Keluarga Amerika di Haiti gambarkan ‘zon perang,’ percaya akan jatuh ke tangan geng dalam seminggu

(SeaPRwire) –   “Ia semakin teruk, ia semakin teruk, ia semakin teruk,” kata seorang lelaki kepada Digital mengenai kekeliruan sepenuhnya yang berlaku di Haiti.

Scenes pemuda berlarian melalui ibu negara Port-au-Prince dengan senapang, kereta terbakar dan mayat di jalanan telah menghantui laporan media selama berminggu-minggu kerana geng .

“Kami berada di zon perang,” kata seorang lelaki Haiti di bawah nama samaran Jonathan kepada Digital.

Situasi keselamatan di Port-au-Prince menjadi begitu teruk sehingga orang Haiti dan Amerika sama-sama kehabisan tempat untuk mencari perlindungan selamat dari keganasan geng.

Geng telah lama memeras rumah persendirian untuk merampas dan menguasai beberapa masyarakat, sering melalui penggunaan keganasan yang sangat ekstrem, rogol dan pembunuhan. Tetapi kini, jelas Jonathan, tiada masyarakat selamat di bawah gencatan senjata sementara yang ditubuhkan oleh geng.

Dengan terperinci menakutkan, Jonathan menggambarkan bagaimana beliau dan jiran belajar pada Isnin pagi bahawa kumpulan geng di bawah gencatan senjata sementara mungkin akan menurunkan komuniti berpagar mereka untuk tidak sahaja merampas rumah tetapi untuk menggunakan jalan komuniti untuk mengelak lebuh raya yang dikawal oleh geng saingan.

Bersama-sama mereka menunggu, berkubu bersama keluarga mereka.

“Ada sekurang-kurangnya 100 orang naik turun [jalan],” kata Jonathan. “Semua dengan senapang.”

Beliau dan jirannya menonton ketika ahli geng memaksa masuk ke rumah jiran untuk mencuri kereta, perhiasan dan apa sahaja yang boleh mereka.

“Apabila mereka datang ke pintu gerbang saya, saya berkata, ‘Saya akan menjadi seterusnya.’ Saya meletakkan anak-anak saya dan isteri saya dalam bilik selamat bersama anak-anak beliau,” kata Jonathan.

“Kami membawa senjata,” katanya. “Jadi, saya berkata kepadanya … sesiapa yang datang melalui dinding itu, kami terpaksa mempertahankan diri.”

Jonathan berkata beliau dan jirannya terlibat dalam perjuangan tiga jam dengan apa yang dipercayainya 30 orang cuba memasuki rumahnya sebelum pihak berkuasa Haiti tiba di tapak kejadian.

“Ia adalah penduduk yang melakukan keselamatan sendiri sekarang,” kata Jonathan, menunjukkan bahawa pasukan polis dilawan dan bahawa keadilan sendiri meningkat. “Polis Haiti sedang berusaha … untuk mengawal kawasan.”

Haiti dilanda kira-kira 200 geng, terutamanya , dan walaupun kebanyakan geng ini terdiri daripada beberapa puluh lelaki, geng lebih besar seperti G-Pèp dan Keluarga dan Sekutu G9 menguasai sfer maut dengan beribu-ribu ahli dan rangkaian hierarki.

Tahun lalu, empat ketua geng, termasuk ketua G-9 Jimmy Chérizier, yang menandatangani gencatan senjata untuk mengakhiri keganasan yang sangat ekstrem dan “membawa keamanan dan keselamatan ke pulau itu.”

Tetapi di bawah gencatan senjata yang didakwa, keganasan hanya meningkat.

Selama bertahun-tahun, keganasan geng tertumpu di sekitar kawasan Cité Soleil, tetapi serangan terhadap dua komuniti berpagar mewah minggu ini menunjukkan bahawa keganasan telah menyebar ke semua penjuru Port-au-Prince.

“Kami tidak akan memegang lebih daripada seminggu,” amaran Jonathan, mengatakan harapan Haiti untuk menumbangkan keganasan geng adalah tentera asing di darat.

Kenya telah menawarkan 1,000 anggota polis kuat di bawah Misi Sokongan Keselamatan Pelbagai Negara untuk membantu menghentikan geng.

Tetapi mengikuti peletakan jawatan Ariel Henry secara mengejut minggu lalu, negara Afrika itu menekan penggunaan sehingga kerajaan baru ditubuhkan.

Jonathan, isteri dan anak-anaknya adalah warganegara Amerika, mempunyai visa AS. Beliau berkata fokus tunggalnya adalah mengeluarkan keluarganya dari Haiti.

Jabatan Negara Amerika Syarikat mengatakan pada Rabu ia telah mula menggunakan penerbangan pihak ketiga yang disewa oleh kerajaan dari Port-au-Prince ke Santo Domingo di Republik Dominika. Jurucakap Vedant Patel berkata bilangan warga Amerika yang telah mengisi borang di laman web Jabatan Negara untuk mendapatkan bantuan di Haiti “menghampiri 1,600” selepas mengatakan bilangan itu kira-kira 1,000 awal minggu ini.

Semua warga Amerika di Haiti telah dimaklumkan untuk melengkapkan borang supaya Jabatan Negara boleh mengatur untuk pemindahan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.