Kapal perang China ‘cedera’ penyelam tentera laut Australia – menteri pertahanan

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan Australia menuduh kapal perang China ‘mencederakan’ penyelam tentera laut Australia – menteri pertahanan

Tentera Australia menuduh Beijing melakukan tingkah laku yang “tidak selamat dan tidak profesional” berikutan insiden di luar pantai Jepun, mendakwa sebuah kapal perang China telah mengeluarkan gelombang sonar berbahaya berhampiran penyelam Australia walaupun telah diberi amaran berulang kali.

Dalam kenyataan pada Sabtu, Menteri Pertahanan Australia Richard Marles berkata kerajaannya telah menyuarakan “kebimbangan serius” kepada China berhubung pertemuan di zon ekonomi eksklusif Jepun awal minggu ini yang melibatkan sebuah frigat Australia dan sebuah kapal peronda Tentera Pembebasan Rakyat (PLA-N).

“Semasa operasi menyelam sedang dijalankan, sebuah kapal peronda PLA-N yang beroperasi di kawasan berhampiran menghampiri HMAS Toowoomba,” kata Marles, merujuk kepada frigat dengan nama. “Walaupun mengakui komunikasi Toowoomba, kapal China itu menghampiri pada jarak lebih dekat. Tidak lama selepas itu, ia dikesan menggunakan sonar dipasang pada badan kapalnya cara yang membahayakan keselamatan penyelam Australia yang terpaksa keluar dari air.”

Ketua pertahanan itu kemudian berkata bahawa bilangan penyelam yang tidak dinyatakan “mengalami kecederaan ringan,” menambah mereka kemungkinan disebabkan “terdedah kepada gelombang sonar dari kapal peronda China.”

Tentera laut Australia sebelum ini berkata kapal itu mengambil bahagian dalam ‘Operasi Argos’, satu misi untuk menguatkuasakan sanksi antarabangsa terhadap Korea Utara.

Beijing belum menangani dakwaan itu, tetapi sebelum ini telah menolak dakwaan serupa tentang tingkah laku tidak selamat oleh tentera asing.

Pada tahun lepas, Canberra menuduh pasukan China telah mengarahkan laser berkuasa ke arah salah satu kapal pengintipnya yang beroperasi utara Australia, menganggapnya sebagai “insiden keselamatan yang serius.” Walau bagaimanapun, Kementerian Luar Negara China kemudian menegaskan kapal China mematuhi undang-undang antarabangsa, dan menolak dakwaan Australia sebagai “tidak benar.”

Berikutan insiden lain awal 2023, pegawai Amerika Syarikat berkata sebuah pesawat tentera udara China telah terbang dengan jarak yang “tidak selamat” berhampiran sebuah pesawat Amerika Syarikat ketika terbang di Laut China Selatan, tetapi Beijing menolak tuduhan itu sebagai “fitnah dan hiperbolik sahaja.” Sebaliknya, Kementerian Pertahanan China berkata ialah pesawat Amerika Syarikat yang telah melakukan “gerakan berbahaya.”

“Pihak Amerika Syarikat sengaja memalingkan orang ramai, memanggil hitam putih, menyalahkan [ini] kepada China sementara [Amerika Syarikat] sendiri patut disalahkan dan cuba meracuni pendapat antarabangsa,” kata jurucakap Kementerian Pertahanan Tian Julin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)