dan menderita,” kata Fuxian Yi, demografer yang juga saintis kanan di University of Wisconsin-Madison. “Semakin ramai buruh pendatang kembali ke kampung, dan beberapa mengambil pekerjaan bergaji rendah, yang merupakan cara putus asa bagi menyelamatkan diri mereka.”

Jika buruh pendatang ini bergantung sepenuhnya kepada pendapatan asas luar bandar China, mereka akan hidup kurang daripada ambang kemiskinan Bank Dunia iaitu $3.65 sehari, walaupun banyak menambah pendapatan dengan berburuh di bandar atau menjual sebahagian hasil tanaman mereka.

Suruhanjaya Pembangunan dan Reformasi Kebangsaan China, kementerian sumber manusia dan hal ehwal awam serta Majlis Negara tidak menjawab permintaan faks untuk komen.

Statistik terbaru China menunjukkan kira-kira 94 juta orang bekerja – kira-kira 12.8% daripada tenaga buruh 734 juta di China pada 2022 – berusia lebih 60 tahun, naik daripada 8.8% pada 2020.

Bahagian itu, walaupun lebih rendah berbanding Jepun dan Korea Selatan yang lebih kaya, dijangka melonjak apabila 300 juta lagi rakyat China mencapai usia 60-an dalam dekad akan datang.

Sepertiga kohort ini adalah buruh pendatang luar bandar, yang biasanya tidak mempunyai kemahiran profesional untuk ekonomi yang menggapai aspirasi berpindah ke rantaian nilai lebih tinggi.

Sebab utama China tidak membina rangka keselamatan sosial yang lebih kukuh untuk mereka ialah pembuat dasar, takut ekonomi mungkin terperangkap pendapatan pertengahan, memberi keutamaan kepada pertumbuhan kuih daripada berkongsi.

Untuk mencapai itu, China sedang mengarahkan sumber ekonomi dan aliran kredit ke arah daya pengeluaran baharu, istilah kolektif untuk dorongan terkini Presiden Xi Jinping untuk inovasi dan pembangunan dalam industri maju seperti tenaga hijau, cip prestasi tinggi dan teknologi kuantum.

Pegawai-pegawai AS dan Eropah mengatakan dasar ini tidak adil kepada syarikat-syarikat Barat yang bersaing dengan pengeluar China. Mereka telah memberi amaran kepada Beijing bahawa ia menimbulkan ketegangan perdagangan, dan ia memindahkan sumber jauh dari isi rumah, menindas permintaan domestik dan potensi pertumbuhan masa depan China.

China, yang menolak penilaian itu, sebaliknya memberi tumpuan kepada penambahbaikan pengeluaran, berbanding penggunaan, sebagai laluan kemakmuran yang diinginkannya.

“Ia akan lebih mudah untuk menyelesaikan masalah persamaan jika kita dapat terlebih dahulu menyelesaikan masalah pertumbuhan produktiviti,” kata penasihat itu, diberi kekebalan untuk berbicara bebas tentang perdebatan dasar persaraan yang berlaku di belakang pintu tertutup.

“Orang mempunyai pandangan yang berbeza” sama ada China boleh membuat lompatan itu dalam produktiviti, kata penasihat itu. “Pendapat saya ialah ia mungkin sukar jika kita tidak memperbaiki lagi dan terus berselisih dengan komuniti antarabangsa.”

Pencen di China berdasarkan sistem pasport dalaman dikenali sebagai hukou, yang membahagikan penduduk kepada luar bandar dan bandar, mencipta perbezaan pendapatan dan akses ke perkhidmatan sosial yang besar.

Pencen bulanan bandar berjulat dari kira-kira 3,000 yuan di wilayah yang kurang membangun kepada kira-kira 6,000 yuan di Beijing dan Shanghai. Pencen luar bandar, diperkenalkan di seluruh negara pada 2009, amat kecil.

Pada Mac, China meningkatkan pencen minimum sebanyak 20 yuan, kepada 123 yuan sebulan, memberi manfaat kepada 170 juta orang.

Ahli ekonomi Nomura mengatakan pemindahan sumber kepada isi rumah China yang termiskin adalah cara paling cekap untuk meningkatkan penggunaan domestik.

Tetapi kenaikan pencen luar bandar itu bersamaan dengan usaha tahunan kurang daripada 0.001% daripada KDNK China $18 trilion.

Akademi Sains Sosial (ASS) China menganggarkan sistem pencen akan kehabisan wang pada 2035.

Beijing telah memperkenalkan skim persaraan persendirian dan sedang memindahkan dana ke wilayah-wilayah dengan defisit bajet pencen yang tidak dapat dipulihkan kerana hutang tinggi.

Negara-negara lain telah cuba meningkatkan pembiayaan pencen dengan menaikkan umur persaraan. Di China, ia adalah antara yang terendah di dunia, iaitu 60 tahun untuk lelaki dan 50-55 tahun untuk wanita, bergantung kepada bidang kerja mereka.

Beijing telah mengatakan ia merancang menaikkan umur persaraan secara berperingkat, tanpa memberikan jangka masa.

bahawa penduduk akan melihat menaikkan ambang sebagai menguntungkan “kepentingan berpihak” berbanding rakyat biasa menahan pelaksanaan rancangan itu, kata penasihat itu.

Rakyat Cina berfikir “pegawai mahu bersara lebih lama untuk mengembangkan pencen mereka sendiri,” katanya.

Kajian ASS menunjukkan perbelanjaan penjagaan kesihatan untuk pekerja bandar pada beberapa kes adalah kira-kira empat kali lebih tinggi daripada mereka dengan hukou luar bandar.

“Tidak cukup perkhidmatan sosial untuk menyelesaikan masalah orang-orang ini, yang cenderung jatuh kembali ke dalam kemiskinan,” kata Dan Wang, ketua ekonom China di Hang Seng Bank.

Lebih 16% penduduk luar bandar berusia lebih 60 tahun adalah “kurang sihat”, berbanding 9.9% di bandar, menurut artikel Oktober oleh ekonom ASS Cai Fang, bekas penasihat bank pusat, diterbitkan dalam Tribune Pegawai Kadar China, majalah Parti Komunis.

Yang Chengrong berusia 60 tahun dan suaminya Wu Yonghou berusia 58 tahun menghabiskan hari mereka mengumpul timbunan kad borong dan plastik untuk stesen kitar semula di Beijing, memperoleh kurang satu yuan setiap kilogram.

Yang berkata beliau mengalami masalah jantung, manakala Wu menghidap gout, tetapi mereka tidak mampu membayar rawatan. Mereka bimbang pendapatan 4,000 yuan bulanan mereka tidak mampan kerana “orang menggunakan dan membuang kurang.”

“Petani seperti kami bekerja hampir mati, tetapi kami perlu terus bekerja,” kata Yang, bahunya ditutupi salji selepas sehari mengumpul sampah.

Wu, di sebelahnya, berkata mereka tidak berani bersara.

“Saya hanya berasa selamat jika ada pekerjaan, walaupun ia kerja kotor,” katanya.

Secara tradisional di China, kanak-kanak dijangka menyokong warga tua.

Tetapi kebanyakan mereka yang bersara dalam dekad akan datang, kumpulan hampir sebesar penduduk AS, hanya mempunyai satu anak disebabkan had lahir yang dikuatkuasakan dari 1980 hingga 2015.

Pengangguran belia yang tinggi menambah masalah itu.

“Bergantung kepada keluarga untuk penjagaan warga tua tidak lagi praktikal,” tulis Cai dalam artikelnya.

Cahaya perak bagi sesetengah warga tua ialah belia Cina, walaupun berjuang untuk mencari kerja ijazah universiti mereka, menolak buruh berat.

“Pusat membeli-belah tidak dapat mencari orang muda,” kata Hu, pembantu pembersih. “Selama saya masih boleh bergerak, saya akan terus bekerja.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.