Tycoon Ukraine ditahan selepas dinamakan suspek dalam cubaan pembunuhan berdekad lalu, kata polis

(SeaPRwire) –   polis menahan seorang tycoon Ukraine Ihor Kolomoisky atas dakwaan terlibat dalam cubaan pembunuhan seorang peguam lebih 20 tahun lalu dalam pertikaian korporat, kata polis kebangsaan pada Rabu.

Kolomoisky, yang menyokong Presiden Volodymyr Zelenskiy dalam pilihan raya 2019 dan menghadapi tuduhan penipuan dan pencucian wang, sebelum ini menafikan sebarang kesalahan dalam kes-kes tersebut. Peguam beliau tidak segera menjawab permintaan ulasan Reuters mengenai kes cubaan pembunuhan itu.

“Penyiasat polis telah mengeluarkan notis syak wasangka kepada seorang oligark Ukraine terkenal atas perintah pembunuhan terancang,” kata polis dalam kenyataan.

Mereka tidak mengenal pasti beliau dengan nama, tetapi memaparkan foto seorang lelaki dengan wajah agak kabur, yang mudah dikenal pasti sebagai Kolomoisky, salah seorang lelaki terkaya di Ukraine, yang ditahan pada musim gugur lalu.

Cubaan pembunuhan itu membawa hukuman maksimum seumur hidup.

Polis kebangsaan menyatakan suspek itu pernah mengancam dan gagal mempengaruhi seorang peguam yang enggan membantunya membatalkan keputusan pemegang saham yang tidak menguntungkan di sebuah loji logam berharga pada 2003.

Melalui pengawal peribadinya, suspek itu, kenyataan polis berkata, mengarahkan empat ahli kumpulan jenayah untuk menyerang peguam itu pada musim panas 2003 di bandar Feodosia, Crimea.

Penyerang itu memukul lelaki itu dengan tiang logam dan menikamnya di dada, perut dan belakang, tetapi isterinya menghalang penyerang membunuhnya dan doktor berjaya menyelamatkan nyawa beliau, kenyataan itu berkata. Penyerang itu ditangkap dan dipenjara.

Serhiy Leshchenko, bekas wartawan siasatan dan ahli parlimen yang kini bekerja sebagai penasihat di pejabat Zelenskiy, berkata dalam Telegram bahawa pertikaian korporat dalam kenyataan itu merujuk kepada syarikat Dniprospetsstal di Zaporizhzhia.

Dua puluh tiga pencarian sedang dijalankan di empat kawasan Ukraine pada Rabu untuk mengumpul bukti tambahan berkaitan kes itu, .

Kolomoisky pernah memiliki PrivatBank, yang dinasionalisasi pada 2016 sebagai sebahagian daripada usaha membersihkan sistem perbankan Ukraine. Beliau membina kekayaan selepas pembubaran Soviet Union pada 1991, mengumpul kuasa dan kawalan media untuk menjadi salah seorang oligark paling berpengaruh di Ukraine.

Kolomoisky kini dalam tahanan rumah dan menghadapi pelbagai tuduhan berkaitan penipuan, pencucian wang dan penyalahgunaan amanah. Beliau menafikan tuduhan-tuduhan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.